Золотоніський маслоробний комбінат виходитиме на китайський ринок

Золотоніський маслоробний комбінатМолочна галузь України за минулий рік зазнала колосального падіння. За оцінками експертів, переробка молока впала на 20%. Окрім катастрофічної ситуації на внутрішньому ринку, ще більша проблема – це Росія.

Таку думку у інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» навів Сергій Вовченко, Голова наглядової ради Групи компаній “Молочний альянс”, куди входить і Золотоніський маслоробний комбінат.

За його словами, раніше 60% сирів, які виробляв Альянс, відправлялися в Росію. Ще в березні 2014 року північний сусід закрив доступ для продукції найбільшого заводу групи компаній – Пирятинського. За півтора місяці заборонили ввезення із Золотоніського комбінату, а в червні ще й і з Баштанського сирзаводу.

- Таким чином, експорт пропав, внутрішнє споживання теж скоротилося. Відповідно, говорити про сири, особливо в другому півріччі, стало неактуально, – пояснює Вовченко.

Золотоніський завод може виробляти 850 тонн сиру на місяць, але реально торік виживав за рахунок виробництва сухого молока та сухої сироватки.

- У грудні і січні Золотоноша простояла, а зараз ми поставили їй мінімальні плани для підтримки асортименту, – розповідає Голова наглядової ради.

В той же час Сергій Вовченко зазначив, що сам комбінат має непогану репутацію в Казахстані, тому сир звідти таки йде на експорт. Інший перспективний шлях – Китай, який готовий забирати все, що вироблятиме Альянс. Задля цього навіть реформували виробництво: витратили 1,5 млн євро і поставили в Золотоноші обладнання та налагодили технологію для виробництва спеціального продукту – високодемінералізованої сиворотки D-90.

Ця суміш успішно пройшла китайську інспекцію. Тепер все впирається у міждержавні договори. Наразі між Департаментом ветмедицини Міністерства аграрної політики та продовольства і китайськими ветеринарами міждержавна угода відсутня. Тому поки що “молочники” в режимі очікування.

Самим китайцям сироватка D-90 потрібна в якості основи для виробництва дитячого харчування. Мінагропрод веде комунікацію з китайськими колегами і обіцяє влітку вийти на підписання таких міждержавних угод.

- Перші партії вони будуть брати обережно, але в цілому готові закуповувати, за їхніми попередніми прогнозами, все, що ми можемо виробити. Ми ж матимемо змогу виготовляти D-90 у кількості 4 тисячі тон за рік, – зазначив топ-менеджер “Молочного Альянсу”.

За словами Вовченка великі надії на подібну співпрацю існували ще влітку 2014 року. Тоді мали бути підписані міждержавні угоди, а вже з другого півріччя заводи могли відправляти цей продукт до Китаю. Через війну процес загальмувався і фактично питання відкинуте на рік.

Разом з тим хоче “Молочний альянс” вийти на китайський ринок і з маслом, адже там схвалили наші зразки за якістю, а також з невеликою кількістю сирів.

Також Сергій Вовченко нагадав і про візит комісарів з Євросоюзу, які висловили схвальні відгуки щодо українських підприємств.

- Для нас було важливо, щоб Золотоноша пройшла і була сертифікована. Це необхідно для виробництва згаданої сироватки. Письмового резюме ще немає, але усно європейські фахівці сказали, що станом Золотоноші вони були задоволені, – пригадав Вовченко.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ