Оце так дебатнули, а містянам розбиратися

В телестудії телерадіокомпанії Рось вперше відбулися повноцінні дебати між кандидатами на посаду міського голови Черкас. Претенденти на перемогу наговорили багато, але мало власне про нагальні проблеми вирішення проблем міста та його розвитку.

В телестудії телерадіокомпанії Рось вперше відбулися повноцінні дебати між кандидатами на посаду міського голови Черкас. Претенденти на перемогу наговорили багато, але мало власне про нагальні проблеми вирішення проблем міста та його розвитку. 

Як оцінили виборчі кампанії кандидатів їх програми та дебати виборці? Відповідь на це питання ми отримаємо вже 16 листопада коли стануть відомі попередні результати голосування, пише Кропива.

Зацікавлені ж представники кандидатів зрозуміло що одразу після дебатів оголосили, що саме їх кандидат переміг. Якщо ж бути об’єктивним, то явного переможця дебатів назвати важко, - кожен з кандидатів сказав те, що хотів сказати і доніс до глядача те що планував.

Власне самі дебати як і вся виборча кампанія в Черкасах з виборів міського голови носили емоційний характер, подекуди були позбавлені раціонального змісту. На містку в телестудії зійшлися чинний міський голова Сергій Одарич та висуванець ВО «Батьківищина» Анатолій Бондаренко.

Обидва кандидати в студію привели групи підтримки із найближчих соратників, також взяли участь в них і журналісти. Проте поставити достатню кількість запитань до кандидатів за браком часу не вдалося.

Крім цього дебатам передував пікет під стінами та в холі телерадіокомпанії – проти міського голови пікет організували дрібні підприємці, які переконані, що міська влада на чолі з чинним мером знищує їх бізнес. Окремим активістав вдалося прорватися в студію.

Емоційна складова

Перед тим як перейти до сказаного кандидатами, відзначимо емоційну складову дебатів. Цілком очевидно, що команда кандидата Бондаренка технологічно підготувалася краще і емоційний накал був заданий ще досить чисельним пікетом підприємців. Вже в студії цей накал підтримав і Анатолій Бондаренко, який подекуди досить жорстко інформував виборця про політичну та бізнесову діяльність міського голови, невиконання ним передвиборчих обіцянок минулих років. Загалом Бондаренко виглядав досить впевнено та підготовлено, але інакше і бути не могло, адже потрібно перемагати серйозного суперника.

В свою чергу Сергій Одарич на правах лідера виборчих перегонів та на правах тричі переможця мерської гонки почував себе доволі комфортно і досить ефективно парирував закиди опонента. Відзначимо, що закидів було досить багато, як дійсно правдивих і актуальних так і суто технологічних які були спрямовані на відверту дискредитацію мера.

Що сказали під час дебатів один одному?

Анатолій Бондаренко: Ви були обрані від Батьківщини і зрадили на другий день, так як зрадили Януковича, ви зрадите Порошенка і зрадите ще не один разу у своєму житті, бо ви зрадник по своїй натурі. Ви у місті працюєте лише для того щоб забезпечувати бізнес-інтереси ваших партнерів, ви заробітчанин, ви 52 дні за рік були відсутні на робочому місці. Чому ви так вчепилися в наше місто, ви не черкащанин і ви тут не живете, а заробляєте. Закликаю вас напишіть заяву і добровільно покиньте місто, дайте жити містянам. Ви в той час коли ми боролися з режимом Януковича-Тулуба ви ходили з ним коаліціях, ходили з ним з Георгієвською стрічкою, ви сіяли сепаратизм.

Сергій Одарич: Дійсно родом я не черкащанин, але я люблю це місто, я дуже до нього прикипів і переконаний що ми зможемо його розвивати, робити кращим. Що стосується роботи, то я працюю з 8 години, а буває і раніше, до пізньої ночі. Але я розумію, що моєму опоненту цього не зрозуміти бо він не працював на таких посадах. Щодо співраці з Тулубом, то це відверта нісенітниця – Ви разом з Тулубом організовували мій імпічмент, потім отримали посаду у виконкомі, а я отримав кримінальну справу. Зараз представники вашої політичної сили мають посади у виконавчому комітеті, наприклад Ваш близький соратник Станіслав Овчаренко. Тому відповідальність за те що робиться або не робиться в місті лежить і на політичній силі яку Ви представляєте. Хочу запитати чому ваші представники у владі на прикладі не показують ефективність роботи? Так Валентина Слуцька очолює комунальне підприємство кінотеатр «Україна» 2 млн. грн. виділили з міського бюджету на цей рік, а середня відвідуваність сеансів 3 особи. Чому заступник міського голови Станіслав Овчаренко так курує роботу, що 18 разів переноситься тендер на ремонт вулиці Сурікова наприклад? Візьмемо для прикладу депутата від Батьківщини Руслана Петрика директора магазину Делікат – ви подивіться яка там зелена зона перетворена на парковку – це так все місто буде виглядати якщо вас оберуть?

Анатолій Бондаренко: Станіслав Овчаренко курує освіту, а за дороги відповідає ваш заступник Олександр Ільченко. Щодо Валентини Слуцької – то це її заслуга, що вона не дала вам вкрасти кінотеатр, ви його хотіли передати в оренду потім продати за безцінь, їй погрожували, але вона не дала цього зробити. Магазин Делікат це один з найкращих, а можливо найкращий маркет в місті, Петрик його побудував сам і ви не маєте права йому закидати, він зробив там за свої кошти зелену зону, а те що відповідні служби не можуть організувати утримання це вже інше питання.

Ви дайте відповідь мені і глядачам та присутнім чому в місті не можуть нормально робитися дороги, чому ви навіть бордюри не можете нормально поставити, як робили в 2012 році дороги так і покинули незавершені. Ви вкрали в міста асфальто-бетонний завод, акціонери якого вже не збираються п’ять років, бо ви боїтеся що його повернуть місту, ви просто злодій який краде. Останній приклад – це вулиця Небесної Сотні яка три місяці стоїть розбита із знятим асфальтом, що говорити вже про інші.

Сергій Одарич: Для ефективної роботи міського голови, необхідна підтримка депутатів потрібна більшість для прийняття рішень. Така більшість у мене була в 2010-2012 роках, тоді ми показали приклад як треба робити дороги, ми зробили дороги. І кошти є на те щоб поступово робити поточні та капітальні ремонти, але депутатська більшість в тому числі і за участі представників Батьківщини в цьому році розділила 200 млн. бюджету розвитку на розрізнені дрібні роботи і місто залишилося без капітального ремонту доріг.

Дайте будь-ласка відповідь на питання чи може претендувати на посаду мера людина яка не задекларувала доходів за минулий рік. Я знаю що ви живете нормально, їздити на дорогих автомобілях, заправляєте їх?

Анатолій Бондаренко: Справа в тому, що в той час коли ви робили коаліцію з Партією Регіонів, ходили зі сепаратистською стрічкою з Тулубом, літали на гвинтокрилі з Януковичем я з патріотами боровся з тим режимом. На мене здійснювався шалений тиск, тому я змушений був переоформити бізнес на матір. Цього року буде звіт за кожну копійку і це буде знати кожен містянин, нині бізнесом займається моя дружина.

Як бачимо із спілкування кандидатів власне проблеми міста були затронуті лише побічно, у більшій мірі спілкування мало емоційний характер. В певний момент воно навіть дійшло до спроб образити один одного. Так Сергій Одарич нагадав опоненту, що в Лисянці (звідти родом Анатолій Бондаренко – ред.) його називали «металістом» за нібито оборудки з металом. На це Бондаренко відповів, що отримав таке прізвисько з часів служби у збройних силах за свій залізний характер. Не поскупився на відповідь і Бондаренко який заявив, що Одарич має будиночок в Італії та ще й паспорт іншої країни (натякнув на Ізраїль – ред.)

Запитання до кандидатів журналістів та громадськості

Власне часу на запитання було мало, за правилами дебатів запитання мало адресуватися обом кандидатам, одне із запитань задав журналіст газети Черкаський край Володимир Лимаренко – Де Ви були під час трагічного загострення революційних подій на майдані у лютому 2014 року?

Анатолій Бондаренко відповів, що постійно перебував на революційних майданах або в Черкасах або в столиці, займався визволенням побитих міліцією активістів в Черкасах тощо.

Сергій Одарич також заявив, що перебував в Києві та нібито допомагав демократичним процесам.

Така відповідь не задовольнила Бондаренка і він нагадав, що Одарич в цей час був за кордоном і відпочивав з дружиною коли на майдані вбивали наших громадян. Це навідріз спротував Одарич.

Однак така відповідь чинного мера м’яко кажучи є неправдивою, про що свідчить один із його постів у Фейсбуці тих часів, де він жалівся на закордонних «кровосісів».

Журналістка телеканалу ВІККА Олена Берестенко задала питання наскільки вдалими є перемовини про утворення більшості вже у новій міській раді. Обидва кандидати заявили про готовність в найкоротші строки сформувати більшість задля розвитку міста.

Нажаль журналіст нашого видання через брак часу не встиг поставити запитання яке підготував, а вона базувалося на невиконаній за 9 років програмі Сергія Одарича – Черкаси - місто успіху. Лише цієї веселої книжечки було достатньо взяти на дебати, щоб просто запитати у мера чому він за 9 років і близько не наблизився до її виконання? Особливо привабливим у тій програмі було твердження Сергія Одарича зробити всі міські дороги та тротуари асфальтом із вмістом геотекстилю, мовляв тоді дороги та тротуари будуть довговічними. Ще там було багато байок від Сергія Одарича якому вже от третій термін поспіль вдається годувати довірливих містян.

Завершальне слово до виборця.

Сергій Одарич: Мені прикро, що дебати пройшли в такому емоційному ключі і ми мало зупинилися на ключових питаннях розвитку міста. Сподіваюся, що вже після виборів емоції та пристрасті вляжуться і ми сформуємо більшість щоб працювати на розвиток міста. Запрошую містян взяти участь у виборах та підтвердити свій вибір.

Анатолій Бондаренко: Черкащани, я такий як ви, я щодня веду дітей в садок по розбитих тротуарах, автомобілем їжджу по розбитих дорогах міста, плачу завищені тарифи за комунальні послуги. Мені прикро, що за 9 років роботи попереднього мера місто в такому стані. Я буду тут жити і не збираюся звідси їхати, я не заробітчанин. Прошу вашої підтримки та запрошую на вибори, ви не пожалкуєте в разі обрання мене на посаду міського голови. Служити громаді Черкас мені велика честь.

Вже після дебатів Бондаренко виступив перед мітингувальниками. 

Замість епілогу

Отже дебати відбулися, вибір за містянами. Очевидно, що багато хто хотів би якісніших кандидатів, якісніших програм та поменше популізму, але маємо те що маємо, обирати доведеться з цих двох. Тож ті кого влаштовує стан справ у місті можуть голосувати за чинного мера, очевидно і те, що особливих змін тоді чекати не варто – якщо їх не вдалося зробити за три терміни то вже і чекати не варто. Ті хто хоче змін можуть проголосувати за Анатолія Бондаренко, які це будуть зміни? На краще чи гірше – зможе показати лише час. Найгірша позиція – це просто сидіти вдома і ігнорувати вибори за таких умов на жодні зміни на краще не варто сподіватися.

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ