На Корсунщині сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Обрій» зробив свій крок до Європи

Україна - ЄСУчасть у спільному з Євросоюзом проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду –ІІ» (МРГ) дала чотирьом селам Корсунщини відчутний результат: десь з'явився ФАП, десь вуличне освітлення. Учасник проекту Черепинська сільська рада мала з того ще один зиск і, можливо, навіть більш вагомий – жителі Черепина побачили в таких проектах, де надається можливість отримати гранти від Євросоюзу, перспективу розвитку свого села, тож черепинці «потяглися» до кращого життя, зробивши наступний крок до співпраці з Євросоюзом – знову стали учасником згаданого вище проекту, щоб отримати черговий грант на створення сільськогосподарського кооперативу.

Роботи зі створення  кооперативу почали ще восени 2013 року, не чекаючи чиєїсь допомоги і не особливо розраховуючи на неї. Але вона прийшла у вигляді гранту Євросоюзу.

Спільними зусиллями влади і громади та за допомогою гранту ЄС/ПРООН в 2013 році створено багатофункціональний сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Обрій» с. Черепин, який надає селянам послуги за цінами удвічі дешевшими, ніж приватні підприємці.

Безповоротна допомога Євросоюзу – це 281 300 грн. із загальної вартості проекту близько 331 тис. грн. І цих коштів якраз вистачило на придбання омріяного трактора МТЗ, з якого кооператив і розпочав господарську діяльність. Суму близько 50 тис грн. члени кооперативу повинні були забезпечити власними внесками. 

У рамках реалізації Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН придбано наступну техніку: універсальний трактор МТЗ-82.1, навісний плуг ПЛН 3-35, тракторний причіп 2ПТС-4, косарку КР -1.65. Закупівлі проходили прозоро на тендерних засадах. Для цього було створено тендерний комітет з членів кооперативу та запрошено представників зазначеного проекту.

У серпні 2014 року на чергових зборах кооперативу було прийнято рішення щодо придбання у 2015 році тракторної гребки для згрібання сіна та агрегату для тюкування сіна і соломи. 

 2 липня 2015 року село Черепин відвідала делегація ПРООН в Україні на чолі з директором розвитку ООН в Україні Янтомасом Хімстра, серед делегатів були також міжнародний менеджер проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» Хендрік ван Зіл, старший програмний менеджер ПРООН в Україні Оксана Ремига та радник з питань демократичного управління ПРООН Маркус Бранд. Делегати відвідали технічно-інформаційний центр багатофункціонального сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Обрій», цікавилися досягнутим, перспективами подальшої діяльності та перевагами, які мають люди від кооперативу. Серед інших були названі зменшення затрат членів «Обрію» на обробіток своїх земельних ділянок. Завдяки ж придбаному трактору «Білорус» взимку всі дороги вчасно розчищенні, тому не існує проблем з доставкою продуктів, наданням медичної допомоги.

 Наприкінці зустрічі Хендрік ван Зіл побіцяв і надалі сприяти даній громаді, адже БСОК «Обрій» є дуже перспективним. Директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра надав наступну характеристику «Обрію»:

– Ми побачили, що люди в цьому селі готові працювати, прагнуть змін не чекаючи, що хтось інший зробить це за них. Цей кооператив є гарним прикладом для наслідування по всій Україні.

За повідомленням управління агропромислового розвитку райдержадміністрації

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ