Канівську ГАЕС таки будуватимуть у 2016 році

Попри протести канівської громади та негативні громадські слухання, Міненерго повідомляє, що таки розпочне будівництво екологічно-сумнівної Канівської ГАЕС у новому році.

У 2016 році очікується початок підготовчих робіт для будівництва Канівської гідроакумулюючої електростанції: прокладання ліній електропостачання будівництва, лісорозчистка територій, кріплення берегів і захист археологічних пам’яток, розмітка геодезичних і будівельних осей, реконструкція автошляхів. Про це йдеться у відповіді Міністерства енергетики та вугільної промисловості України на запит програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу UA:Перший.

Будівництво Канівської ГАЕС триватиме упродовж 2016–2022 років із почерговим щорічним введенням по одному гідроагрегату (починаючи з 2019 року).

Джерелами фінансування проекту визначено кошти державного бюджету, кредитні кошти і власні кошти ПАТ «Укргідроенерго», у тому числі облігації внутрішньої державної позики, державні цільові програми.

Готовність інвестувати в проект будівництва підтвердили Міжнародний банк реконструкції і розвитку в обсязі 500 мільйонів доларів і Європейський інвестиційний банк в обсязі 400 мільйонів євро.

Як повідомляє Міністерство енергетики та вугільної промисловості, прогнозований термін кредитування становить 18 і 25 років відповідно, включаючи 5 років пільгового періоду, що передбачає сплату відсотків без погашення тіла кредиту. Надходження коштів від кредиторів очікується упродовж 7 років. Відсоткові ставки будуть визначені детальніше під час укладання кредитних угод.

Загальний кошторис будівництва, станом на 2013 рік, складав 1,7 мільярда доларів.

Нагадаємо, роботи з будівництва ГАЕС, які розпочалися в 1984 році, зупинили в 1992 році під час впровадження надзвичайних заходів зі стабілізації економіки України. Відповідно до розпорядження Кабміну, будівництво ГАЕС планували відновити в 2009 році. Фактичні роботи мали розпочатися навесні 2014 року. Міністр енергетики і вугільної промисловості часів президента Віктора Януковича Едуард Ставицький обіцяв, що перші 250 МВт електроенергії з ГАЕС українці отримають уже на початку 2017 року. Загалом, за інформацією Міненерго, у період з 2004 року по 31 грудня 2014 року проект будівництва Канівської ГАЕС було профінансовано на 66,4 мільйона гривень, а у 2015 році виділено 2 мільйони гривень, у тому числі на роботи землеутрою й оплату податку на землю. Обсяг капітальних видатків на 2016 рік ще розглядається.

Електроенергію, що виробляють недовантажені електростанції вночі, Канівська ГАЕС використовуватиме для перекачування насосами води з нижнього водоймища у верхнє. А під час пікових денних навантажень вода з верхнього басейну по трубопроводу підводитиметься до гідроагрегатів ГАЕС, що працюватимуть у турбінному режимі. При цьому вироблена електроенергія віддаватиметься в мережу, а вода накопичуватиметься в нижньому водоймищі.

Саме цей потік води найбільше турбує екологів, оскільки хвилею, що утвориться, буде змито унікальні острови на Дніпрі, на яких живе низка видів тварин та комах, які занесені у Червону книгу. Частина з них на планеті збереглась лише тут. Також інженери не впевнені, що від вібрації не зсунеться частина схилів, на яких планується звести верхню водойму, оскільки вона знаходиться на серйозному розламі породи, а верхній шар нестійкий. При подібній аварії під загрозою може опинитись і сам Канів, і Чернеча гора, де похований Тарас Шевченко, і частина прибережних дніпровських сіл. Саме тому громадськість Канівщини так організовано і аргументовано протистояла будівництву від самого виникнення такої ідеї.

 

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ