Руській Поляні – 392 роки!

Руська ПолянаСела, як і люди мають свою біографію. У кожного вона своя – неповторна. Ми щасливі, що живемо в такому мальовничому селі, як Руська Поляна. А привабливим його зробили невтомні руки наших односельців. Адже саме тут наше коріння, звідси виходять наші стежки у світ.

Руськополянська земля дала путівку в життя багатьом нині відомим людям, які проживають не тільки на Україні, а й за її межами. Ми пишаємося своїми земляками: Коваленком І. О. – Заслуженим лікарем України, головним стоматологом області; Нестулею О.О. – ректором Полтавського університету економіки і торгівлі, професором, академіком, лауреатом державної премії України; Шраменком І.Ф. – кандидатом геолого-мінералогічних наук, провідним науковим співробітником Інституту геохімії навколишнього середовища НАН України, Лауреатом державної премії України; Стадником О. І. – народним артистом України, композитором; Гиричем В. С. – народним артистом України, керівником Київського театра юного глядача; Мережком В. І. – народним артистом Російської Федерації, відомим кіносценаристом, режисером, телеведучим, актором і продюсером. Стадником О.О. – заслуженим діячем мистецтв України, керівником Волинського академічного народного хору; Крижанівською Т. М. – заслуженою артисткою України, ведучою актрисою Черкаського академічного обласного музично – драматичного театру імені Т.Г.Шевченка та багатьма іншими.

Не перелічити всіх руськополянців, які гідно славлять нашу рідну землю, нашу Україну!

30 років руськополянці обирають сільським головою А. М. Шапрана. І не помиляються, адже всі ці роки він працював для того, щоб село розквітало, а люди жили краще. Він визнавався кращим сільським головою області і району. Нагороджений орденом «За заслуги», чотирма медалями, а також Почесними грамотами Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

З 1985 року очолює сільськогосподарське товариство «Зоря» І.Й. Дарієнко. Дякуючи в першу чергу йому, господарство одне з найміцніших в області. Це багатогалузеве, високопродуктивне сучасне сільськогосподарське підприємство, яке славиться високими показниками в рослинництві та тваринництві, а Іван Йосипович тут став Заслуженим працівником сільського господарства України.

Історія Руськополянського меблевого комбінату бере свій відлік з 1927 року. Нині його прподукція користується попитом по всій Україні та за її межами. Директор О.І. Латенко прикладає багато зусиль, щоб підприємство було конкурентоспроможним.

Починаючи з 1928 року на території сільської ради охороняє і поповнює ліс Руськополянське лісництво, яким нині керує І.В. Ткач. Творці зеленого дива постійно піклуються про навколишнє середовище, а ліс який оточує наше село з трьох боків робить Руську Поляну неповторною.

Все починається в житті з малого. І щоб досягти великих успіхів, треба зробити перші кроки. Свої перші кроки у широкий світ роблять більше 250 вихованців дошкільних навчальних закладів – «Берізка» та «Світлячок» . Свою душу і знання вкладають у їх виховання чудові колективи, які очолюють А.М. Фіалковська та Л.М. Дяченко.

Близько тисячі юних руськополянці здобувають освіту у двох середніх школах. З любовю передають їм свій досвід і знання надійні наставники-вчителі. Керують цими закладами В.І. Денисюк та В.О. Шавронський.

Близько п’ятдесяти медичних працівників дільничної лікарні, яку очолює В.Ф. Коломієць, піклуються про здоров’я односельців.

На території нашого села розташований обласний дитячий санаторій «Руська Поляна», в якому щороку оздоровляється 2,8 тисяч дітей. Піклується про здоров’я дітей дружній колектив, який очолює головний лікар Л.І. Лащенко.

З 1952 року сільський Будинок культури надійний провідник у світ мистецтва. Тут передаються народні звичаї та обряди, діють: хоровий, вокальний, обрядовий та танцювальний колективи.Очолює цю роботу молодий клубний працівник А.В. Кондесь.

Велику допомогу селу надають підприємці нашого села. Вони разом з трудовими колективами беруть участь в соціально-економічному розвитку села.

Ми святкуємо 392 – ту річницю села в листопадові дні. Вони знаменні тим, що 71 рік тому, Руська Поляна була визволена від німецько – фашистських загарбників Війна залишила страшні сліди в Руській Поляні, але найбільшою втратою є для нас людські втрати, адже 696 руськополянців загинули в тій війні. Дорогою ціною дісталося і визволення Руської Поляни: 939 патріотів різних національностей колишнього Радянського Союзу полягли в боях і навічно знайшли свій спокій в нашій землі. Ми з гордістю можемо сказати, що нинішнє покоління гідно продовжує і примножує славні традиції наших дідів. На території нашої сільської ради проходять навчання прикордонники, які першими пішли на захист нашої Батьківщини. Вони не пошкодували найдорожчого – свого життя – за нашу Незалежність, за мирне небо над нами. Це- Генерал – майор Ігор Федорович Момот, майори Ігор Петрів, Віталій Вінніченко, Микола Зайцев, старшина Сергій Єпіфанов, прапорщик Володимир Гречаний. Іменами цих героїв названі вулиці нашого села. Пам’ятаймо про їх подвиг та героїзм. Герої не вмирають!

У ці тривожні для нас дні мужність і героїзм виявляють 41 житель нашого села. Вони відстоюють нашу з вами Незалежність на східних кордонах нашої держави. Це добровольці нашого села : Кравченко О.В. – з вулиці Ватутіна,12, Малаховський В. О. – Ватутіна, 90, Титаренко С.В. – Ватутіна,5а, Лесич І.Д. – Пар.Комуни,192, Петренко В. В. – Комсомольська,84, Шраменко М. М. – Пушкіна,6, Сідак М.О. – Щорса,3, Савенко О.С. з вулиці Маяковського. Добровольці – контрактники: Сидоренко В. А. – Ватутіна,12, Кривенко М. М. – Чигирина, 51\1. Мобілізовані: Швед І. М. – Свердлова,19, Драчинський С.П. – Карла Маркса,63, Стеценко І. Ю. – Щорса,2, Крижанівський М. М. – Пар.Комуни,171, Сіняченко М. М. – Б.Хмельницького,7, Ульянов Є. В. – Урицького,9. У складі Національної гвардії та внутрішніх військ України священий, конституційний обов’язок виконували: Чередніченко В. М. – Енгельса,30, Кривошия Б. Г. – Суворова,2а, Бондаренко А. В. – Прапорщика Гречаного,1, Хряпак О. С. – Комарова,7, Нелиз В. М. 40 – річчя Перемоги,35, Хряпак Б. В. – Маяковського,1, Коваленко С. В. – Піщана,84, Ісаєв Ю. В. – Газети правди,16. Кисленко Б. А. – Енгельса,6, Пужанівський В. П. – Пар.Комуни,55, Рябчич Є.Р. – 8- Березня,2, Швед А. В. – Гайдара,23, Кулініч О. І. – Чигирина,80, Туманов І. Г. – Кірова,32, Бровченко В. В. – Ковпака,3. Ми пишаємося нашими руськополянцями - прикордонниками, які одні із перших виступили на захист незалежності кордонів нашої Батьківщини, які першими прийняли бій. Це: Онищенко С. Г. – вул.. Франка,22, Пономаренко О. В. – Леніна,78а, Коваленко В. О. – Маяковського,98, Скороход А. А. – Коцюбинського,2а, Хряпак В.В. – Газети Правди,46, Рудь С. А. – Декабристів,33а, Сиротенко В. В. – Пушкіна,37, Пономаренко І. П. – Ватутіна,19, Пономаренко В. М. – Пар.Комуни,206, Найда О. С. – Ковпака,19. Марченко А. В., який повернувся з Донбасу пораненим і знаходився на реабілітації, але зараз він знову прагне бути в строю. Нещодавно Президент України Петро Порошенко особисто вручив нагороду герою «За мужність» 3- го ступеня.

З самого початку антитерористичних подій на сході України виконавчий комітет Руськополянської сільської ради, працівники сільськогосподарського товариства «Зоря», меблевого комбінату,соціальної сфери села, лісництва, підприємці та небайдужі жителі об’єдналися, аби разом допомагати військовим та переселенцям із зони АТО. Було надано допомогу на суму 320 тисяч гривень, зібрано більше 5 тонн продуктів харчування для військовослужбовців. Ще 1.5 тонни борошна, 1.5 тонни пшеничної крупи та сто літрів олії нашим прикордонникам з військової частини «Оршанець» передало товариство «Зоря». Сільська рада виділила матеріальну допомогу в сумі у 5000 грн. для тимчасово переселених громадян із зони АТО. Також їм надана допомога продуктами харчування та дровами. До проблем військових у зоні АТО ніхто не лишається байдужим – навіть наймолодші руськополянці. Це довели й вихованці дитячого садочка «Берізка», які зібрали майже дві тисячі гривень для пораненого бійця 14 – го батальйону територіальної оборони Вадима Криля, який лікується в Черкаській обласній лікарні. Вихованці та вихователі садочку особисто відвідали та передали йому зібрану суму, а ще колективний малюнок «Дерево життя» з відбитками своїх долоньок та улюблені іграшки. За проявлений патріотизм, любов до України дітей відзначив і голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. Він подарував кожному національний прапор та вручив подяку, у якій вписані імена кожного маленького благодійника.

Таким є наше рідне село, такі прекрасні в ньому живуть люди.

За інформацією Руськополянської сільської ради

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ