Чи є на Черкащині вільна земля для АТОвців, досі неясно

в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Дмитро МироненкУ Христинівському районі вільної землі немає, в інших – є, та неякісна. На Черкащині - проблеми із земельними ділянками для АТОвців. У Держгеокадастрі кажуть: хороші землі роздані в оренду. Тож, аби передати їх демобілізованим воїнам, потрібно домовлятися з користувачами.

Отримати земельні ділянки забажали майже дві тисячі учасників АТО. 1800 з них вже отримали дозволи. В міській черзі наразі залишаються понад сім сотень військовослужбовців, інформує vikka.

Альона Каїрцева, член Центру допомоги воїнам АТО: "В першу чергу отримують землю сім’ї загиблих, інваліди війни 1-2 групи і потім вже в порядку надходження заяв".

Дмитро Мироненко, в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру: "Звичайно, є відмови. Не можна сказати, що всі 100% ми задовольняємо. Звертаються люди з заявами на землі колективної власності. Ми не розпоряджаємось цією категорією земель. Тому нам доводиться писати офіційні відмови".

Як повідомляє онлайн-газета Новини Черкас, 22 січня відбулася прес-конференція координаторів відділу «Центру допомоги учасникам АТО» при обласному контактному центрі, у якій узяв участь в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Дмитро Мироненко. Крім питань щодо надання пільг, медичних послуг, навчання й забезпечення роботою учасників АТО, йшлося й про виділення їм земельних ділянок.

Як зазначив керівник землевпорядної служби області, на Черкащині 1 972 учасники АТО виявили бажання отримати земельні ділянки. Надано 1 896 дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок учасникам АТО й сім’ям загиблих на загальну площу 2 500,68 га.

– На сьогодні 579 осіб із числа військовослужбовців, правоохоронців і членів родин загиблих уже отримали у власність за рахунок земель державної та комунальної власності ділянки загальною площею 626,43 гектара, – проінформував Дмитро Мироненко. – Головним управління прийнято 525 наказів про затвердження документації з землеустрою та надання земельних ділянок у власність загальною площею 611,55 гектара. Із них – 305 земельних ділянок загальною площею 586 гектарів – для ведення особистого селянського господарства та 220 наділів (усього 25,54 гектара) – для ведення індивідуального садівництва.

Значна робота проводиться Держгеокадастром Черкащини для створення резерву й пошуку вільних земель, які можуть бути передані у власність учасникам АТО. Наразі в області зарезервовано 1 679,72 га таких земель, із них 109,47 га призначено для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), 183,11 га – для ведення індивідуального садівництва й 1 387,14 га – для особистого селянського господарства

Інформація про зарезервовані в кожному районі ділянки для АТОвців розміщена на офіційному сайті Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області. Перейти на цю Інтернет-сторінку можна й із сайту Черкаської облдержадміністрації, де виокремлено спеціальну рубрику «Зарезервовані земельні ділянки для учасників АТО».

Дмитро Мироненко зупинився й на проблемах, що перешкоджають виділенню землі бійцям.

– Більшість громадян зазначеної категорії хочуть отримати ділянки ріллі для ведення особистого селянського господарства в розмірі не менше двох гектарів. Придатні до використання землі державної власності перебувають у довгострокових орендах сільгоспвиробників, які не погоджуються на вилучення в них земельних ділянок. А наявні вільні сільськогосподарські угіддя – пасовища, сіножаті, багаторічні насадження – люди відмовляться отримувати у власність.

Також сільські, міські ради не погоджуються з наданням земельних ділянок учасникам АТО, які живуть у інших населених пунктах, що суперечить ст. 24 Конституції України. Значна кількість військових – жителі Черкас або найближчих до обласного центру сіл. Усі вони бажають отримати земельні ділянки в адміністративних межах Черкаського району, де кількість землі, що може бути передана їм, обмежена.

Причиною відмови в наданні землі іноді є й те, що дехто ще раніше скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки, а приватизація проводиться лише один раз по кожному виду.

На запитання журналістів про термін оформлення у власність земельних ділянок, Дмитро Олександрович відповів, що Головним управлінням надається дозвіл до 30-ти днів. Однак потім громадянин звертається до розробників проектно-технічної документації на земельну ділянку, від чого переважно й залежить час. Виготовлення документації на землю – платне, що також часто стає перепоною для швидкого оформлення земельної ділянки.

– Надання землі учасникам АТО – пріоритетне завдання нашого відомства, – наголосив Дмитро Мироненко. – У Головному управлінні й у районних територіальних органах закріплені фахівці за цим напрямком роботи, керівники районних відділів Держгеокадастру особисто зустрічаються з учасниками АТО для з’ясування проблем, консультують, ведуть перемовини з головами сільських рад, сільгосппідприємцями. Адже лише скоординовані дії Держгеокадастру, органів місцевого самоврядування та райдержадміністрацій сприятимуть якнайшвидшому виділенню землі учасникам АТО.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  4. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  5. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  6. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  7. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  8. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
  9. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ