Українські письменники виступили проти “захоплення” Чигирина “курячими олігархами”

Українські письменники виступили проти “захоплення” Чигирина “курячими олігархами”“Чигирин, перша історична столиця України, легендарний Холодний Яр — під загрозою!” – із таким закликом до українців виступили відомі українські класики літератури, протестуючи проти будівництва у Чигирині курників “Нашої Ряби”. Текст відкритого листа подаємо повністю.

“У 70-тих роках ХХ століття  українські письменники та творча інтелігенція стали на захист  гетьманського Чигирина  і відвели небезпеку спорудження АЕС на “козацьких кістках”.

Нинішні магнати, “курячі” олігархи, задумали побудувати на березі Дніпра,  неподалік національного історико-культурного заповідника “Чигирин”, резиденції гетьмана Богдана Хмельницького, фортеці гетьмана Петра Дорошенка, етнографічно-туристичного комплексу “Козацький хутір ”та  дитячого оздоровчого табору, 114 курників на 2 мільйони голів птиці.

Реалізація цього екологічно злочинного проекту завдасть непоправної шкоди досі чистій природі Чигиринщини, пам’яткам історії, культури, археології, гідрології.  Концентрація у повітрі, ґрунті і воді сотень тисяч тонн небезпечних хімічних сполук, курячого посліду і пилу, тваринних вірусів отруїть довкілля, ґрунтові води, підірве здоров’я людей.

Чигирин не має залізничного сполучення. Транспортування продукції і шкідливих  відходів птаховиробництва туристичним маршрутом Чигирин-Медведівка — Мельники — Холодний Яр —  залізнична станція “Кам’янка” –  це катастрофа для історичних сіл Чигиринського району. Це знищення проекту створення національного природного парку “Холодний Яр”, за створення якого борються екологи, історики, патріоти-активісти.

За кількістю історичних, археологічних, природних пам’яток легендарному урочищу Холодний Яр немає рівних в Україні. Місця, де починалися південні рубежі Київської Русі, де розгорілися  Хмельниччина, Гайдамаччина, де зі зброєю у руках і прапором “Воля України або смерть!” до останнього подиху билися з ворогом  захисники УНР,  де й досі височіє тисячолітній велет, дуб Максима Залізняка, щороку відвідують сотні тисяч туристів з усіх куточків країни та з-за кордону. Для молоді Холодний Яр — символ сили й незламності українського духу. Символ державності,  волі і свободи.

Спорудження на могилах героїв України курників — не просто помилка. Це нахабний цинізм. Це зневага до історичної пам’яті та національної гідності. Це плюндрування землі, де творилася українська нація, історія і держава.

Закликаємо всіх небайдужих стати на захист  стародавнього Чигирина,  Суботова, Медведівки, Холодного Яру –  історичних святинь українського народу! Не з руйнування, а з відродження благословенної землі борців за волю України треба починати підготовку до історичної дати — сторіччя подій Української революції 1917-1921 років, указ про відзначення якої щойно підписав Президент України.

Дмитро Павличко, Юрій Мушкетик,  Борис Олійник, Іван Драч, Василь Шкляр”

Теми: Чигирин
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ