Рання затяжна весна сприятиме приживленню озимини на Черкащині

озимина

Завдяки посушливій осені та пізнім строкам сівби, на половині площ Черкаської області озимі культури увійшли в зиму у слаборозвиненому стані та були вразливими до несприятливих умов, повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, повідомляють Новини Черкас.

Однак, він зазначив, що умов для загибелі рослин в області на масштабних площах до початку активної вегетації не очікується. Сценарій для виходу рослин із зимівлі позитивний – в умовах ранньої затяжної весни приживлення відбувається безболісно.

Холодний період був надзвичайно коротким – розпочався 29 грудня і тривав до 28 січня, тобто місяць при нормі 115 днів. Це, до речі, найкоротший холодний період на Черкащині за останні 70 років. На щастя, погодні умови, здебільшого, сприяли перезимівлі. Основна культура – озима пшениця – схоже, добре пережила цю зиму. Так, результати відрощування рослин озимих культур, взятих агрометеорологами з полів області 25 січня, показали повне відростання. За період двотижневого відрощування висота рослин збільшилась на 2-3, на кращих посівах – на 10-11 см, утворились нові корінці, на посівах оптимальних строків сівби навіть розпочався ріст стебла. Після відрощування рослини мали яскраво зелений колір. Разом з тим, зимуючі культури можуть бути ушкоджені локально на незначних площах, особливо це стосується посівів ріпаку та пізніх посівів ячменю.

Щодо сусідніх із Черкащиною областей, то на більшості площ перезимівля теж проходила цілком успішно – у більшості взятих монолітів загиблих рослин не виявлено. Лише на окремих площах сходу Київської області відмічається підвищена зрідженість слаборозвиненої озимої пшениці  внаслідок вимерзання.

На сьогодні на тестових полях області агрометеорологи відмічають відновлення ростових процесів озимих культур. Посіви перебувають у фазі утворення вузлових коренів – кущіння, а на окремих площах – у фазі третього листа. Збереження потенціалу майбутнього врожаю озимини у великій мірі буде залежати від проведення підживлення озимини по мерзлоталому ґрунту, яке в області вже триває та обробки посівів проти хвороб та шкідників.

Запаси вологи в ґрунті, що очікуються на початок весни, сприятимуть засвоєнню добрив. Однак, зважаючи на їх очікувану кількість – 150-170 мм в метровому шарі, при максимально можливих 160-220 мм, та вірогідний дефіцит опадів весною, слід приділяти велику увагу агротехнічним заходам, спрямованим на вчасне закриття i збереження ґрунтової вологи, здійснити сівбу ранніх ярових i зернобобових культур у стислі строки – протягом 10 днів після  достигання грунту, не затримувати сівбу пізніх.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ