Прем’єра фільму «Голлівуд над Дніпром» закінчилася протестом

Фільм «Голлівуд над Дніпром»26 листопада в одному з київських кінотеатрів відбувся прем’єрний показ документального фільму про роль і значення для кіномистецтва одного невеличкого українського села. Назва йому – Бучак і «загубилося» воно серед Канівських гір на березі Дніпра. З цим селом, у якому вже й жителів, після двох виселень через будівництво гідроелектростанцій, залишилося не більше десятка, пов’язана історія створення великого числа кінофільмів, що вже стали класикою кінематографа.

Фільм «Голлівуд над Дніпром» – документальний. З екрана зі спогадами про свою кіношну молодість до глядача звернулися відомі митці: Лариса Кадочнікова, Раїса Недашківська, Ніколай Бурляєв, Михайло Іллєнко… У 1950-1970-х роках село і околиці стали своєрідним Голлівудом над Дніпром: тут зняті класичні кінострічки – «Вечір на Івана Купала» Ю. Іллєнка, «Українська рапсодія» С. Параджанова, «Сон» В. Денисенка, «Бумбараш» М. Рашеєва та А. Народицького, «Іванове дитинство» А. Тарковського, «Поема про море» Ю. Солнцевої за сценарієм О. Довженка та інші.

Кіномитців приваблювали надзвичайні краєвиди, що поєднували і високі кручі, і широкі дніпрові простори з кілометровими піщаними косами та озерами. Та ці місця унікальні ще й через насиченість археологічними пам'ятками. Навколо села Бучак, на прибережній смузі завдовжки 6 і завширшки 2,5 км знаходиться 14 поселень, 5 городищ та 2 могильники, які представляють практично всі археологічні культури, відомі на Середньому Подніпров'ї – від трипільської культури (IV тис, до н.е.) до пізнього середньовіччя та козацької доби. Такий комплекс фактично не має аналогів на Подніпров'ї, та й в усій Україні. Причому більшість пам'яток досі повністю не досліджені.

Люди, що знаються на «місцях сили» регулярно відвідують околиці Бучака.

У 1994 році на цих землях було засновано Державний історико-культурний заповідник «Трахтемирів». Наказом міністра культури В. Вовкуна згаданий комплекс об'єктів мав бути віднесений до категорії пам'яток національного значення з включенням до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Остання заява Президента України П. Порошенка 24 жовтня в Новодністровську про підтримку проекту Канівської гідроакумулюючої електростанції викликала занепокоєність громадськості щодо збереження місцевості, що має для українців сакральне значення. Адже ця гідроспоруда, будівництво якої закривали і переносили строки кілька разів ще з 80-х років минулого століття, за планом має угніздитися в самому центрі бучацьких ландшафтів.

Мешканці села Бучак, науковці та історики, представники Товариства Творчих ініціатив «Бучак» та Благодійний фонд ім. Володимира Затуливітра, інші небайдужі громадяни України будуть звертатися до Президента України та до новообраної Верховної Ради й уряду з вимогою: на підставі неспростовних та очевидних фактів остаточно заборонити будівництво Канівської ГАЕС. У разі, якщо це звернення адресатами не буде почуте, то у згаданих активістів залишиться один шлях – розгорнути міжнародну кампанію за заборону Канівської ГАЕС.

Збір підписів під листом до Президента, ВР та уряду розпочався відразу після прем'єри фільму «Голівуд на Дніпром або сни з Атлантиди».

Іван Кугно

 

Канів.net

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ