Вічна пам'ять герою!

воїн АТО Анатолій ЗозуляДо війни на Сході його знали у Звенигородці в першу чергу завдяки спортивним легкоатлетичним досягненням, встановленим ще років з тридцять тому та неперевершеним і по сей час. Срібний призер чемпіонату України серед юнаків з бігу на спринтерські дистанції, наполегливий і цілеспрямований Анатолій Зозуля повернувся через тривалий час до рідного міста героєм, але, на превеликий жаль, вже посмертно.

Доля послала чоловікові непросту життєву стежину. Довелося спізнати всякого. Та закладене ще з дитинства  загострене відчуття справедливості і стало визначальними для нього  після перших же заграв війни на Донбасі. Не вагаючись вступив до Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», пишуть Черкаські новини

Разом з побратимами боронив Україну в перші найскладніші місяці війни. А 12 серпня 2014 року автобус з бійцями "Правого cектору"  розстріляли сепаратисти. Серед десяти загиблих був і Анатолій. Того чорного дня одинадцятеро діток залишилися сиротами.  Жахливі кадри, на яких зафіксовано цинічне звернення вбивць, дзвінки родинам та тіла в калюжах крові, бачила вся Україна. 

Але цього злочинцям виявилося замало. Майже десять днів вони не повертали тіла українській стороні. А коли нарешті віддали, з’ясувалося, що в Анатолія Зозулі, у місті, де він виріс, не залишилося рідних, щоби поховати героя. Єдиною близькою людиною для нього виявився товариш, з котрим працював останній час у столиці Ігор Резніченко. Він же і забрав тіло загиблого та поховав у себе на Київщині у селі Небрат Бородянського району, на сільському цвинтарі, поряд з  могилою своєї мами.

Похорон відбувся з військовими почестями. Однак, за словами місцевих мешканців, тамтешній священник, нині вже покійний, відмовився супроводжувати обряд, як того вимагає християнська традиція, закидаючи Анатолієвим побратимам, що, мовляв, той убивав на Сході братів-християн…

Існує думка,  що  війна не закінчена, доки не упокоїться душа останнього солдата. Тож після встановлення минулого року меморіальної дошки герою на його рідній Звенигородській школі №3, зібравшись разом та порадившись місцеві учасники АТО, громадські активісти, волонтери разом з головою районної ради вирішили, при нагоді, відвідати могилу земляка та вклонитися його світлій пам’яті. І час обрали слушний – в період Великодніх свят та слідуючих за ними поминальних днів, коли сам Спаситель своєю смертю та  воскресінням відкрив віруючим ворота раю і подарував надію. 

Як порішили, так і зробили.  4 травня  голова районної ради Володимир Кучер, міський голова Олександр Саєнко, голова районної Спілки ветеранів та учасників АТО Юрій Литвин та настоятель Храму Вознесіння Господнього  Української Автокефальної Православної церкви,  що у місті Звенигородці, Василь Карпюк  побували в Київській області на могилі  Анатолія Михайловича Зозулі.

Як і годиться, за всіма православними канонами  отець Василь провів урочисту службу та усі разом, запаливши свічки, помолилися за упокій душі захисника Вітчизни, що знайшов свій вічний спокій в рідній українській землі. Він зробив для України все, що міг, пожертвувавши найціннішим, що мав – власним життям.  Доземний йому уклін та вічна пам'ять. Герої не вмирають!

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  6. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ