Чому селяни Черкаського району хочуть перекривати траси?

Точка зору керівника Аналітичного центру Інституту досліджень інвестиційної привабливості та економічного розвитку Дмитра Виноградова.

Біля сотні жителів сіл Хацьки, Степанки та Білозір’я днями анонсували перекриття залізничної колії в районі станції Білозір’я. Головною вимогою обурених людей до обласної та районної влади був перегляд зростаючих тарифів на опалення. Однак апелювали люди не стільки до місцевої влади, скільки до Президента, ВРУ, до уряду, Національного антикорупційного бюро, Генеральної прокуратури України, НАК «Нафтогаз України» і НКРЕКП. І дійсно, складається враження, що місцеві чиновники роблять усе можливе, аби вложити у вуха пересічних громадян, що в усьому винен безликий дядько у Києві.

Чому першими на акції протесту піднялися саме жителі найбільш «передового» в області – Черкаського – району, яким ще донедавна керував близький соратник голови ОДА Юрія Ткаченка, а нині - його заступник Костянтин Омаргалієв?.. Мабуть, тому, що вже тривалий час селян Черкаського району змушують сплачувати за опалення значно дорожче – і зовсім не з вини абстрактного «дядька» у Києві.

Але про все – по порядку.

Ще у опалювальний сезон 2014-2015 рр. Кабмін поставив завдання перед підприємствами теплокомуненерго скоротити використання природного газу на 30%. Не залишилась осторонь і Черкащина, а найбільш «передовим» у цьому став саме  Черкаський район. Переконаний - не лише мені, але й компетентним органам, виконання   державних директив Черкаським районом здасться вкрай оригінальним... Отже, два роки тому, Черкаська районна рада (рішення від 11.07.2014 № 40 - 1/VІ) передала у оренду ТОВ «Укртепло Черкаси» приміщення котелень у с. Яснозір’я, с. Червона Слобода, с. Мошни, с. Геронимівка, с. Руська Поляна, с. Хутори, с. Білозір’я. Можливо, для того, аби усі борги позалишались «на шиї» комунального підприємства  теплових мереж Черкаського району, котельні було передано без теплових мереж (рішення від 13.08.2014 №42 - 4 / VІ).

За дивним збігом обставин, тариф на послуги з централізованого опалення і гарячого водопостачання для бюджетних установ було підвищено більше, ніж на 40 %, а для населення – майже на 30 % (рішення від 13.08.2014 №42 - 5 / VІ).

У 2015 році Черкаська районна рада пішла далі - та своїм рішенням від 16.10.2015 № 54-16/VІ рекомендувала «сільським радам, на територіях яких розташовані приміщення котелень, встановити тарифи на теплову енергію та на послуги з централізованого опалення і гарячого водопостачання для бюджетних установ та для інших споживачів, які надаватимуться ТОВ «Укртепло Черкаси» згідно з його листом-пропозицією щодо встановлення тарифів».

Нагадаю: мова йде про кошти місцевого бюджету, субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам та кошти з державного бюджету, призначені для виплати субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг населенню.

Переконаний - не тільки мене зацікавить відповідь на питання: відколи в Україні   достатньою підставою для встановлення розмірів оплати послуг за рахунок бюджетних коштів (!) є «лист-пропозиція» від комерційної структури?..

Та ще й якої структури… Згадана ТОВ «Укртепло Черкаси» входить до групи компаній «Укртепло»,  одним із кінцевих власників яких є фірма «Сет Інвест» - компанія Івана Надєїна та його дружини Ольги. Надєїн раніше балотувався у Верховну Раду від партії «Удар». Ще одним із засновників ТОВ «Укртепло Черкаси» є компанія «Italia Network LP», зареєстрована у «вільній економічній зоні» у Шотландії, кінцевим бенефіціарним власником якої зазначено Андрія Гріненка, який до 22 лютого 2014 року обіймав посаду голови Бориспільської районної державної адміністрації Київської області і був членом Партії регіонів.

Вам цікаво,  що сталось далі із «листом-пропозицією» ТОВ «Укртепло Черкаси»?

Депутати сільських рад с. Яснозір’я, с. Червона Слобода, с. Мошни, с. Геронимівка, с. Руська Поляна, с. Хутори, с. Білозір’я взяли пропозиції приватної компанії «до виконання» - та своїми рішеннями встановили вигідні компанії тарифи на постачання тепла і гарячої води.

Так, скажімо, тариф у с. Червона Слобода вираховувався із вартості однієї Гкал у розмірі 1 557,9 грн. (без ПДВ), а у с. Геронимівка – 1 860 грн. (без ПДВ). І це в той час, як НКРЕКП затверджено тарифи на виробництво теплової енергії на теплоелектроцентралях, ТЕС, когенераційних установках та установках із використанням нетрадиційних або поновлювальних джерел енергії при використанні деревини паливної (дрова) в розмірі – 841,22 грн/Гкал (без ПДВ) у 2014-2015 роках та 892,23 грн./Гкал (без ПДВ) у 2016 році.

Як зазначив тодішній голова Черкаської районної ради Анатолій Яріш, розповідаючи про «досягнення» району у питанні залучення ТОВ «Укртепло» для переходу на альтернативні види палива: «Очільник області Юрій Ткаченко дав нам зелене світло».

За інформацією, люб’язно наданою Черкаською районною радою, відповідно до скоригованого бюджету на 2015 рік (рішення від 25.12.2015 №2-9/VIІ), видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв установами, які фінансуються з бюджету Черкаського району, склали 19 мільйонів гривень. На 2016 рік у бюджеті району на це передбачено витратити  майже 21 мільйон гривень. Загальна сума призначених субсидій населенню для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг у 2015р. склала 2 018 445 грн., за опалювальний сезон 2016 року – 14,37 мільйонів гривень.

Також ТОВ «Укртепло Черкаси» заробило гроші і на «обслуговуванні» Комунального закладу «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Руська поляна» Черкаської обласної ради (сума за договором - 1 508 756 грн.) та ДНЗ «Золотоніський професійний ліцей» Головного управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації (сума за договором - 1 189 095 грн.). І, звичайно ж, це можуть бути далеко не всі «оборудки», здійснені службовими особами ТОВ «Укртепло Черкаси».

Таким чином, є всі підстави вважати, що службові особи ТОВ «Укртепло Черкаси», шляхом подачі недостовірних даних, здійснили постачання теплової енергії бюджетним організаціям та населенню Черкаського району за завищеними цінами, внаслідок чого неправомірно заволоділи державними коштами - за найскромнішими підрахунками – у сумі понад 10 мільйонів гривень.

На сьогодні, заборгованість ТОВ «Укртепло Черкаси» перед бюджетом Черкаського району становить більше одного мільйона гривень.

Думаю, після цього виглядало б логічним, аби  правоохоронні органи Черкаської області  зацікавились діяльністю ТОВ «Укртепло Черкаси» та його директора Руслана Стемповського, який раніше уже мав «непорозуміння» з Кримінальним Кодексом України та був засуджений у 2013 році Соснівським районним судом м. Черкаси за ст. 190 ч. 1 КК України (шахрайство).

Для довідки: за аналогічні «оборудки», прокуратура та управління СБУ у Волинській області відкрило досудове розслідування щодо діяльності ТОВ «Укртепло Волинь» (код за ЄДРПОУ 39315046). Відомості щодо впровадження досудового розслідування, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №22016030000000036 від 23 березня 2016 року - за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ