З Америки на Черкащину повернувся боєць, що навчився заново ходити

Наприкінці липня після 11 місяців лікування і реабілітації на Черкащину повернувся наш боєць АТО, 29-річний Вадим Мазніченко. Незважаючи на втрату кінцівок, Вадим не втратив найголовнішого – бойового духу, і тепер планує не лише своє власне подальше життя, а й має безліч цікавих ідей, як-от організація велопробігу для поранених ветеранів АТО.

Наприкінці липня після 11 місяців лікування і реабілітації на Черкащину повернувся наш боєць АТО, 29-річний Вадим Мазніченко. Незважаючи на втрату кінцівок, Вадим не втратив найголовнішого – бойового духу, і тепер планує не лише своє власне подальше життя, а й має безліч цікавих ідей, як-от організація велопробігу для поранених ветеранів АТО. 

– Ну ти термінатор! – жартують бойові побратими, до яких Вадим зайшов на зустріч у громадську організацію «Спілка воїнів АТО «Черкащани».

До Черкас він приїхав зі своєю нареченою Яною з села Деренковець, що на Корсунщині. В обласному центрі їм потрібно оформити документи – Мазніченко  як АТОвець має право на отримання квартири. Йому вдалося побувати у голови ОДА Юрія Ткаченко, після чого він вже і направився в супроводі голови «Спілки воїнів АТО «Черкащани» Олександра Тіхонова до бойових побратимів, пише Прочерк.

– Подивіться на нього, – каже Олександр Іванович. – Таких сильних духом людей мало. Не секрет, що дехто з наших п’ють після пережитого, повніють, а цей стрункий, підтягнутий, сповнений енергії. Та мені самому треба брати з нього приклад.

Бойовим побратимам Вадим розповідає про Америку, зокрема, розказує про програми протезування, про комп’ютерні клавіатури, які швидко можна адаптувати до людей з ампутаціями, про адаптований до ветеранів війн спорт. Зокрема, юнак пригадує, що катався за кордоном на лижах, сноуборді, займався бігом. І навіть планує поїхати восени знову в США, якщо наше посольство знайде спонсорів, щоб взяти там участь у змаганнях з бігу серед ветеранів різних війн.

– Там в мене був спеціальний спортивний протез, а також спеціальний триколісний велосипед. Ми долали на ньому 68 миль за три дні (більше 100 кілометрів – ред.), – розповідає Вадим.

Хтось з побратимів слухає його з захопленням, бо не всі навіть повністю здорові молоді люди у нас в Україні катаються на лижах, сноубордах чи велосипедах. Однак більшість ледь стримується, щоб одразу не акцентувати увагу на нашій, українській реальності. Хоча, не всім вдається змовчати…

– Ми могли б організувати велотур по Черкащині. Організувати велопробіг для ветеранів АТО. Щоб ветерани з ампутаціями були попереду колони, а позаду всі бажаючі. Я познайомився з НАТівцями, що спонсорують деякі проекти. Можливо, нам би вдалося започаткувати благодійний фонд абощо і залучати наших бійців, що повернулися додому до активного відпочинку, – говорить Вадим хлопцям.

– У нас немає нормальних пандусів для інвалідів у магазинах, а ті що є, по них страшно з’їжджати! У нас проблема з тим, щоб купити декому просту коляску, вже не кажучи про спеціалізований велосипед! Там, в Америці, державна програма супроводжує ветерана війни до кінця життя, а в нас спробуй-но віднайди кошти на допомогу. А дехто на цій війні ще й наживається, – емоційно спілкуються бійці.

Однак, усі сходяться на тому, що Вадиму треба всіляко допомагати, поки він не перегорів і має бажання щось організовувати, реалізовувати ідеї.

Потім хлопці починають розглядати Вадимовий протез.

– А як він керується? – з неприхованим інтересом запитують.

Юнак спокійно розповідає, також знімає кисть і передає по колу усім подивитися. Потім рука повертається до нього і він вже обома руками спокійно наливає собі мінеральної води з пляшки. Щоб проробити такий фокус, нашому герою потрібно було багато місяців лікувань і тренувань. Не так легко було і стати на протез замість ноги та самому піти, однак, схоже, Вадиму не бракує затятості і цілеспрямованості.

Наприкінці липня після 11 місяців лікування і реабілітації на Черкащину повернувся наш боєць АТО, 29-річний Вадим Мазніченко. Незважаючи на втрату кінцівок, Вадим не втратив найголовнішого – бойового духу, і тепер планує не лише своє власне подальше життя, а й має безліч цікавих ідей, як-от організація велопробігу для поранених ветеранів АТО.

Вадима Мазніченка забрали на російсько-українську війну під час другої хвилі мобілізації у першій половині 2014 року.

Сам він з Очакова. Живе з нареченою на її батьківщині на Корсунщині, а працював у Броварах, де встановлював металоконструкції.

Юнак мав армійський досвід, бо служив у Миколаєві в 79-ій аеромобільній бригаді повітряно-десантних військ. Коли Вадим пішов на війну, то спершу потрапив у Київську область, де пройшов додаткове навчання, а тоді служив у Одеській області.

– Була така інформація, ніби й там можуть зайти ворожі війська, тому нас направили на Одещину. Після несення там служби наш батальйон територіальної оборони направили в Донецьку область для несення служби в зоні АТО. 30 вересня 2014 року о 6-й ранку мене тяжко поранило внаслідок мінометного обстрілу під Староігнатівкою, – пригадує Вадим.

Опісля пораненого бійця доставили в Дніпропетровську обласну клінічну лікарню імені Мечникова, а тоді в 411 центральний військовий одеський госпіталь. Провівши майже тиждень без свідомості, Вадим Мазніченко прокинувся вже в одеському госпіталі.

– Згодом мене направили в харківський інститут протезування для підготовки до протезування ноги і руки. Потім через спілку ветеранів АТО Київської області я дізнався, що американці пропонують забрати в штати 24 поранених військових на протезування та реабілітацію. Тож я потрапив у США завдяки цій програмі. Там є програма для ветеранів війн, яка супроводжує пораненого до кінця його життя і допомагає йому долучитися до всіх видів діяльності, які він захоче, починаючи від спорту і закінчуючи іншими видами діяльності. Нас так само намагалися долучати до різних програм. Я спробував для себе лижі, сноуборд. Як то кажуть, нещастя допомогло спробувати себе в цих видах спорту. А в жовтні хотів би поїхати туди, щоб взяти участь в марафоні з бігу. Так складається, що вперше там братимуть участь ветерани війни з України, – зауважує юнак.

В цілому, за кордоном Вадиму сподобалося ставлення до людей. Каже, що там вже відправляли бійця додому після надання усієї можливої допомоги.

– Звісно, складно було звикати до протезів. Це немов заново вчитися ходити. Тут потрібна була поступовість. Трішки походив і відпочинок для м’язів. Адже вчити своє тіло правильно рухатись з протезом важливо і в тому сенсі, щоб не було потім викривлення хребта, спинних болей.

Та крім фізичного аспекту, важливим є і психологічний аспект.

– Як тобі вдається налаштовувати себе на позитив? Я знаю деяких бійців, які, на щастя, не зазнали в АТО поранень, але, при нагоді, усюди обов’язково згадують своє перебування на Сході. Ти ж поводишся скромно. Як ставишся до свого нового становища? – запитую те, що насправді хотілося запитати у першу чергу.

– Скажу так. Учора мені було дуже соромно, коли я побачив АТОвців, від яких несло перегаром, які були неохайно вдягнені і курили в громадському місці. Який вони приклад подають іншим? У мене була розмова з одним з таких бійців. Він закурив на зупинці громадського транспорту. Я підійшов до нього поговорити. Він погодився зі мною і викинув недопалок в урну, але не загасив його як слід і в урні загорілося сміття. Я мав з собою мінеральну воду, тож залив вогонь. Опісля розговорилися. Чоловік отримав контузію, також пройшов горнила війни, але я питав у нього: за що він йшов воювати? Я йшов туди, щоб змінити країну, змінити культуру людей, наше майбутнє. Ми маємо подавати дітям приклад! Я після поранення кинув палити. Я хочу бути прикладом для молоді. А бачити, як деякі наші воїни ходять усюди вдома у своїй формі і п’ють, мені дуже соромно, – зітхає Вадим Мазніченко.

– Але випивка – це особиста справа людини. Є ж ще речі, на які слід звертати увагу всьому суспільству, а не лише рідним і близьким. Це, наприклад, ті ж пандуси і різні адаптовані заїзди для інвалідів. Бо життя непередбачуване, невідомо, що з ким станеться завтра. І нам слід думати за потреби усіх наших особливих громадян, які потребують допомоги. От за що я думаю зараз, – продовжує юнак.

На Корсунщині нашого Героя вже зустріли. Як пише журналістка газети «Надросся» Валентина Довгопола, на Вадима вдома чекають дві нагороди. Перша – почесний нагрудний знак начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил України. Друга – орден «За мужність» ІІІ ступеня, яким солдата Вадима Олександровича Мазніченка нагороджено Указом Президента України №306/2016 від 20 липня 2016 року. Обидві високі нагороди в урочистій обстановці перед усією корсунською громадою нашому земляку-герою буде вручено на святкуванні 25-ї річниці незалежності України, задля якої на полі бою з ворогом він пожертвував власним здоров’ям.

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ