У рамках громадського бюджету в Черкасах містяни запропонували 108 ініціатив

Амфітеатр, скейт-парк, майданчики для вигулу собак, "сонячні" дерева й алея народних майстрів – усе це хочуть облаштувати на вулицях міста в рамках громадського бюджету. Цьогоріч за право бути втіленими в життя позмагається 108 проектів. Це удвічі більше у порівнянні з минулим роком. Їхня вартість, за попередніми підрахунками, 59 мільйонів гривень. Тепер запропоновані ініціативи містян проаналізують і оберуть серед них ті, які в листопаді винесуть на голосування.

Як розповіла директор департаменту фінансової політики Наталія Джуган, нині в Черкасах втілюють шість ініціатив жителів, які обрали в 2015-ому році, інформують Новини Черкас. Це – будівництво спортивної зали імені Сергія Амброса в приміщенні колишньої тютюнової фабрики, облаштування дитячих майданчиків у дошкільних навчальних закладах № 18 та № 35, реконструкція будівлі 83-ого садочку, благоустрій подвір’я біля гімназії №9 та оновлення алеї 1-ої міської лікарні.

– Ці проекти реалізують департаменти освіти та гуманітарної політики, організаційного забезпечення, а ще – охорони здоров’я та медичних послуг. На сьогоднішній день їх профінансовано на суму майже 2 млн. 418,7 тисяч гривень, – розповіла директор департаменту. – У 2016-ому році на стадії подання проектів у рамках громадського бюджету долучилося близько півтори тисячі містян. Прикметно й те, що серед авторів поданих проектів – молоді й незаангажовані люди.

Черкаси стали одним із перших міст, де почала працювати така програма. Як приклад, за її словами, емблему, яку два роки тому розробили для громадського бюджету в обласному центрі, використовують і в інших містах України.

– Попереду на всі подані проекти чекає експертиза координаційною радою, далі – структурними підрозділами міськвиконкому, – зазначила Наталія Джуган. – На реалізацію проектів передбачили в міському бюджеті 5 мільйонів гривень.

Між тим, як зазначила заступник директора департаменту фінансової політики Тетяна Харенко, профільні департаменти ще перевірятимуть вартість кожного з пропонованих проектів. У разі потреби – внесуть свої корективи.

– Якщо зважати на практику минулого року, може бути як збільшення, так і зменшення суми, яку нарахував автор для впровадження тієї чи іншої ініціативи, – розповіла заступник директора департаменту та окреслила кілька цікавих моментів на першому етапі реалізації програми. – Зберігається тенденція подачі документів у останній момент – за три дні до завершення прийому надійшло 58 нових проектів. Цікаво, що абсолютна рівна кількість проектів, які подали жінки й чоловіки. Автори дещо подорослішали, це люди, переважно, віком від 30 до 40 років.

Особливістю цьогорічного громадського бюджету є й те, що всі подані проекти будуть розподілені на більше "дрібні" (вартістю до 300 тисяч гривень) й більш масштабні (від 300 тис. грн до 1 млн грн).

Більшість ініціатив черкащан стосується облаштування зон відпочинку (майданчики, пляжі, фонтани, сквери), ремонту тротуарів, доріг та в цілому естетичного облаштування Черкас.

Серед найбільш цікавих фахівці називають такі, як будівництво скейт-парку, облаштування амфітеатру в дитячому містечку "Казка", створення майданчиків для вигулу собак, встановлення великого годинника на фасаді житлового будинку на Митниці, створення алеї народних майстрів у сквері Б.Хмельницького, візуалізація руху громадського транспорту на зупинках, облаштування "сонячних дерев" та запис до лікаря в режимі он-лайн.

– Звісно, до етапу голосування, який розпочнеться з 1 листопада й триватиме до 14-ого дійдуть не всі зі 108 проектів, – підкреслила Тетяна Харенко. – У окремих випадках через деякі неточності будуть запрошені їхні автори. Департаменти матимуть 30 робочих днів для того, щоб оцінити можливість реалізації цих ініціатив. Саме за висновками структурних підрозділів міської ради й будуть визначені ті проекти, які оберуть для голосування.

За її словами, віддати свій голос можна буде цього року одночасно за 4 проекти.

Поки ж найкращим координаційна рада називає проект облаштування скейт-парку. Його автора 23-ого Юрія Бондаренка під час презентації відзначили міські владці. Він подав на конкурс подав повний розрахунок і вказав на місце, а ще – виконав олівцем креслення майбутніх об’єктів.

– Я з малечку люблю малювати. Тож мені було дуже цікаво взяти участь у такому проекті, презентувавши тут свої роботи. Я збирався подати цей проект у Київ, але побачив у своїй поштовій скриньці інформацію про черкаський конкурсі, – сказав хлопець.

Роботу Черкас у цьому напрямку відмітили й в українському уряді. Міський голова Анатолій Бондаренко подякував усім працівникам, які впроваджували цю нову для нашого міста й країни в цілому програму в життя.

– Водночас, мене відверто радує така активність черкащан і їхнє бажання зробити щось гарне для міста, – зазначив міський голова. 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ