У Киселівці Катеринопільського району лісники ріжуть ліс. Місцеві проти

суцільна вирубка ділянок лісу

Жителі села говорять, що йде суцільна вирубка ділянок лісу. Наскільки їм відомо, на суцільні вирубки у державі накладений мораторій. Проте керівництво Звенигородського лісництва чомусь про це забуло.

Окрім того, вивозячи зрізані дерева, великовагові автомобілі руйнують сільські дороги. 30 осіб нещодавно підписалися під заявою до сільського голови з вимогою вплинути на ситуацію, інформують Вісті Черкащини.

«У нас тут два ліси – «колгоспний» і «державний» (біля кладовища). За обидва взялося Катеринопільське лісництво не на жарт. Проводять суцільну вирубку. Якщо при Януковичу різали з розмахом – по 5 га, то тепер – «скромно». Ось тут вирізали 70 сотих, але таких ділянок кілька, і є вже нові намічені. Не розумію, в лісі повно сухостою, хворих, гнилих дерев, а ріжуть або молоді дуби діаметром 25-30 см, або гіганти, що були окрасою нашої місцевості? – бідкається сільський голова Юрій Сусіда. — Он там, на вирубці, насадили молодняк, але ж коли він виросте? Йому вже років і років, а зросту ніякого. А частина вирубок уже позаростали акацієвим самосівом. Вирізали ділянку у мене перед самими вікнами, а потім ще й гілля палили. Вулиця — через дорогу від лісу й цього пожарища. Дим і гар стояв стовпом, дружина не могла в хаті втриматись, як і інші сусіди, не було чим дихати. А скрізь кричать, що не можна палити навіть листя. Окрім того, розбили нам своїми лісовозами дорогу під магазином, весною з відлигою, вона вся зійде. Де нам брати кошти на її ремонт?»

«Раніше люди по-розумному підходили до всього, а тепер, аби більше вкрасти! Он там намітили ділянку під вирубку. Граби по 18-20 см в діаметрі. Та ще й липи там є. А це ж медоноси! На тій ділянці бойня була, а рядом ─ ферма, якщо вирізати ці дерева, то де буде санітарна зона між ними і селом. Щоб такі дерева молоді унічтожать – це преступлєніє! За нашою сільрадою числиться 306 га лісів, а помощі від лісгоспу – нуль! Тільки дороги розбивають», ─ каже один із сільських активістів.

Мешканець Киселівки Едуард Салов теж проти вирубок:

«З 2007 року у нас тут було 8 вирубок. Це ще під дорогою є трохи лісу, хоч і за нього вже взялись. А там далі – суцільні просіки. Як так будемо хазяйнувати, то що ми дітям залишимо? Одні пеньки?! Наші діди-прадіди подарували нам ліс, а ми що своїм нащадкам подаруємо? Наскільки нам відомо, на суцільні вирубки зараз накладено в державі мораторій, тоді як це все розцінити? Санітарних вирубок і зачисток не проводять, а підряд ─ будь ласка. Де кращі дерева – там вирізали, де гірші – там залишили. Усе догори ногами! Тут усе село не задоволене, тільки одні бояться, а інші готові йти до кінця. Будемо боротися за наші ліси, бо так робити не можна! Стукатимемо в усі двері: у прокуратуру, в газети, на телебачення».

Головний лісничий Катеринопільського лісництва Сергій Лисяний дивується претензіям селян:

«Не розумію, які до нас можуть бути претензії? У нас все законно, всі документи в порядку – лісорубні квитки є, погодження з міністерства є, таксаційний опис теж є. Хай провіряють. Ми вирізаємо тільки старі, гнилі дерева. Дуби, яким понад 180 років, та граби, яким понад 60″, ─ відповів чиновник.

У понеділок, 7 листопада, мешканці Киселівки подали з цього приводу заяву у прокуратуру.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ