У Ватутіному безпрецедентна екологічна катастрофа

Третій тиждень у Ватутіному каналізаційні нечистоти заливають одну із міських вулиць. Брудні потоки стікають у річку Шполка. Місцеві мешканці говорять про екологічну катастрофу, яка досі не мала аналогів. Причиною аварії стала руйнація майже трьохсот метрів каналізаційної труби.

Третій тиждень у Ватутіному каналізаційні нечистоти заливають одну із міських вулиць. Брудні потоки стікають у річку Шполка. Місцеві мешканці говорять про екологічну катастрофу, яка досі не мала аналогів. Причиною аварії стала руйнація майже трьохсот метрів каналізаційної труби.

Як наслідок — переповнення двох технічних колодязів, звідки через верх ллється каналізація зі Звенигородки і самого Ватутіного, пишуть Вісті Черкащини.

Ще за десятки метрів від місця витоку відчувається ядучий сморід. Біля колодязів утворилося болото. Потік з нечистотами розтягнувся на сотні метрів униз по вулиці. Людські оселі стоять лише за кількадесят метрів від нього. Час від часу ходять чоловіки, тиснучись попід забори, намагаючись не потрапити у новоутворену “річку”. В одному із гаражів біля червоної автівки копирсається невисокий чоловік.

“Каналізацію прорвало ще 23 лютого. Досі ніхто нічого не зробив, - скаржиться 65-річний Олександр. - Люди телефонували поскаржитись на всі можливі “гарячі” лінії. Місцеві керівники сказали, що забилась труба. На тому місці порозривали траншеї і досі там копаються. А тим часом увесь бруд вже встиг дійти до Південного Бугу. Приїхали черкаські екологи і оштрафували наших водоканалівців. Проблема не тільки у старих трубах. Якби був толковий керівник “Водоканалу”, він би за кілька днів усе ліквідував. Я ходив у місцеву газету. Питаю, чому досі не повідомили людей про аварію. Кажуть, що самі не знають нічого, а з міськради ніхто їм, бачите, повідомлення офіційного не приніс”.

Брудні потоки стікають у річку Шполка

Минулоріч у місті вже траплялись схожі аварії. Їх швидко ліквідовували.

“У минулому році таке двічі чи тричі було. Але комунальники все швидко зробили. Відповідальні мають обстежувати і виявляти потенційно аварійні участки, адже будь-яка гідротехнічна споруда має строки використання. Якби щорічно хоча б по метрів 20 труб замінювали, то такого, як зараз не трапилося б. Щодня, йдучи до свого гаража сподіваюся, що аварію усунули”.

Найближче до річки і місця зливу каналізації живе 70-річний Михайло Сіваченко. У перші дні аварії води залили йому частину городу.

“Неподобство. Я в цьому будинку живу понад 10 років. Такого ще не було, - обурюється чоловік. - Скаржитися кудись безрезультатно. Колись, неподалік від заводу з виробництва цегли на купі лежали спеціалізовані каналізаційні труби. Мене дивує, де вони поділися. У річці має початися нерест. Та через цю гидоту тепер виздихає вся риба. Та й людям не солодко, бо запах такий, що впасти можна. Особливо увечері, коли безвітряно”.

Вздовж потоку води йде літній чоловік. Дивиться на каналізаційний потоп і з огидою морщить обличчя.

“З перших днів я став телефонувати у різні служби: водоканал, рятувальникам, в поліцію. Приїжджали, фотографували, розвертались і їхали, - розводить руками Григорій Балабан. Він колишній правоохоронець. Через шум води йому доводиться голосно говорити. - А воно продовжувало це все текти і жахливо смердіти. У 6 березня приїжджали екологи з Черкас. Був з ними й мер. Брали пробу води. Оштрафували на 500 тисяч гривень керівника водоканалу. Краще б область чимось допомогла. Бо що дав той штраф? 9 березня люди відправили електронного листа із відео міністру екології. Це не що інакше як екологічна катастрофа, аналогів якій тут ще не було. Але поки там вони розбираються, хто винний, люди мусять дихати цим всим. Одних вбивають на Сході, а нас тут труять”.

Через півкілометра від забрудненої вулиці комунальники спостерігають за роботою екскаватора. Розрито 270 метрів траншеї глибиною понад 4 метри. Між робітниками нервово ходить очільник “Водоканалу” 64-річний Петро Міняйло. Шкутильгає на праву ногу.

“Через аварію постійний стрес, тому на нервовому підґрунті почав шкутильгати. Люди не розуміють, що це не робиться за один день, - пояснює Міняйло. - Аварія серйозна. Такого ще ніколи не було тут. Трубам по 50-70 років. В один момент вони зруйнувались. І самі люди цьому допомогли, бо забили їх піском і тирсою. Я вже не радий, що став керівником. Екологи влупили штраф. З чого я його платитиму? Я ледве людям зарплатні борги, які залишились від попереднього керівництва погасив. Потрібен час, аби ліквідувати аварію. Ватутінський цегельний завод нам безоплатно дає техніку, бо наше підприємство не має необхідної. Мер одразу ж після аварії виділив 250 тисяч гривень на труби. До неділі маємо справитися. Як все буде добре, то у понеділок скидання каналізації у річку припиниться”.

Великі пластикові труби привезли вночі минулого четверга, 9 березня. Вранці наступного дня комунальники почали готуватись їх прокладати. Вони мають прослужити щонайменше 50 років.

очільник “Водоканалу” 64-річний Петро Міняйло

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ