У Черкасах створюють музей баскетболу

У Черкасах створюють музей баскетболуБаскетбольна історія Черкас втілилася у музеї Палацу спорту "Будівельник". Здебільшого експонатами стали скарби вболівальників БК "Черкаські Мавпи": шарфи, майки легендарних гравців, фотографії з їх автографами і навіть краватка тренера. Значна частина експонатів "перебралася" з приватної колекції одного з фанів клубу Олексія Дубового.

- 12 років атрибутика збиралася у мене вдома. Прапори, значки, шарфи. Були також абонементи фан-сектору приблизно з п’яти сезонів. Все це тепер у музеї. Є там такі унікальні речі, як майки Владо Драгойловіча та Віллі Соломона, – розповідає багаторічний фанат БК "Черкаські Мавпи" Олексій Дубовий, інформує ВІККА, повідомляють Новини Черкас.

Каже, що кожен із цих експонатів по-своєму дорогий.

- Деяких клубів, атрибути яких там представлені, вже навіть не існує. Тому ці спогади важливі для тих, хто любить баскетбол. Щось із цього ми вимінювали у фанатів інших команд після ігор. Загалом найзапекліші та постійні вболівальники БК "Черкаські Мавпи" – це 30-50 осіб. Раніше в Україні та за її кордонами часто проходили фан-зльоти баскетбольних вболівальників, – пояснив Олексій Дубовий.

За його словами, одна з міжнародних зустрічей баскетбольних фанатів відбулася в Черкасах у 2007 році. Наразі із погіршенням політичної ситуації в Україні таких заходів немає. До того ж зв’язки з російськими фанами та клубами були втрачені.

Співавтор музею та його дизайнер, директор Палацу спорту "Будівельник" Світлана Бондар зазначає, що відразу поставила за мету зробити колекцію мобільною. А закрити експонати склом довелося після того, як після однієї з ігор недорахувалися вболівальницького шарфа.

- Ми сподіваємося, що вболівальники долучаться до створення музею, а не навпаки, – зазначає директор Палацу спорту.

Наразі у приміщенні домашньої арени "Черкаських Мавп" розміщено 16 вітрин із фотоколажами, майками баскетболістів та шарфами вболівальників.

- Ідея музею виникла минулого літа, а у березні ми все вже розмістили. Частину експонатів, що пов’язані з російськими клубами, ми не виставляли. Зате для тих, хто знається на баскетболі, все, що тут представлене має значення, – розповідає Світлана Бондар.

Вона показує на стенд із "зірковим" складом "Черкаських Мавп" і каже, що спогади про цих гравців досі викликають у неї купу позитивних емоцій.

- Артур Джонсон був і зіркою на паркеті, і яскравою особистістю у житті.  Міг підняти бойовий дух команди. Його всі любили, а діти взагалі на ньому повисали. Коли приходив до Палацу спорту, то завжди гучно стукав, проходячи повз мій кабінет. Засвідчував, що він вже тут. Володя Гуртовий – дуже позитивна людина. Серби Нєнад Піштолєвич і Драголюб Відачіч дуже переживали, коли йшов суд над Мілошевичем. Пам’ятаю, що Піштолєвич навіть плакав, коли у новинах повідомили про страту югославського лідера, – вказує на фотографії та розповідає Світлана Бондар.

Вона розповіла і про завзятість у тренуваннях Олександра Рибалки.

- Саша завжди залишався після гри і відпрацьовував кидки. Навіть після того, коли сидів на лавці запасних. Дуже працьовитий. Не дивно, що у нього потім була блискуча кар’єра, – пригадує директор Палацу спорту.

Американські гравці привезли до Черкас не тільки спортивні навички, а й оздоровчі секрети.

- Чарльз Делан Госа та Артур Джонсон – наші летючі голландці. Завжди після ігор клали на колінні суглоби лід. Вперше ми цю процедуру побачили у них, а потім стали застосовувати всією командою. Пам’ятаю, як до придбання льодогенератора наш масажист взимку бігав на вулицю за снігом, –  каже Світлана Бондар.

Є серед експонатів музею навіть краватка тренера БК "Черкаські Мавпи" Йовіци Арсіча.

- Наскільки пам’ятаю, її випросив у тренера саме Олексій Дубовий. Арсіч був дуже емоційним тренером. Як він себе вів під час матчів – вже це було видовищем. Був активним, все у нього летіло. Викладався на 300%, – розповідає співавтор музею.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ