Чому села залишаються без світла?

аварійне відключення електроенергіїЦього тижня жителів району поглинула темрява у вигляді аварійного відключення електроенергії. Причому без світла, зазвичай, опинялася одна й та ж частина населеного пункту. Що саме трапилося, пояснює начальник Черкаських районних електричних мереж Сергій Шевченко:

– У зв’язку з подіями на Сході, країна переживає дефіцит енергопотужностей – вугілля не вистачає, а наявні електромережі не витримують навантаження. Згідно з Інструкцією Міністерства енергетики та вугільної промисловості для збалансованої роботи енергосистеми України розроблено та в теперішній час вводиться графік аварійних відключень. Цей графік не містить конкретного часу відключення, бо воно буде здійснюватися у разі перевантаження електромережі.

Поняття «аварійний» в енергетиці вживається у різних значеннях. Зокрема: аварія на мережах чи в системі (для прикладу, згорів кабель на високовольтній підстанції); мережі в нормі, обладнання не псується, але бракує самих потужностей у всеукраїнських масштабах. Саме другий варіант мав місце цього тижня і, ймовірно, може повторитися ще до 12 грудня через ситуацію на енергоринку країни. Відбувається так званий «провал частоти», і за цих умов диспетчер єдиної енергосистеми приймає рішення про відключення, щоб зрівняти баланс. У цьому випадку ми радимо споживачам електроенергії обмежити її споживання. Проте, вони обіцяють, але датчики показують інше. Тільки частота в мережі опускається до 49,5 Гц – це вже аварійна ситуація, за якої треба обмежити потужність.

Визначити, в які часи це трапиться, неможливо, як і попередити заздалегідь про це жителів конкретного населеного пункту – рішення диспетчер приймає миттєво, коли відбувається брак потужностей. Проте звертаю увагу, що при дефіциті потужностей, населення позбавляють світла аж ніяк не в першу чергу. У цьому випадку ми маємо графік аварійного відключення, який налічує 10 черг. Перші п’ять черг – це промислові підприємства, другі п’ять – інші споживачі, в тому числі й населення. Тобто при дефіциті потужності в першу чергу обмежують промисловість, а якщо цього не вистачає, щоб перекрити дефіцит потужностей, відключають і побутових споживачів. В перші числа грудня, до речі, були задіяні всі 10 черг.

На жаль, на механізм аварійних відключень споживачі не впливають. проте на аварії у межах окремо взятого міста може впливати навіть населення. Так, у побуті сучасної людини безліч корисних електроприладів, і ці новинки «оселяються» у кожній квартирі. Але вони з’явилися пізніше, ніж будувалися електричні мережі. А відтак, якщо одночасно ввімкнути кілька приладів (наприклад, обігрівач разом із мікрохвильовою пічкою, електричним чайником) – можна знеструмити не лише свій будинок, а й весь мікрорайон. В РЕМ стверждують, що нині для економії енергоресурсів споживання електроенергії варто зменшити на 20 %.

Нагадуємо, що питання про стан застосування графіків аварійних відключень нещодавно розглядали на засіданні колегії облдержадміністрації.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ