У Черкасах діє персональна виставка Віктора Клименка – до 85-річчя

Заслужений діяч мистецтв України Віктор Клименко народився у 1932 році на хуторі Веселому Новоселківського району Донецької області в сім′ї військовослужбовця. Через усе життя художник проніс зачарування природою рідного краю і своїми земляками. Навчатись малювати Віктор Іванович почав після сьомого класу, коли батько подав у відставку і родина переїхала у Дніпропетровськ.Днями в обласному художньому музеї Черкаської обласної ради відкрито ювілейну персональну виставку заслуженого діяча мистецтв України Віктора Івановича Клименка. 

Заслужений діяч мистецтв України Віктор Клименко народився у 1932 році на хуторі Веселому Новоселківського району Донецької області в сім′ї військовослужбовця. Через усе життя художник проніс зачарування природою рідного краю і своїми земляками. Навчатись малювати Віктор Іванович почав після сьомого класу, коли батько подав у відставку і родина переїхала у Дніпропетровськ.

З 1948 по 1958 рік (з 1951 по1956 рік служив на Тихоокеанському флоті) навчався у Дніпропетровському художньому училищі, після закінчення якого був направлений на роботу художником у Дніпропетровську студію телебачення. У 1959-1964 роках навчався у Київському державному художньому інституті. З 1961 року Віктор Іванович є постійним учасником всесоюзних та всеукраїнських художніх виставок. 

В 1964 році Віктор Іванович переїжджає до Черкас і бере активну участь у культурно-громадському та мистецькому житті області: у 1982-1986 роках – член художньої ради художньо-виробничого комбінату при Черкаському обласному управлінні культури; з 1983 по 90-і роки був членом художньої ради Черкаського художньо-виробничого комбінату Черкаського відділення Спілки художників України, а з 1984 – її головою. 

У 2000 році Віктору Івановичу було присвоєно звання «Заслужений діяч мистецтв України». З 2002 року художник працював на кафедрі образотворчого та декоративного мистецтва Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького.

Віктор Клименко – один з небагатьох живописців, чиєму таланту підвладне все: творення історичної картини, історичного портрета й батальної композиції, пейзаж, портрети, натюрморти, побутовий жанр. 

У Черкасах діє персональна виставка Віктора Клименка – до 85-річчяВ історичному малярстві його захоплюють сильні і відважні постаті: Богдан Хмельницький, Максим Кривоніс, Іван Сірко, Нестор Махно. Завдяки глибинності змісту і монументальності живопису створені художником реалістичні образи доростають до символічного значення. Цьому сприяє і глибоке знання історії, яке по-справжньому було розбуджене після здобуття Україною незалежності. Справжнім шедевром українського історичного малярства є картина Віктора Клименка «На шляхах століть». В цьому творі, як і в багатьох інших, втілено роздуми автора над складними сторінками української історії.

Особливою любов′ю позначені його краєвиди із зображенням українських церков, дзвіниць, козаків, чумаків з кіньми і волами, з українськими хатами, вербами і тополями. Його твір «Українська хата у місячну ніч» постійно представлений у резиденції Ради Європи у Брюсселі. 

Твори митця зберігаються у багатьох музейних та приватних колекціях як України, так і зарубіжжя. 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ