Розслідування: оренда комунальної нерухомості Черкас занижена в рази

Громада Черкас має привабливі об’єкти комунальної власності, однак вони здебільшого здаються в оренду за заниженою в рази вартістю, в порівнянні з ринковою.

Громада Черкас має привабливі об’єкти комунальної власності, однак вони здебільшого здаються в оренду за заниженою в рази вартістю, в порівнянні з ринковою.

Про це пише Кропива, інформують Новини Черкас.

За даними отриманими в департаменті економіки та розвитку станом на кінець березня цього року укладено 308 договорів оренди, по яких здійснюються нарахування орендної плати. По них нараховується загальна сума до сплати 644,4 тис. грн. на місяць. Мова йде про комунальну нерухомість яка знаходиться в оперативному управлінні відповідного департаменту. В матеріалі не врахована комунальна нерухомість яка перебуває в оперативному управлінню комунальних підприємств. 

Для нашого аналізу із загальної кількості договорів ми виокремили 73, щодо об’єктів які знаходяться в центральній частині міста та наближені до неї і виглядають економічно найпривабливіше – це вул. Смілянська, Благовісна, Верхня Горова, Небесної сотні, Гагаріна, Гоголя, Хрещатик, бульвар Шевченка. 

Загальна площа комунальної нерухомості в центральній частині міста складає 11,9 тис. кв. м. За неї місто (за даними нарахування за березень місяць) отримує 201,1 тис. грн. Відтак середня вартість оренди одного квадратного метру складає всього-навсього 16,88 грн. 

Для подальшого розуміння ціноутворення відзначимо, що всі дані оренди йдуть без врахування комунальних послуг. Тобто орендар комунального майна сплачує їх самостійно. Порядок надання комунальної нерухомості в оренду визначається рішенням, ухваленим міською радою ще за часів мерства Сергія Одарича у вересні 2012 року.

Орендується комунальна нерухомість у центральній частині міста під офісні приміщення та в комерційних цілях. 

В той же час на відкритому ринку оренди нерухомості в центральній частині міста вартість значно вища. Так офісні приміщення по вул. Хрещатик в будівлі ТСОУ складає 80 грн. за кв. м. плюс оплата комунальних послуг. Ставки оренди на площі які використовуються для торгівлі значно вищі. 

Більше того навіть не в центральних районах міста, а на окраїнах ринкова вартість оренди вища ніж здаються площі які належать громаді в центрі міста. Так редакція видання «Кропива» винаймає офісне приміщення в районі «Літака» та сплачує 60 грн. за кв.м.(але це вже з комунальними платежами). Взагалі на окраїні в районі Черкаської ТЕЦ пропонуються офісні приміщення по 60 грн. за кв.м.

Середня вартість квадратного метру у 16,88 грн. від міської ради в центральній частині міста виглядає явно заниженою та в свою чергу привабливою для підприємців. 

До прикладу, якби середня вартість оренди в центральній частині міста складала хоча б 55 грн. за кв. м. то дохід за місяць склав би 655 тис. грн., а не 201 тис. грн. як є зараз. А за рік сума додаткового доходу склала б суму 5,4 млн. грн. Це сума недоотриманого доходу лише по оренді в центральній частині міста. 

Демпінгова ціна на оренду комунального майна привабила б багатьох, але щастить далеко не всім бажаючим. Нижче розміщуємо таблицю даних договорів по центральній частині міста де можна подивитися орендарів, площу та власне орендну плату яку вони сплачують, а цифри досить цікаві.

Для збільшення клікайте на документ 

Розслідування: оренда комунальної нерухомості Черкас занижена в рази Розслідування: оренда комунальної нерухомості Черкас занижена в рази Розслідування: оренда комунальної нерухомості Черкас занижена в рази Розслідування: оренда комунальної нерухомості Черкас занижена в рази Розслідування: оренда комунальної нерухомості Черкас занижена в рази Розслідування: оренда комунальної нерухомості Черкас занижена в рази Розслідування: оренда комунальної нерухомості Черкас занижена в рази Розслідування: оренда комунальної нерухомості Черкас занижена в рази

Тепер візьмемо найбільш показові приклади оренди комунальної нерухомості в центральній частині міста.

Партія регіонів як компас земний 

В будівлі по вул. Хрещатик 221 за Черкаською обласною радою де на вході висить банер місцевого політичного проекту ВО «Черкащани», 220 кв. м. по ціні близько 23 грн. за квадрат знімає невідома широкому загалу громадська організація «Національний Рух опору». Її засновниками є Слободяник Максим та Задорожній Олександр. Останній є співзасновником ТОВ «Глобальні роздрібні системи» разом з депутатом міської ради від Партії регіонів Віталієм Дядченком

Слободяник Максим є також керівником ще однієї маловідомої громадської організації «Ліга здорової нації». Серед її засновників значиться Микола Галюк, який в лютому 2013 року виводив на Соборну площу заставлену військовою технікою «активістів» з плакатами в яких ганьбили недієву опозицію.

Лютий 2013 на фото Микола Галюк та його команда. 

Лютий 2013 на фото Микола Галюк та його команда.

Черкаси, лютий 2013, на фото Микола Галюк та його команда.

Вже після Революції гідності ця організація весною 2014 оформила оренду на приміщення по бульвару Шевченка 245 за ціною у 18,9 грн. за квадрат. Це приміщення колишнього офісу Партії регіонів поблизу ПК «Дружба народів», після революції там фактично самочинно заселилися різні майданівські організації. Однак приміщення було віддано саме громадській організації «Ліга здорової нації», очевидно щоб «застовбити» приміщення, а в перспективі приватизувати. 

Також в будівлі за адресою Хрещатик 221, 90 квадратів за 57 грн. метр, з цього року орендує ФОП Волвенко Оксана Вікторівна. Вона є співзасновницею ТОВ «Сладкарниця» разом з Бородай Оленою Андріївною, близькою родичкою відомого в місті бізнесмена Андрія Бородая.

Рятівники депутати

Серед орендарів топових приміщень є і Черкаська обласна громадська організація «Комітет самоврятування громади». В засновниках депутати міської ради різних скликань та політичних партій - Вишиваний Валерій Миколайович, Гончаров Юрій Андрійович, Ковальчук Андрій Анатолійович. В приміщенні по Хрещатику 188 орендують 36 квадратів по 8,2 грн. за метр. У вже згадуваному приміщенні по Хрещатику 221 орендують 69 квадртів по 19,9 грн. за метр. По бульвару Шевченка 345 (ринок Седова) 55 квадратів по 14,6 грн. за метр. По бульвару Шевченка 197, 91 квадрат по 11 грн. за метр.

Бізнес в самісінькому центрі 

ТОВ «Черевички» в самому центрі по бульвару Шевченка 244 (магазин Черевички) орендує 260 з лишком квадратів по ціні 22 грн. за метр. Засновником є Хейсон Олег Юрійович, депутат Кіровоградської обласної ради від Партії регіонів у 2010-2015 роках. На останніх виборах також балотувався від БПП, але депутатом Кіровоградської обласної ради не став.

ПрАТ Красуня по бульвару Шевченка 218 орендує 73 квадрати по 36 грн.

ТОВ «Волошка» за адресою бульвар Шевченка 218-220 орендує 140 квадратів по 38,6 грн. Це приміщення ресторану «Італійський дворик», засновник екс-мер Черкас Волошин Анатолій Борисович

Майже 200 квадратів по 7 грн. за адресою Хрещатик 188 орендує ФОП Розмаїтий Сергій Володимирович. Він власник продуктового магазину «Бульвар» по вул. Б. Вишневецького, такий же продуктовий магазин відкрито і по вул. Хрещатик 188. 

По Хрещатику 190, 270 квадратів по 17 грн. під магазин канцелярії винаймає ПП Магазин Мега Стайл Салєя Сергія Володимировича

ФОП Ткаченко Сергій Володимирович, він же екс- депутат Черкаської міської ради, по вул. Верхня Горова 65/1 орендує 52 квадрати по 29 грн. під магазин «Сад мрій»

Політика та інтерес до нерухомості 

В будівлі «Палац одружень» по вул. Небесної сотні 3, 83 квадрати по 7 грн. орендує обласна організація партії «Євпропейська Україна», керівником якої є екс-начальник обласного управління юстиції Левицький Віктор Казимирович. В цьому ж приміщення аж 223 квадрати по 2 грн. за метр орендує Регіональний центр з надання безоплатної правової допомоги, який також очолює Левицький Віктор Казимирович.

Вподобала цю будівлі і громадська організація «Громадський блокпост», серед засновників якої є депутат міської ради від ВО Самопоміч Олексій Романов, вони орендують 92 квадрати по 6 грн. за метр. 

В палаці одружень ФОП Авдеєнко Наталія Віталіївна, яка була кандидатом в депутати обласної ради від партії Відродження, орендує 40 квадратів по 13 грн. за метр. 

В самому центрі поблизу Макдональдс, по бульвару Шевченка 246 ФОП Тарахтій Олег Петрович орендує 111 квадратів по 8,5 грн. за метр. А по вул. Гагаріна 21 ще 33 квадрати по 13,6 грн. за метр. ФОП Тарахтій О.П. разом з начальником ЖКГ Черкаської міської ради Олександром Яценком були засновниками ПП «Коваль ВН», але останній вийшов із засновників коли пішов служити на користь місцевого самоврядування. Олександра Яценка в засновниках змінила його родичка. 

В кінотеатрі «Салют» по Хрещатику 170 орендує 918 квадратів по 11,3 грн. та 735 кв. по 15,5 грн. ТОВ «Кінолюкс» яке входить до родинного бізнесу депутата міської ради від БПП Костянтина Чернецького.

ТОВ Промбуд індустрія – керівник Щербина Євгеній, помічник депутата міської ради від ВО Батьківщина Юрія Тренкіна по Пушкіна 54 орендувала 740 квадратів по 7 грн. за метр.

ПП «Будівельна фірма Макаренко та партнери» - засновник Макаренко Сергій Юрійович, кандидат у депутати Черкаської міської ради від ВО «Батьківщина», по Смілянській 38/1 орендує 236 квадратів по 13 грн. за метр. 

ПП «Аптека 03», серед бенефеціарів якої кандидат у депутати від ВО Батьківщина Гафіяк Олександр Юрійович, орендує 335 квадратів по бульвару Шевченка 398 по 45,8 грн. за метр (це аптека район ринку Седова). 

Громадська організація «Українські інновації», серед засновників якої директор КП «Черкаські ринки» Дмитро Лукашенко, взяла в оренду 512 квадратів по 5,3 грн. за метр по вул. Смілянська 38/1. 

ТОВ Мегасервіс 99 по вул. Дашкевича 20 орендує 86 квадратів по 4 грн. за метр. Засновницею є Васільєва Олена Миколаївна, вона ж уповноважена і громадської організації «Санта» яка орендує 20 квадратів по 7 грн. за метр по вул. Гоголя 266 – це будівля яка стоїть на центральному ринку. 

ФОП Фісун Ірина Юріївна, яка є засновницею Агенства нерухомості «Респект» по вул. Смілянська 2 орендує 103 квадрати по 5,7 грн. за метр. 

Ще одна громадська організація імена засновників якої нічого не говорять «Муніципальна громада» орендує 70 квадратів по 8,8 грн. за метр по вул. Хрещатик 205. 

ФОП Черніков Антон Андрійович – засновник ТОВ Фреш ко груп разом з екс-депутатом міської ради Казаряном Нареком Петросовичем орендує 12 квадратів по 13,5 грн. за адресою вул. Верхня Горова 49. Тут фактично знаходиться напіврозвалена будівля, але очевидно інтерес в тому щоб приватизувати її, а згодом отримати у власність і дорогі 2-3 сотки землі, які знаходяться поряд з будівництвом готелю родиною Казарянів.  

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  6. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  9. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ