Комунальну нерухомість у Черкасах орендують за копійки

Середня вартість оренди одного квадратного метру приміщень у центрі Середня вартість оренди одного квадратного метру приміщень у центрі міста становить лише 16,88 грн.

Громада Черкас має привабливі об’єкти комунальної власності, однак вони здебільшого здаються в оренду за заниженою в рази вартістю, в порівнянні з ринковою, пише kropyva, інформують Новини Черкас.

За даними отриманими в департаменті економіки та розвитку станом на кінець березня цього року укладено 308 договорів оренди, за якими здійснюються нарахування орендної плати. Згідно з ними, загальна сума до сплати 644,4 тис. грн. на місяць. Мова йде про комунальну нерухомість, яка перебуває в оперативному управлінні відповідного департаменту. В матеріалі не врахована комунальна нерухомість, яка перебуває в оперативному управлінню комунальних підприємств.

Журналісти видання для аналізу із загальної кількості договорів виокремили 73. Вони укладені щодо об’єктів, які розташовані в центральній частині міста та наближені до неї і найбільш економічно привабливі – це вул. Смілянська, Благовісна, Верхня Горова, Небесної сотні, Гагаріна, Гоголя, Хрещатик, бульвар Шевченка.

Загальна площа комунальної нерухомості в центральній частині міста становить 11,9 тис. кв. м. За неї місто (за даними нарахування за березень місяць) отримує 201,1 тис. грн. Відтак середня вартість оренди одного квадратного метру становить всього-навсього 16,88 грн.

Для подальшого розуміння ціноутворення відзначимо, що всі дані оренди йдуть без урахування комунальних послуг. Тобто орендар комунального майна сплачує їх самостійно.

Орендується комунальна нерухомість у центральній частині міста під офісні приміщення та в комерційних цілях.

В той же час на відкритому ринку оренди нерухомості в центральній частині міста вартість значно вища. Так офісні приміщення по вул. Хрещатик в будівлі ТСОУ здають за 80 грн./кв. м. плюс оплата комунальних послуг. Ставки оренди на площі, які використовуються для торгівлі, значно вищі.

Більше того, навіть не в центральних районах міста, а на окраїнах ринкова вартість оренди вища, ніж здаються площі, які належать громаді в центрі міста. Навіть на окраїні в районі Черкаської ТЕЦ пропонуються офісні приміщення по 60 грн. за кв.м.

Середня вартість квадратного метру у 16,88 грн. від міської ради в центральній частині міста явно занижена. Демпінгова ціна на оренду комунального майна привабила б багатьох, але щастить далеко не всім бажаючим. Видання «Кропива» розмістило таблицю даних договорів по центральній частині міста, де можна подивитися орендарів, площу та власне орендну плату, яку вони сплачують.

До прикладу, якби середня вартість оренди в центральній частині міста становила хоча б 55 грн. за кв. м., то дохід за місяць сягнув би 655 тис. грн., а не 201 тис. грн. як є зараз. А за рік сума додаткового доходу перевищила 5 млн. грн. Це сума недоотриманого доходу лише по оренді в центральній частині міста.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ