На ялинкових ринках ціни накручують принаймні вдвічі, – лісівники

продаж ялинокЦіни на ялинкових базарах у Черкасах – щонайменше вдвічі більші, ніж у виробників – лісгоспів. Охочі можуть приїхати у будь-який лісгосп або лісництво (для черкащан найближче – Дахнівське) й придбати новорічне деревце за 42-58 грн.

Про це журналісти дізналися під час сьогоднішнього прес-туру до Свидівського й Руськополянського лісництв Черкаського лісгоспу, повідомляє Прочерк.

– Щороку ми закладаємо плантацію новорічних ялинок з певним запасом, – зазначив журналістам перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Горда. – Цього року підготували до продажу близько 30 тисяч ялинок.

Останні роки кількість проданих лісгоспами ялинок дещо збільшилася – у зв’язку з погіршенням фінансового стану черкащан вони віддають перевагу більш дешевим живим, а не дорожчим штучним ялинкам.

– Цього року ми започатковуємо реалізацію, крім звичайних зрубаних ялинок, також деревець у контейнерах (горщиках), – додав Василь Іванович. – Проводимо акцію «Збережи життя ялинці»: кожен, хто придбав ялинку в горщику, безкоштовно отримує значок з логотипом акції. Така ялинка може постояти пару тижнів у приміщенні, а потім її потрібно винести надвір до весни. Весною деревце можна посадити у ґрунт.

Вартість ялинки в контейнері – від 100 до 180 грн.

Існує й економний варіант – набір хвойних гілок за 24 грн, охочі можуть сплести з них віночки, вставити у зарані підготовлений ялинковий каркас тощо.

– На сьогодні в лісництвах і Черкаському лісгоспі вже продано кілька сотень ялинок, – розповів журналістам головний лісничий Черкаського лісгоспу В’ячеслав Шако.

Він також зазначив, що важливим завданням лісівників напередодні Нового року є охорона лісів і плантацій ялинок від браконьєрів. З листопада вздовж доріг можна побачити охоронців з лісництв, які у співпраці з міліцією та екологами намагаються попередити незаконну вирубку ялин та сосон. Тим, кого спіймають, «світить» чималеньке відшкодування: у звичайному лісі – від 198 до 897 грн (залежно від діаметру стовбура), у межах об’єктів природно-заповідного фонду – до 1122 грн, а в населених пунктах – до 1852 грн. Крім цього відшкодування, доведеться виплатити ще штраф за адмінпорушення – в сумі від 85 до 170 грн.

– Гарантією того, що придбана вами ялинка «легальна» – прикріплена до неї бирка, – наголосив В’ячеслав Сергійович. – Зняти таку бирку без її пошкодження неможливо. Бирка міститиме чип з інформацією про походження ялинки та її відповідність супровідним документам.

Мікроавтобус із журналістами, які придбали в лісництві дешеві ялинки, по дорозі додому також зупинив пост ДАІ. Але наші ялинки були законно зрубаними, а водій мав документи, видані одним із лісгоспів.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ