За місяць у Черкасах стартує прийом проектів у рамках «громадського бюджету»

За місяць у Черкасах стартує прийом проектів у рамках «громадського бюджету»

Від 1 до 30 липня в Черкасах триватиме прийом нових ініціатив та ідей на предмет того, як поліпшити міську інфраструктуру. Кращі з них шляхом голосування оберуть для подальшої реалізації в рамках громадського бюджету. Цього року в черкащан є можливість «розподілити» на власний розсуд 10 мільйонів гривень із міської скарбниці.

Як нагадав очільник Черкас Анатолій Бондаренко, свого часу наше місто стало одним із перших в Україні, де запровадили подібну роботу з публічними фінансами. Відтак, за підтримки польсько-українська фундація співпраці ПАУСІ тут у 2015 році вдалося реалізувати міську цільову програму «Громадський бюджет Черкас».

– Затвердженням такої програми ми дали можливість звичайним жителям вирішувати, як розподілити частину фінансових ресурсів міста, – сказав він. – Я переконаний, що це найдосконаліша форма роботи в частині витрачання бюджетних коштів. І сподіваюся, що наша країна таки дійде до такого рівня розвитку, де б уже громада вирішувала питання розподілу всього бюджету міста. Нині в нас реалізовано вже 6 проектів – переможців 2015 року і триває реалізація переможців минулого року.

Утім, цього року проекти прийматимуть за дещо зміненими правилами. Необхідність їх запровадження викликана минулорічним досвідом роботи з громадським бюджетом.

– Силами координаційної ради спільно зі структурними підрозділами ми намагаємося вишукати оптимальну модель, яка б могла забезпечити задум залучення пересічних жителів до розподілу коштів, – сказав своєю чергою заступник директора департаменту фінансової політики Роман Жовнір. – Ми намагаємося максимально врахувати всі думки, проводимо анкетування й загалом упродовж року відкриті до того, аби приймати пропозиції з приводу поліпшення роботи цієї програми.

За його словами, нині пішли на те, аби зменшили суму фінансування на малі проекти. Тепер частина коштів громадського бюджету для їхньої реалізації становитиме 10 % від загальної суми – 1 мільйон гривень.

– Так склалося, що в минулому році фактично був відсутній конкурс між малими проектами й більшість із них стали переможцями, – сказав він та звернувся до майбутніх авторів, аби вони в своїх проектах максимально чітко окреслювали свої бажання. – Для прикладу, людина хоче облаштувати громадський простір, тож їй у проекті варто прописати навіть кількість лавочок там чи інших деталей.

Цього року, серед іншого, максимальна вартість проекту становитиме 2 мільйони гривень (тоді як у 2016 – мільйон), натомість мінімальна – до 30 тисяч.

Проект, який набере менше ста голосів, за новими правилами не визнають переможцем.

Разом із тим, цього року в черкащан є право на апеляцію на випадок, якщо автор проекту не згоден із висновками структурного підрозділу, який заповнював карту аналізу проекту. Час на це у них буде до початку голосування.

– Таку норму наразі не запровадило жодне з українських міст, – сказала під час прес-конференції заступник директора департаменту фінансової політики Тетяна Харенко. – Навіть у Варшаві лише в минулому році започаткували таку норму. Загалом це означає, що автор зможе подавати свої уточнення та пропозиції, аби проект таки допустили до участі.

Як і в минулому році, підтримати можна одночасно чотири ініціативи. Голосування, до слова, триватиме від 1 до 14 листопада.

Разом із тим, із 1 червня до 12 липня кожної середи о 18:00 в залі засідань Черкаської міської ради (к.206, вул. Б. Вишневецького, 36) триватимуть зустрічі з фахівцями, під час яких всім охочим долучитися презентуватимуть особливості громадського бюджету.

Подавати проекти для їхнього втілення в життя в наступному році можна впродовж липня до 100 кабінету в приміщенні міської ради (з 8.00 до 17.00) або ж за електронною адресою:finck@ukr.net.

Насамкінець директор департаменту фінансової політики Наталія Джуган звернулася до авторів проектів-переможців координувати свою роботу зі структурними підрозділами, аби всі вони були реалізовані до кінця бюджетного року.

Із умовами прийому проектів громадського бюджету в 2017 році можна ознайомитися за посиланням – ТУТ

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ