Інфографіка: як уберегтися від кліщів

Черкаські лісівники поділилися інфографікою, як уберегтися від кліщів.

Черкаські лісівники поділилися інфографікою, як уберегтися від кліщів.

Кліщ - це найдавніша група членистоногих комах. Зазвичай кліщі вживають в пишу рослинні залишки або інших дрібних комах. Але деякі види стали паразитами, пристосувавшись до харчування кров'ю тварин і людини. Такі кліщі і є переносниками збудників хвороб, у тому числі кліщового енцефаліту. Для людини найбільшу небезпеку становлять дорослі особини у весняний та літній періоди. Як же вберегтися від укусу кліща?

Інструкція

1

Перші небезпечні дорослі кліщі з'являються в квітні, коли визирає тепле сонце і з'являються перші проталини. До травня чисельність кліщів стрімко зростає. Потім їх кількість різко знижується. Але поодинокі активні паразити зустрічаються до кінця вересня.

2

На прогулянку лісом одягайте світлу і навіть білий одяг. Кліщі на білому помітити легше, ніж на чорній. Манжети повинні бути на гумці. Футболку надіньте щільну і обов'язково заправте її в брюки, брюки заправте в шкарпетки. Надіньте щільний головний убір або пов'яжіть косинку.

3

Одяг коштує окропити репелентом, отпугивающим кліщів (наприклад, «Претікс», «Діптерол», «Перманон» або «Бибан»). Вони зазвичай продаються в аптеці. Майте на увазі - ці кошти активні тільки 4 години, тому при тривалій прогулянці репелент доведеться наносити повторно. Крім того, у схильних до алергії людей це засіб захисту може викликати реакцію непереносимості.

4

Чи не наближайтеся до кущів. Існує хибна думка, що кліщі нібито стрибають на людину з дерев, особливо з беріз. Звичайно, в березових лісах кліщів багато, але вони не сидять на деревах, а вже тим більше не падають з них. Просто причепі до одягу кровопивця, повзе вгору, а виявляють його найчастіше вже на голові або шиї. Звідси і помилкове відчуття, що кліщ стрибнув зверху. Насправді вони очікують свою здобич, розташувавшись на кінцях довгих травинок, що стирчать вгору гілочок. Як правило, на людину кліщі чіпляються на рівні його колін і стегон. Основне ж місце їх проживання - сонячні кущисті (до 1 м) схили.

5

Під час прогулянки не лінуйтеся оглядати себе і своїх товаришів. Дізнатися ворога досить просто: кліщ схожий на червоного клопа. Коли ви повернулися додому обов'язково огляньте себе вже без одягу. Найчастіші місця присмоктування кліщів - це вуха, шия, пахви, пах і внутрішня сторона стегна.

6

Якщо ви виявили на собі кліща, постарайтеся якомога швидше витягти його. Довгий контакт паразита з вашою кров'ю підвищує ймовірність заразитися якою-небудь хворобою, зокрема кліщовим енцефалітом. Обробіть місце укусу йодом, надіньте маску (на разі, якщо кліщ лопне). Накладіть навколо кліща звичайне кільце (підійде і обручку), наповніть його рослинним маслом. Паразитові буде нічим дихати, він відпаде. Але чекати доведеться не менше 10 хвилин. Якщо масло не подіяло, візьміть міцну нитку, зав'яжіть петлю і накиньте її на черевце, стягніть якнайближче до хобота. Обережно рухайте кінцями мотузки вліво-вправо. Не тягніть, щоб не відірвати черевце, через 2 хвилини кровопивця сам відпаде. Якщо ж головка відірвалася, протріть місце спиртом і видаліть її стерильною голкою або пінцетом, як звичайну занозу. Потім обробіть ранку йодом або іншим антисептиком. Кліща не викидайте, помістіть його в коробок і зверніться до травмпункту.

Корисна порада

Негайно необхідно звернутися до лікаря, якщо після видалення кліща на місці укусу з'явилося почервоніння, збільшилися лімфовузли, різко підскочила температура, з'явився висип. Будь-який з цих ознак вказує на зараження кліщовий хворобою.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ