«Співець рідного краю» - відбувся літературно-тематичний вечір до 80-річчя від дня народження Миколи Томенка

25 травня заслужений діяч мистецтв України Микола Данилович Томенко відсвяткував свій 80-річний ювілей. Хоч Микола Данилович живе і працює в Києві, але серце народного поета прагне зустрічі зі своїми земляками на Шполянщині, у рідній Ярославці, щоб поділитися святими почуттями любові до України, разом осмислити життєві істини, плекати правду і шанувати нашу українську історію. На все життя закарбувалася йому в пам’яті краса рідного краю, запам’яталися добрі і сердечні люди.Земля батьків – моя проста колиска,

Любов і тугу в ній ділю навпіл,

Коли над вечоровим полем блискавка

Гойдливий лан освітлює довкіл.

Зернина до зернини – піраміди

Підносяться з натруджених долонь.

Куди не йду, в які світи не їду –

Земля батьків – життя мого вогонь.

Наш славний край – географічний центр України – нараховує цілий ряд знаменитих постатей, котрі воістину прославили не тільки Шполянщину, а й всю Україну. Серед них – член Національної Спілки письменників України, поет, драматург, прозаїк, публіцист, лауреат міжнародної премії ім.П.Гулака-Артемовського, літературної премії ім. Василя Мисика, лауреат літературно-мистецької премії ім. Дмитра Луценка, заслужений діяч мистецтв України, наш земляк - Микола Данилович Томенко.

На початку свята голова села Віталій Фартушний та директор Будинку культури Світлана Задворня, від імені громади села Ярославка вручили доньці Олесі та синові Тарасу запашний коровай від вдячних земляків, побажали Миколі Даниловичу подальших творчих здобутків та доброго здоров’я.

Вітали на святі шанованого земляка Миколу Томенка, та передавали йому найщиріші вітання: голова райдержадміністрації Володимир Потапенко, заступник голови районної ради Лідія Татарина, начальник відділу культури і туризму Анатолій Лозовий. Від імені вдячних пошановувачів творчості Миколи Томенка було вручено шполянські сувеніри та квіти.

Ведучий вечора, Анатолій Міцкевич, розповів про життєвий та творчий шлях поета. Згадав про дитячі роки, навчання в школі, небезпечну службу на флоті. І, звичайно ж, студентські роки навчання Миколи Даниловича в Київському державному університеті ім.Т.Шевченка на філологічному факультеті. А потім, була творча робота у провідних видавництвах України, почавши свій трудовий стаж з посади коректора у видавництві «Політвидав України», працював у видавництвах «Дніпро», «Музична Україна», «Мистецтво», «Український письменник», у щорічнику «Наука і культура», у журналі «Дніпро», в редакції газет «Чорнобильський вісник», «Урядовий кур’єр», «Профспілкові вісті», «Вечірній Київ». Поряд із 46-річним безперервним стажем роботи – 29 років журналістської та 39 років – письменницької діяльності. За цей час видано більше 19 книг поезій, прози, п’єс, пісень. Це такі збірки, як: «Дика груша», «Між берегами днів», «Вишневий цвіт», «Червоні вершники», «Дорога до хліба», «Сівба», «З трудової книжки матері», книги пісень «Білі птиці снігів», «Поміж печалями й любов’ю» та багато інших.

У творчому доробку письменника 14 віршованих п’єс для дітей та юнацтва: п’єса «Орел-Срібнокрилець» є переможцем Всеукраїнського конкурсу на кращу п’єсу для дітей у 1978 році, а п’єса «Жук-Скарабей і Скрипка» ввійшла до світового бібліографічного довідника «Видатні п’єси для молодого глядача». У театрах ляльок понад 20 років ідуть п’єси Миколи Томенка. Деякі вірші поета продекламували вихованці Будинку школяра.

Знаний і улюблений поет-земляк Микола Томенко подарував нам свою творчість. Все, про що писав поет, - цікаве, близьке і зрозуміле читачеві. Поетичний світ його дзвінкий, яскравий, повний самобутніх образів. Батьківщина, мова, мати, любов – це джерело натхнення мистецького доробку поета. Його твори – ніжні і людяні, зачіпають найтонші струни серця, вчать любити рідну землю, адже Україна для поета – то велика любов.

Все, про що писав поет, - цікаве, близьке і зрозуміле читачеві. Поетичний світ його дзвінкий, яскравий, повний самобутніх образів. Батьківщина, мова, мати, любов – це джерело натхнення мистецького доробку поета. Його твори – ніжні і людяні, зачіпають найтонші струни серця, вчать любити рідну землю, адже Україна для поета – то велика любов:

Україно,

У серцях-перлинах

Світиться твій образ як зоря.

Підняли тебе аж на вершину

Непокірні крила Кобзаря.

І нікому, рідна, у негоду

Опустити не дамо тебе,

Бо в твого великого народу

Небо золотисто-голубе.

Твори нашого земляка зворушують прозорою музикою строф, образи хвилюють своєю емоційною просвітленістю, щедрим сонячним забарвленням, пісенністю. На пісенність віршів Миколи Томенко свого часу звернув увагу Андрій Малишко і благословив молодого поета на Пісню. У 2010 поет став лауреатом літературно-мистецької премії ім. Дмитра Луценка.

Микола Томенко написав понад 60 популярних пісень на музику провідних композиторів України – Ігоря Шамо, Олександра Білаша, Анатолія Пашкевича, Віталія Кирейка, Анатолія Гайденка, Людмили Височинської та багатьох інших. Виконавцями його пісень різного часу були Раїса Кириченко, заслужена капела бандуристів ім. Майбороди, заслужена академічна капела «Думка», Національний заслужений академічний український народний хор ім. Верьовки, квартети «Явір», «Кобза», тріо Мареничів, Віталій Білоножко, Микола Гнатюк, Ауріка Ротару та багато інших виконавців.

Пісня Миколи Томенка «Червоні вершники» серед циклу пісень Олександра Білаша відзначена Шевченківською премією. Пісня «Дума про поле» - лауреат серед пісень про рідну землю, диплом за кращу дитячу пісню отримала пісня «Верталися гуси».

«Виспівай із своєї душі все, що ти маєш, - добре, людяне, щедротне, і світ стане вищим, і ти – багатшим, і люди, що слухатимуть тебе, - благороднішими, бо в кожного з нас завше на серці щось важке лежить… Його підняти під силу тільки пісні», - вважає Микола Данилович.

Жити без пісні – що в пустелі…

Яка ж співуча в нас земля!

У дні сумні чи в дні веселі –

Хай пісня душу окриля!

Впродовж свята звучали пісні на вірші поета Миколи Томенка: «Білі птиці снігів», музику до якої написав самодіяльний композитор, заслужений працівник культури України Дмитро Вовк; «Дивограй» у виконанні Анатолія Головкіна та «Я твоє останнє літо» Світлани Задворської, земляків поета. Даша Коваль, внучка з Ярославки прочитала вірш присвячений доньці Олесі.

Працівники районної бібліотеки підготували книжкову виставку «Співець України Микола Томенко». Діти Миколи Даниловича Олеся і Тарас познайомили учасників зустрічі з новими виданнями книг «Дика груша», «Повертаюсь сьогодні до себе», «Трудова книжка матері»,«Білі автографи. Коріння блискавки» (друзі про Миколу Томенка). Всі присутні могли придбати книги та диски збірок пісень поета «Білі птиці снігів».

Микола Данилович об’їздив всю Україну з популяризацією кращих здобутків української літератури. Він виплекав цілу плеяду талановитої молоді, передавши їй свій власний досвід. Адже на все життя митець запам’ятав істину: щоб його слово прозріло і дало прозріння ближньому, треба торкатися його чистою совістю, чистою людською душею.

25 травня заслужений діяч мистецтв України Микола Данилович Томенко відсвяткував свій 80-річний ювілей. Хоч Микола Данилович живе і працює в Києві, але серце народного поета прагне зустрічі зі своїми земляками на Шполянщині, у рідній Ярославці, щоб поділитися святими почуттями любові до України, разом осмислити життєві істини, плекати правду і шанувати нашу українську історію. На все життя закарбувалася йому в пам’яті краса рідного краю, запам’яталися добрі і сердечні люди.

Місяць повис над левадою,

Коні іржуть в тумані,

Тихою ніжною знадою

Край мій наснився мені.

Верби шумлять осокорами,

Соняхи в росах цвітуть…

Цю таїну ще не скоро ми

Всю зрозумієм, мабуть.

Від імені всіх присутніх Миколі Даниловичу, передано найкращі побажання від всіх прихильників його творчості – найближчих земляків.

Довголіття Вам, Миколо Даниловичу в благодаті і радості, успіхів на творчому шляху. Хай ще надовго вистачить Вам сил і натхнення, жадоби діяння і молодецької енергії.

Шполянщина дарує вам квіти і щире слово любові та вдячності за все Вами зроблене.

Новини Черкас, за інформацією методиста районної бібліотеки Ніни Кравченко

Теми: Шпола
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ