В Шполянському районі масово гинуть бджоли

бджола

Сьогодні голова Шполянської райдержадміністрації Володимир Потапенко провів нараду за участю голів сіл, керівників та бухгалтерів сільськогосподарських товариств, фермерів по питанню масової загибелі бджіл.

Про це повідомляє кореспондент онлайн-газети Новини Черкас.

«Приїхавши зранку на свою пасіку, я здивувався тому, що перед вуликами лежать мертві бджоли. Я роками старався, виводив їх, щоб досягти якогось результату. Це була серйозна підтримка моєї сім’ї …» розповідає пасічник з села М.

Загалом на Шполянщині налічується до 223 пасік бджолиних робочих сімей, - повідомив  головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії, Управління Держпродспоживслужби в Шполянському районі Володимир Марченко.Причиною масового падіння комах могло стати отруєння, припускають пасічники. Адже навколо сіл розташовуються поля з різними культурами. Можливо, хтось із фермерів обробляв ділянку отрутохімікатами.

Для пасічників Шполянщини падіння робочих бджіл – велика втрата. Адже, говорять селяни, пропав не лише цей рік копіткої роботи, а, може, й наступний.

Із своєю проблемою люди прийшли до райдержадміністрації, щоб з допомогою посадовців, представників рослинної інспекції і ветлабораторії розібратися у ситуації.

«Багато дзвінків стало надходити у сільгоспуправління. Роз’яснювальну роботу почали з того, щоб націлити бджолярів на роботу з підтвердження факту гибелі. І щоб потім могли сподіватися на відшкодування збитків у випадку, якщо загибель настала через хімобробку полей, а не через хворобу самих бджіл», - зазначають в Управління АПР.

За підсумками наради Володимир Потапенко дав доручення Управлінню АПР в Шполянському районі повторно надіслати  рекомендаційні листи на сільради, с/г підприємства щодо попередження пасічників про період  хімобробок полів товаровиробниками, задля збереження бджолосімей та наголосив товаровиробникам  на використанні  інсектицидів не токсичних для бджіл.

Додатково:

Профілактика отруєнь

  1. Профілактика отруєнь бджіл базується на беззаперечному дотриманні вимог ст. 30 Закону України "Про бджільництво" від 22 лютого 2000 N 1492-III, суворому дотриманні регламентацій застосування в навколишньому середовищі токсичних для бджіл речовин.
  2. Власників пасік оповіщають за три доби до хімобробок з зазначенням застосовуваного отрутохімікату, місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки. Указують час ізоляції бджіл.
  3. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години.
  4. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.
  5. На період обробки бджоляру необхідно вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні отрутохімікату.
  6. При ізоляції бджіл у вуликах гнізда розширюють до повного комплекту рамок або ставлять магазини. На двокорпусні або багатокорпусні вулики, у залежності від сили сімей, ставлять другі корпуси з половинною кількістю рамок, зверху надягають раму з металевою сіткою (розмір вічка 2,5 х 2,5 або 3 х 3 мм), сітку накривають полотнянкою і, якщо потрібно, кладуть подушку. У день обробки рано-вранці, до початку льоту бджіл, льотки щільно закривають, знімають з сітки утеплення. У жарку безвітряну погоду під кришку підкладають рейки завтовшки 1 - 2 см. У вулик дають воду в стільниках, годівницях або напувалках. На ніч льотки відчиняють.
  7. У випадку застосування пестицидів в умовах закритого ґрунту обробки проводять увечері після закінчення льоту бджіл або ізолюють бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні отрутохімікату.
Теми: Шпола
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ