У Черкасах планують переглянути місцеві податки й збори на 2018 рік

На території Черкас у наступному році можуть діяти нові розміри ставок місцевих податків і зборів. Наразі триває обговорення документу, який це регламентує. Депутати мають ухвалити його до 1 липня. 20 червня фахівці департаменту фінансової політики презентували напрацьовані пропозиції в колі міських обранців, бізнесу та громадськості.

На території Черкас у наступному році можуть діяти нові розміри ставок місцевих податків і зборів. Наразі триває обговорення документу, який це регламентує. Депутати мають ухвалити його до 1 липня. 20 червня фахівці департаменту фінансової політики презентували напрацьовані пропозиції в колі міських обранців, бізнесу та громадськості.

Як розповіла директор департаменту Наталія Джуган, відкориговані розміри ставок місцевих податків і зборів, згідно з вимогами законодавства, слід затвердити за шість місяців до початку нового бюджетного року, повідомляють Новини Черкас. За її словами, така необхідність викликана змінами в Податковому кодексі України та в державному бюджеті. 

– Цього, 2017-ого року, ми не змінювали наші місцеві податки й збори, не приводили їх у відповідність до законодавчих змін, оскільки тривали судові засідання із приводу попередніх наших рішень. Зокрема, в частині порядку їх розгляду й прийняття, – розповіла Наталія Володимирівна. – Наразі ж у нас є експертиза проекту рішення Антимонопольного комітету та висновки регуляторної служби. Загалом ми фактично нічого не підвищуємо. Навіть якщо ставки у нас і змінюються,то це через те, що падають коефіцієнти нормативно-правової оцінки землі.

У Черкасах нині збирають такі місцеві податки – єдиний податок та податок на майно, який, у свою чергу, складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю. Водночас, до бюджету сплачують ще й туристичний збір і планують запровадити збір за місця для паркування транспортних засобів.

Транспортний податок, як і раніше, сплачуватимуть власники легкових автомобілів, якимне більше п’яти років. При цьому оподатковуватимуть ті, вартість яких перевищує 375 розмірів від мінімальної заробітної плати. Ставку цього податку пропонують зробити фіксованою в розмірі 25 тис. грн із авто.

Податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки хочуть зменшити до 0,5 відсотків від мінімальної заробітної плати за метр квадратний. У Черкасах від сплати цього податку звільняються власники об’єктів нежитлової нерухомості некомерційного призначення у межах присадибних ділянок, учасники АТО, члени їхніх сімей на період служби, захисні споруди, а ще – власники квартир площею до 80 кв. м., будинків – 220 кв. м. та для різних типів нерухомості – до 300 кв. м.

Розмір туристичного збору становитиме, як і в минулі роки, 1 відсоток від вартості проживання.

Ставку збору за місця для паркування транспорту в департаменті пропонують затвердити на рівні 0,075 %.

Єдиний податок для підприємців 1 групи становитиме 10 відсотків від прожиткового мінімуму, а для другої групи – пропонують затвердити на рівні 20 % від мінімальної заробітної плати. Утім, під час обговорення депутати вийшли із ініціативою зменшити його до 15 %.

Ставку земельного податку планують залишити на рівні поточного року, а це – 1 відсоток та диференціювати її за певними категоріями земель від 0,3 до 3%.

Орендна плата на землю не перевищуватиме 12% від нормативно-грошової оцінки. Натомість її мінімальний розмір, зазначають фахівці, не може бути меншою розміру земельного податку, встановленого для відповідної категорії земельних ділянок на відповідній території. 

На нинішньому рівні в 2018 пропонують лишити й відсоток орендної плати за землю для ділянок під тимчасовими спорудами для провадження комерційної діяльності (а це – 10 %), які використовуються як АЗС (6 %), наданих для ігорного бізнесу (12 %) та для ділянок, які були надані для гаражного будівництва кооперативам (1 %).

Натомість новим проектом рішення хочуть змінити розмір орендної плати із 6 до 12 % для земельних ділянок, де розміщуватимуть і експлуатуватимуть будівлі й споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства, із 3 до 9 % – для ділянок, призначених для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови. Такий же відсоток оренди у 2018 році хочуть затвердити й для ділянок, які визначені для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення, які надані для комерційної діяльності. А для землі, які використовуватимуть для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства, для розміщення та експлуатації будівель і споруд додаткових транспортних послуг та допоміжних операцій та як станції технічного обслуговування автомобілів СТО та мийки транспорту плату збільшать із трьох до 6 відсотків.

За результатами обговорення, попри окремі непорозуміння, цей проект рішення вирішили винести на розгляд однієї з найближчих сесій.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ