В обласному художньому музеї любов до природи демонструє майстер живопису Анатолій Кушнір

Художній музей обласної ради презентував масштабну виставку, присвячену 80-річчю черкаського живописця, учасника багатьох закордонних та національних виставок Анатолія Михайловича Кушніра. Експозиція нараховує понад 130 робіт, які висвітлюють творчість художника, починаючи з 1980-х років і до сьогодення.22 червня 2017 року художній музей обласної ради презентував масштабну виставку, присвячену 80-річчю черкаського живописця, учасника багатьох закордонних та національних виставок Анатолія Михайловича Кушніра. Експозиція нараховує понад 130 робіт, які висвітлюють творчість художника, починаючи з 1980-х років і до сьогодення.

Анатолій Кушнір народився у 1937 році на Хмельниччині. Служив на кордоні з Норвегією, а після демобілізації поїхав вглиб Півночі, де у м. Воркута пропрацював 3 роки на шахті.

У 1969 році його направили на будівництво дороги у Чукотський автономний округ. Саме тут до рук майбутнього художника потрапила книга-альбом Василя Касіяна. Ознайомившись з творчістю видатного художника, Анатолій Кушнір захопився графікою. Впродовж року він копіював роботи, постійно мав при собі альбом, робив замальовки, ескізи з природи. Ці незліченні мандрівки різними куточками безкрайої Півночі визначили одну з провідних тем його творчості та вплинули на формування власного самобутнього почерку.

Бажання професійно опанувати тонкощі образотворчого мистецтва привели А.Кушніра на факультет живопису і графіки Московського заочного народного університету (1970 р.).

Зауважимо, що ще під час навчання студентські роботи автора були високо оцінені експертною комісією Міністерства культури СРСР (численні дипломи, грамоти) та увійшли до експозиції закордонної пересувної виставки країнами Європи (Польща, Чехія, Словаччина, Німеччина та ін.).

Закінчивши університет, Анатолій Кушнір переїхав до Черкас і працював на заводі телеграфної апаратури художником-оформлювачем. Так, у живописі митця з'являється ще одна тема – неповторна краса української природи. Тому сюжети Півночі та Півдня гармонійно поєднуються у творчості Анатолія Кушніра. Неосяжні засніжені рівнини, гірські масиви, долини річок, льодяні береги та квітучі луги, колосисті поля, тихий та буремний Дніпро – все це можна побачити в експозиції виставки.

Талант художника проявляється й у майстерно написаних ним натюрмортах, чимала кількість яких зображує пишні букети. Автор полотен прагне подібності, а тому чітко окреслює контури квітів, максимально точно виписуючи кожну пелюстку.

Особливістю цих натюрмортів є формальна чистота композицій та простота колористичних рішень, а нейтральне тло робить квіти мов би живими, тремтливими.

Не дивлячись на кількість представлених на виставці серій полотен, жанрів та сюжетів, можна без особливої складності віднайти ті ниті, які об’єднують окремі живописні роботи в єдине ціле. Це, з одного боку, безмежна любов до Природи, закоханість у її незрівнянну красу, а з іншого – глибока пристрасть до життя з усіма його радощами та турботами.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ