Акторка відомого американського серіалу хоче побувати в Умані

http://tabloid.pravda.com.ua/focus/59524cae1d522/Американська акторка та вчений-нейробіолог Маім Бялік, котра нещодавно побувала у Києві та закохалася в це місто, написала колонку за мотивами від своїх вражень. Згадала актора і про місто на Черкащині Умань.

Та головним чином говорила вона не про архітектуру, дух столиці та низькі ціни. Зірка “Теорії великого вибуху”, котра називає себе “технічно на ¾ українкою”, поділилася своїми емоціями та думками від повернення на землю, пов’язану з найтрагічнішою сторінкою в історії її родини.

Повний текст колонки є на сайті Grok Nation, – пише Таблоїд.

“Коли мені сказали, що я зніматимуся в рекламному ролику в Києві, я завагалася. У новинах про Україну я чула про сильний політичний неспокій, але я знала дуже мало і мусила дослідити сама. Правда в тім, що, чесно, я не змогла б знайти Київ на мапі, навіть якби від цього залежало моє життя – вказала б десь поруч, але я в буквальному сенсі гадки не мала, де знаходяться в Україні ті міста, про які я чула”, – зізналася Бялік.

Як пожартувала акторка, те, що американці не знають, що в світі де розташоване, це частина їхнього “імперіалістичного шарму”. Та “технічно” Маім виявилася навіть не наполовину українкою, як досі вважала, а на ¾. Вже будучи в Києві, вона з’ясувала, що місто, де перед Другою світовою мешкала її угорська бабуся, знаходиться на території сучасної України.

Та “технічно” Маім виявилася навіть не наполовину українкою, як досі вважала, а на ¾. Вже будучи в Києві, вона з’ясувала, що місто, де перед Другою світовою мешкала її угорська бабуся, знаходиться на території сучасної України.“Я небагато знала про Україну, бо моя родина втекла з України”, – написала Маім.

“Я знаю, ріже вухо, коли я говорю про Війну так, як я говорю, і мене – та багатьох євреїв – часто звинувачують у тім, що ми випинаємо історію наших гонінь, що ми поведені на стражданнях та Голокості. Але ось у чому справа: життя моїх дідусів і бабусь змінили погроми та нацистський режим, який прагнув прибрати євреїв – так само, як інші групи – з цієї планети”, – зазначила актриса.

Зі слів Маім, у її родині болісна тема того, що пережили її рідні, чому їм довелося тікати, рятуючи свої життя, зазвичай не піднімалася. Одна з бабусь одразу починала плакати, коли мова заходила про війну, польський дідусь не міг сказати про Польщу нічого доброго, а про те, що інша бабуся виросла в Польщі, акторка взнала вже в дорослому віці.

“Тож коли я дізналася, що їду до Києва, я вагалася. Ми втекли звідти, нащо вертатися? Ми ходили цими вулицями. Ми були громадянами. Ми робили свій внесок. Ми їли українські страви та говорили українською (і ідишем теж, звісно), і ми старалися бути частиною (населення). Такі міста, як Львів та Умань породили найкращих Рабинів та мислителів нашого народу. А в деяких містах євреям належало понад 75% крамниць. А коли прийшли нацисти, вони за лічені дні розстріляли десятки тисяч євреїв і покидали їхні тіла гнити в ямах”, – підкреслила акторка.

“Тож як це було, повернутися назад? Це було дивно. І прекрасно”, – зізналася вона.

На думку Бялік, люди та сам дух Києва – це неймовірна суміш “старого світу” та сучасності.

“Чоловіки напрочуд чемні та шанобливі по відношенню до жінок, без вдавання з себе мачо; є скромність та відчуття “маленького містечка”, хоча це велике місто. Офіціанти прямолінійні та трохи командують, але це дуже мило… Київ геть не претензійний і не примхуватий; це добре обжите місто і, безперечно, урбаністичне”, – поділилася Маім.

“Обабіч кожної вулиці в центрі міста висаджені дерева, є парки та статуї повсюди, і так багато відтінків червоного і зеленого, і жовтого, і блакитного на будинках, що височіють над скромними та розумними мешканцями, людьми, котрі досі оговтуються від тягаря та утисків комунізму – людей, які мають страшенну гордість, віру та любов до того, чого бажаємо ми всі: стабільності, щастя та успіху”, – написала акторка.

“Їдучи до Києва, до місця, звідки втекла моя родина, я мала повернутися туди як американка. Як незалежна жінка. Як науковець. Як мати. Як донька. І так: як онука. Я привезла моїх дідусів та бабусь із собою до Києва, і моїх прадідусів та прабабусь також. Я жива, і моє існування – їхня спадщина. Я створена з їхніх ДНК”, – наголосила вона.“Їдучи до Києва, до місця, звідки втекла моя родина, я мала повернутися туди як американка. Як незалежна жінка. Як науковець. Як мати. Як донька. І так: як онука. Я привезла моїх дідусів та бабусь із собою до Києва, і моїх прадідусів та прабабусь також. Я жива, і моє існування – їхня спадщина. Я створена з їхніх ДНК”, – наголосила вона.

“Коли я приїжджаю в такі красиві місця, як Київ, я не можу перестати бути собою; не можу не згадувати, що ми втратили тут. Ми втратили тут нашу мову і наші оселі. Втратили наших матерів і батьків, і наших братів і сестер. Втратили дітей і втратили коханих. Вони старалися зробити так, щоби ми зникли. Але вони змогли лише зігнути нас, не зламати”, – додала Маім.

Як написала Бялік, вона до кінця свого життя повертатиметься в ці місця знов і знов, щоби доводити, що її родина все ще тут.

“Я ще поїду до Києва; але наступного разу поїду надовше, щоби мати змогу поїхати і в інші місця. Хочу ще раз приїхати в цю частину світу – хочу приїжджати доти, доки не побуваю всюди, звідки вони нас вислали. Колись я з’їжджу до Львова та Умані, з’їжджу до Мукачева та до Сувалок, до Білостоку та Одеси, і зроблю це з радістю та вдячністю. Як підтвердження простого факту, що я, єврейка, жива; і як найбільший акт відплати, який я лиш можу уявити: те, що я в місці, яке намагалося завадити моєму існуванню”, – пояснила акторка.

“Я тут. Дякую, Києве, що повернув мене”, – цими словами закінчила Бялік свою колонку.

Нагадаємо, фотографіями з поїздки зірка ділилася в своєму Instagram.

Теми: Умань
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ