Відомий художник представив свої роботи в центрі міста

У середмісті Черкас свої роботи презентував відомий у місті художник Василь Гелетко. Митець, окрім представлення власних витворів, також малював всіх охочих черкасців. Нещодавно у музеї «Кобзаря» Т.Г. Шевченка відкрилась авторська виставка художника «Василь Гелетко: живопис, графіка».

У середмісті Черкас свої роботи презентував відомий у місті художник Василь Гелетко. Митець, окрім представлення власних витворів, також малював всіх охочих черкасців. Нещодавно у музеї «Кобзаря» Т.Г. Шевченка відкрилась авторська виставка художника «Василь Гелетко: живопис, графіка».

Про це із посиланням на телеканал Антена повідомляють Новини Черкас.

Як інформує batjkivshhyna-tarasa.com.ua, Василь Гелетко родом з Катеринопільщини, з шкільних років почав здобувати ази творчої майстерності. Першим учителем малювання для юного Василька став Федір Галан – професійний художник з великим досвідом і природнім даром навчити бачити і передавати в художніх творах прекрасне. Здібний учень так прагнув передати свої відчуття на папері, мав непереборне бажання навчитися малювати, що за рік освоїв техніку малюнка олівцем, а потім, через безліч спроб, дякуючи наполегливій праці, перейшов і до акварелі. Подальше заочне навчання у Московському університеті ім. Крупської та стаціонарне навчання в Ужгородському училищі прикладного мистецтва на відділенні станкового живопису і графіки поглиблює майстерність юного художника.

Вподовж творчого життя Василеві Васильовичу щастить на тих, хто поруч. Наприклад, під час проходження строкової служби у Німеччині разом із професійними художниками працював у клубі штабу, а вільний час присвячував написанню пейзажів, портретів.

Після армії уже самому автору доля подарувала щастя навчати талановитих дітей у художній школі смт.Єрки, вів гуртки малювання, різьблення по дереву, чеканки по металу. Творчі вміння пан Василь передав і своєму синові Віталію, який закінчив Одеський ліцей архітектури і будівництва та має творче захоплення – різьблення по дереву. 

З середини 90-х років майстер звертається до «вічної творчої теми», за його словами – Шевченкіани. Як земляк великого поета і художника, Гелетко підходив осмислено до розкриття і відтворення авторських задумів. Цікава творча інтерпретація відомих нам автопортретів Кобзаря у поєднанні з героями його картин, зображення хати батьків поета як духовної субстанції, до якої тяжіє поет вподовж життя, роздуми над картинами періоду заслання Шевченка. Своїми творами В. Гелетко ще і ще раз привертає увагу сучасників до видатної постаті нашого земляка, його творчості і художнього спадку. 

Філософія основ буття автора в осмисленні творчості Т.Шевченка нероздільна з духовною і релігійною тематикою. Адже як Тарас пізнавав основи світобудови через прочитання і вивчення Біблії – книги, яка була його життєвим дороговказом, так і наш автор у духовних картинах зображає сюжети Старого і Нового Завіту, глибоко осмисливши і відчувши Книгу Книг людського буття. Особлива атмосфера панує на виставці завдяки цим майстерним картинам з одухотвореними образами. Теми для написання духовних картин виникають після емоційних роздумів над сенсом життя, переживаннями, естетичними враженнями та навіть у снах.

Василь Гелетко тривалий час працював у м. Одесі, займався настінним розписом у церквах, монастирі.

Творчі мрії і бажання автора пов’язані з відображенням історії української держави, історичного минулого нашого народу для нинішнього самоствердження українців, адже він глибоко переконаний у тісному взаємозв’язку поколінь та творчому спадку народу. Отож в малярському доробку прагне відтворити образи Б.Хмельницького, М.Залізняка, В.Чорновола – тему козаччини, Запорозької Січі і героїки сьогодення.

Однією з улюблених тем В.Гелетка є сільський пейзаж, так звана народна картина. Народна творчість цінна безпосередністю сприйняття всього, що нас оточує: природи, людей, подій. Коли це вміння збагачене мистецьким талантом, ми маємо карбівничих сьогочасної історії, які здійснюють видимий зв’язок минулого з прийдешнім.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ