Триває робота над розширенням природно-заповідного фонду області

Природно-заповідний фонд області потребує розширення. Про перспективи йшлося під час круглого столу в ОДА під головуванням першого заступника очільника області Віталія Коваля, повідомляє кореспондент онлайн-газети Новини Черкас.

– Торік, у межах розробленої спільно з громадськістю Стратегії розвитку Черкащини до 2020 року, було затверджено обласну програму охорони навколишнього природного середовища на 2016 – 2020 роки, – зауважив Віталій Коваль. – Окремим розділом програми є «Збереження природно-заповідного фонду, розвиток екомережі, охорона та раціональне використання рослинного та тваринного світу», що передбачає, зокрема, розвиток природно-заповідного фонду. До Програми внесено 33 об’єкти, перспективних для заповідних територій. Маємо й затверджене головою обласної адміністрації відповідне Розпорядження щодо розширення заповідного фонду до відповідного відсотку.

Водночас начальник управління екології ОДА Олена Звягінцева зазначила під час круглого столу, що з початку 2016 року до сьогодні було оголошено 8 об’єктів ПЗФ місцевого значення площею 173 га. Тривають з організації ще 11-ти.

– Нині природно-заповідний фонд області нараховує 536 об’єктів з фактичною площею майже 65 тис. га, – сказала Олена Миколаївна. – З них: 22 – загальнодержавного та 514 місцевого значення. Це такі, як: Канівський природний заповідник, національні природні парки «Білоозерський» та «Нижньосульський», дендрологічний парк «Софіївка», регіональний ландшафтний парк «Трахтемирів», також заказники, пам’ятки природи, заповідні урочища тощо. Утім свого окремого природного національного природного парку ми не маємо, лише ті, що межують з сусідніми областями. Натомість створення їх на території області дало б змогу суттєво збільшити заповідні площі, сприяло  розвитку самих територій, туристичного руху тощо.

Як зазначає керівниця управління, на сьогодні показник заповідності по області доведено до 3,1 % від площі території регіону. По Україні він становить 6,6%, в Європі ж – 15%. А згідно з відповідною Постановою КМУ, до початку 2021 року він має сягнути 9 %. Натепер же в районах надто низький відсоток. Загалом за цей період вдалось збільшити заповідні площі на 800 га, чого не достатньо. Натомість екологи та науковці переконані, що необхідним є створення національних природних парків. Таких як: Середньодніпровський в межах Канівського, Черкаського, Золотоніського районів, також НПП «Холодний Яр» – в межах Кам’янщини та Чигиринщини. Нині ця робота триває. Приміром, розглядають питання щодо розширення запланованої території під парк «Холодний Яр» за рахунок земель запасу.

заповідник

Між тим, Олена Звягінцева зазначила, що за результатами наради, управління екології звернеться до депутатів обласної ради за сприянням щодо прискорення внесення змін до ЗУ «Про природно-заповідний фонд». Зокрема щодо збільшення повноважень обласної адміністрації в цій частині.

Під час наради закликали й до активізації безпосередньо керівників на місцях. Зокрема, щодо проведення більш активної роз’яснювальної роботи серед громадськості про важливість та необхідність розширення заповідних територій.

Долучились до дискусії і науковці та представники громадськості. Окреслили напрямки співпраці з органами місцевого самоврядування щодо збереження та розширення ПЗФ, проблемні питання створення НПП «Холодний Яр», перспективи розширення ПЗФ Черкащини в контексті виконання Державної стратегії регіонального розвитку до 2020 року та Обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2016-2020 роки.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ