Бібліотеки Жашківщини потребують об’єднання

1 серпня 2017 року під головуванням голови райдержадміністрації Сергія Бойка проведено апаратну нараду, за участю першого заступника голови райдержадміністрації Юрія Барабаша, заступника голови районної ради Людмили Мазур, заступника голови РДА Таїсії Федоренко, керівника апарату РДА Антоніни Врочинської, керівників структурних підрозділів РДА, відділів й секторів апарату райдержадміністрації, заступника міського та сільських голів, інформують Новини Черкас.

книга, бібліотека

Про роботу Жашківської централізованої бібліотечної системи поінформувала провідний спеціаліст відділу культури райдержадміністрації Інна Білик.

В склад Жашківської РЦБС входять – 35 бібліотек, з них фактично функціонують – 34 бібліотеки: 2 - центральні; 1 - міська; 31 - сільські бібліотеки; 1 пункт видачі в с. Королівка (в міській №2 скорочено працівника, але необхідна робота по закриттю бібліотеки ще не проведена і вона не виключена з базової мережі). В бібліотеках району працюють 46 фахівців, з них мають освіту: вищу - 13, с/спеціальну – 27, без освіти - 6.

Потребують капітального ремонту – 6 сільських бібліотек (Вороне, Кривчунка, Хижня, Ч.Кут, Конела і Пугачівка), центральна районна бібліотека для дітей, поточного – центральна районна бібліотека для дорослих, бібліотеки сіл: Леміщиха, Острожани, Шуляки, Скибин, Т.Хутір, Вільшанка, Марійка.

В режимі повного робочого дня працюють 16 осіб (з них - 3 працівники сільських бібліотек сіл: Житники, Скибин, Ч.Кут, 13 осіб районної бібліотеки.

За шість місяців поточного року у фонди Жашківської РЦБС надійшло - 1944 прим. документів на суму – 71016 грн. з різних джерел надходження. ЦРБ для дорослих отримала – 607 прим. документів на суму – 28993 грн., подаровано – 37прим. книг на суму – 1590грн. ЦРБ для дітей поповнилась на – 590прим.документів на суму – 25003 грн. До сільських бібліотек надійшло 747 прим. документів на суму – 53237 грн.

Поповнення фондів РЦБС відбувається з обмінно-резервного фонду ОУНБ ім. Т. Шевченка, Національної бібліотеки України ім. Я. Мудрого, Державних та обласних Програм, подарованих і взамін загублених. Бібліотеки Жашківської РЦБС передплатили в І-му півріччі 2017 року – 255прим.періодичних видань на суму – 45813 грн. ЦРБ для дорослих передплата – 40 прим. газет та журналів на суму – 5392грн. за спец. кошти (оренда приміщення). ЦРБ для дітей передплатила – 32прим. періодичних видань на суму – 3954грн. за спец. кошти. Міська бібліотека передплатила – 5 прим. газет та журналів на суму – 250грн. за спец. кошти. Сільські бібліотеки передплатили – 178 прим. періодичних видань на суму – 36489грн. за кошти сільських бюджетів. Сільська бібліотека с. К. Хутори не передплатила жодного періодичного видання за брак коштів в сільському бюджеті.

РЦБС налічує 17 комп’ютерів: районна бібліотека для дорослих – 9, сільські бібліотеки с. Житники – 3, с. Бузівка – 2, с. Леміщиха – 3 (подаровані спонсором). При Жашківській ЦРБ вже п’ять років діє Інтернет-центр. На сьогоднішній день Інтернет-центр Жашківської ЦРБ це сучасна інформаційна установа, що сприяє професійному та особистісному розвитку громадян. Відділ інформаційних технологій надає користувачам безкоштовний доступ до Інтернету. Читачі бібліотеки мають змогу користуватися комп’ютерами та Інтернет-мережею.

Першочерговим завданням бібліотек є популяризація літератури, що сприяє прищепленню патріотизму, причетності до історичної долі України, висвітлює події, які відбуваються на Сході України. Реалізація цих завдань здійснюється шляхом координації роботи бібліотек з закладами культури, освіти, місцевими творчими і літературними об’єднаннями «Гірський Тікич», «Мистецька Толока» та громадськими організаціями. Неодноразово піднімалося питання щодо об’єднання сільських і шкільних бібліотек. При цьому потрібно об’єднати фонди бібліотек двох міністерств, узгодити цілий ряд відомчих документів у двох галузевих міністерствах. Багато положень суперечить бюджетному кодексу.

Теми: Жашків
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  2. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  3. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  4. На Черкащині секретар ВЛК сплатить штраф в 10 разів більше, отриманого хабаря
  5. Більше сотні черкащан задекларували доходи у понад мільйон гривень у 2023 році
  6. Юний шахіст із Черкас виборов право представляти Україну на чемпіонаті Європи
  7. Черкащан попереджають про можливе підтоплення територій поблизу Дніпра
  8. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  9. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  10. Рейтинги игровых веб-казино: как попадают в число лучших?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ