На Нечуєвій батьківщині відновили церкву

Стеблів

У день Святителя Миколая відбулось перше богослужіння у новозбудованому Свято-Вознесенському храмі у Стеблеві Корсунь-Шевченківського району. Людей зібралося повний храм, адже селище чекало цієї події багато десятиліть.

На високій скелі над Россю, де нині височить храм,півтора століття тому стояв інший, історія якого пов’язана з іменем класика української літератури Івана Нечуя-Левицького. В ній у дев’ятнадцятому столітті служили священиками дід та батько письменника, до неї малим водила його на молитви мати. Ця дерев’яна церква була спалена в безбожно-буремному 1923 році. Але жителі Стеблева, а особливо покійний директор літературно-меморіального музею І.С.Нечуя-Левицького Сергій Хаврусь,у народних переказах та експонатах музею берегли пам’ять про храм і як святиню оберігали могили Нечуєвих діда та батька біля церкви . Ці могили й тепер доглянуті , шановані прихожанами і знаходяться біля церковної вівтарної стіни.

Незважаючи на те, що у Стеблеві діють побудований стараннями протоієрея Миколи Прикотенка Спасо-Преображенський храм і монастир, він давно мріяв відновити церкву на місці, яке має таке важливе історичне значення. Будівництво тривало п’ять років. Споруджений унікальний храм за проектом митрополита Черкаського і Канівського Софронія. Унікальність його полягає в особливих архітектурних формах: у храму немає звичних для споруди кутів, стіни плавно переходять овалами та закругленнями. Отець Микола Прикотенко сказав, що архітектурний задум має глибоке філософське значення: між людьми, які при ходять до храму, не повинно бути «гострих кутів», вони мають знаходити порозуміння, керуючись Христовою заповіддю любові до ближнього.

Коли у 2009 році під нову церкву копали котлован фундаменту, натрапили на цікаву знахідку: металеву капсулу, що була закладена в фундаменті спаленої церкви. У капсулі відкрили писаний рукою священиків Семена і Стефана Левицьких лист, в якому значилося, що ця церква була закладена у 1853 році. Тепер капсула і документ зберігаються в музеї І.Нечуя-Левицького.

Перше богослужіння у новому храмі очолив благочинний Корсунь-Шевченківського району протоієрей Іоанн Налапко. З ним служили представники нової стеблівської династії священнослужителів- батько протоієрей Микола, син ієрей Іоанн та другий син диякон Сергій Прикотенки. Отець Микола розповів про цікаве явище під час служби: коли під час читання шестипсалмія погасили світло, люди помітили спалахи голубого вогню, що літали в храмі. Він вважає це виявом Господньої благодаті, адже цієї служби чекали 90 років.

Людмила Моренко

Черкаський край

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ