У Каневі з’ясовували, як розподіляються безкоштовні ліки серед чорнобильців

безкоштовні ліки

У вівторок, 19 вересня, відбулося засідання постійної депутатської комісії Канівської міської ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, спорту та молодіжної політики. Одним з питань, які вносилися на її розгляд, стосувалося ситуації щодо розподілу безкоштовних ліків для чорнобильців.

Про це повідомляє кореспондент онлайн-газети Новини Черкас.

Так, нещодавно до Канівської міської ради надійшло звернення депутата Юрія Гамалія з проханням роз’яснити, як діє система розподілу безкоштовних ліків, які закуповуються за рахунок цільової субвенції з державного бюджету на медичне обслуговування потерпілих від аварії на ЧАЕС І та ІІ категорії.

У заході взяли участь заступник міського голови Наталія Матінова, головний лікар Канівського Центру ПМСД Валентина Андрон, директор ТОВ «Канівська центральна районна аптека №91» Жанна Ніколенко, депутати Канівської міської ради Микола Козин, Галина Каретнікова, Юрій Гамалій, Людмила Дробот та інші.

Як повідомила Жанна Ніколенко, на сьогодні в Каневі нараховується 1420 осіб, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи І-ї і ІІ-ї категорій. З них 142 – ліквідатори.

- Разом з тим на законодавчому рівні розподілу між ліквідаторами і постраждалими не передбачено, - зауважила Ніколенко. – Окрім того, якщо раніше пільги на лікування мали постраждалі всіх категорій (І-ї, ІІ-ї, ІІІ-ї і IV-ї), а це майже все населення Канева, то наразі ситуація змінилася. Право на безкоштовне обслуговування ліками мають постраждалі тільки І-ї і ІІ-ї категорій.

Також Ж. Ніколенко разом із В. Андрон ознайомили всіх із механізмом отримання ліків. Так, щоб отримати чорнобильцю ліки за цією програмою, необхідно звернутися до Канівської ЦРЛ і лікар випише рецепт на отримання ліків безкоштовно. Потому клієнт із цим рецептом приходить в аптеку.

- Таким чином ми працюємо давно і досить успішно. Так, лише за останній тиждень за цією програмою було реалізовано ліків на суму близько 20 тис.грн., - розповіла Жанна Ніколенко. – Для цього є спеціальний перелік медикаментів, які ми можемо видавати, але, на жаль, він обмежений. Тобто це не буде найпопулярніший препарат, який ви, можливо, купували раніше.

Разом з тим, наразі лікар, виписуючи рецепт, не вказує конкретну назву препарату, а лише діючу речовину, тобто фармацевт аптеки самостійно підбирає з переліку той засіб, який є в наявності і підійде пацієнту.

Цікавилися члени комісії, як відбувається розподіл ліків між покупцями, адже вартість їх досить стрімко коливається.

- Ліки неможливо розподілити порівну між усіма. Є люди дуже хворі, які змушені звертатися по допомогу, щоб продовжити собі життя. А є такі, що мають право на отримання ліків безкоштовно, знають про це, але не звертаються. Просто не хочуть залежати від ліків, тримаються, доки можуть без них, - каже Ж. Ніколенко. - На отримання недорогих ліків за останні два місяці у нас не було жодної відмови. Інша справа – онко- та інші тяжкі захворювання. В такому разі кожну ситуацію ми розглядаємо індивідуально, спілкуємося, шукаємо рішення і знаходимо вихід.

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ