Земельні скандали: суспільне невдоволення чи “заказуха”?

Останнім часом Черкаською областю прокотилась хвиля земельних скандалів. Селяни із Шполянського та Тальнівського району приїжджали із мітингами в обласне держземагенство, а люди з Уманщини пішли ще далі: своєю демонстрацією вони перекрили найбільший в країні автобан Київ-Одеса. Думки щодо цих акцій розходяться: одні стверджують, що селянам просто увірвався терпець, а от інші впевнені, що за кожним із цих своєрідних мітингів стоять зацікавлені люди, які намагаються зіграти на настроях суспільства.

Так, як вже повідомляло наше видання раніше, нещодавно жителі Тальнівського району приїздили під стіни управління Держземагенства в області вимагати повернення у їхню власніть земельних ділянок, на які зазіхав пан Підгрушний. Селяни стверджують, що Підгрушний – це підставна особа в. о. начальника відділу Держземагентства у Тальнівському районі Руслана Заборського, пише Вчасно.

Редактор тальнівської газети “Рідна земля” Валерій Білоног переконаний, що ця акція повністю спланована.

“Селян у Черкаси привіз Руслан Лисенко, – запевняє кореспондента “Вчасно” Валерій Білоног. – Всі люди, що приїхали – це працівники ПСП “Зеленьківське”, директором якого є Лисенко. Вони силоміць привезли в Черкаси Заборського. Це не дивно: Лисенко – це колишній парторг Партії регіонів, він возив людей на Антимайдан, на нього є кримінальні справи по розбою та шахрайству. Причина акції в тому, що не так давно хтось хотів орендувати цю землю. От це і злякало Лисенка”, – переконує редактор.

Звичайно, Руслан Лисенко всі звинувачення на свою адресу заперечив, та назвав справжнім регіоналом… Білонога.

“Так, я був у Партії регіонів. Я вступив туди, коли вона була опозиційною. Зрозуміло, надіявся на краще. А от Білоног був у штабі партії, то це точно. А його безпосередній начальник Коротков – досі регіонал. Газета Білонога теж підпорядковується Короткову. Ця газета порушує всі норми журналістської моралі. На “Дзвін” вона каже “передзвін”, на “Поле честі” (місцева газета – ред.) – “поле нечисті”. Хіба справжні журналісти так роблять? Ця газета не має жодного авторитету серед людей і тиражу теж не має. А сам Білоног представляє інтереси Підгрушного – це підставна особа Короткова. Що я можу казати, якщо на нього (Підгрушного – ред.) не зареєстрована жодна одиниця техніки, якою він мав би обробляти свої 96 гектарів землі?”

Руслан Лисенко запевняє, що мітинг  повністю є ініціативою селян.

“Це все люди соціальної сфери і вони вже не вперше мітингують. Вони є орендарями землі, це доведено рішенням сесії сільської ради 17\6 від 17.10.2000 року. Вони весь час платили за цю землю, а тут раптом дізнались, що її має забрати якийсь Підгрушний! От вони і поїхали спочатку в тальнівське Держземагенство. Їх там відфутболили, то вони й поїхали в Черкаси”.

Також розійшлися думки чоловіків і стосовно того, як опинився в Черкасах в. о. начальника відділу Держземагентства у Тальнівському районі Руслан Заборський. Валерій Білоног говорить, що чоловіка привезли силоміць, а Руслан Лисенко стверджує, що в Черкаси Заборський приїхав із власної волі, щоб розібратися в ситуації. Зазначимо лише, що самі селяни говорили, що привезли його, щоб він відповів перед керівництвом за свої дії або бездіяльність.

Сам Руслан Заборський загалом коментувати ситуацію відмовився, лише зазначив, що із власної волі покинути робоче місце не міг.

З приводу коментаря наше видання звернулося до завідувача сектору взаємодії зі ЗМІ та громадськістю обласного Держземагенства Ольги Квятковської.

Тальнівські питання вирішуються в робочому порядку. Дмитро Олександрович (Мироненко – ред.) зустрівся з представниками громади, надав їм фахові роз*яснення відповідно до норм чинного законодавства і запевнив, що Головне управління виконує свої повноваження згідно з Буквою Закону України. Більшість нагальних питань вже вирішені на користь громадян”, – зазначає вона.

Самі ж тальнівські селяни стверджують:

“Ми хотіли приватизувати наші ділянки, але нам відмовили. Хоча на кожній сільській раді це питання порушували. До 2012 року землі мала право віддавати райдержадміністрація, а тепер держземагенство. Нам пояснювали, що кожному громадянину мають право надавати 2 гектара землі. Тож до 2017 року пообіцяли приватизувати всі наші землі зразу, а не шматками, типу так буде дешевше, – розповідають жителі села Зеленьків Тальнівського району. – Але закінчилося все тим, що в цьому році якийсь пан Підгрушний подав заяву, щоб забрати наші землі собі у фермерське користування. Але де цей чоловік знаходиться, не відомо, ніхто його не бачив. Бо нам порадили звернутися до нього, щоб він забрав заяву”.
Отже, розібратися в цій заплутаній справі вкрай важко, можна лише припустити, що подібні скандали продовжуватися в області і надалі, тож правда щодо них повинна випливти вже найближчим часом. Додамо, що, за словами Руслана Лисенка, тальнівчани знову збираються під стіни обласного Держземагенства.
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ