На Кам’янщині один із самих низьких показників забезпеченості стаціонарними ліжками у лікарнях

Про це йшлося під час апаратної наради, яку 2 жовтня 2017 року провів голова Кам’янської районної державної адміністрації Богдан Солошенко. В роботі взяли участь керівники відповідних управлінь та відділів райдержадміністрації.

ліжко у лікарні

Як повідомили онлайн-газеті Новини Черкас у РДА, перед присутніми виступив головний лікар центральної районної лікарні Костянтин Тамко, який розповів про роботу ЦРЛ з питань покращення медичної допомоги населенню району (за результатами 9 місяців 2017 року).

— Протягом 2017 року Кам’янською ЦРЛ проводилась робота, яка була спрямована на подальший розвиток первинної та вторинної мед. допомоги. Першочерговими завданнями в роботі була профілактика захворювань, удосконалення служби охорони здоров’я материнства та дитинства, покращення та зниження рівня інвалідності серед населення району, заходи щодо наближення якісної і доступної мед. допомоги до кожного жителя, покращення матеріально-технічної бази ЦРЛ та її структурних підрозділів, — зазначив Костянтин Миколайович.

Медичну допомогу населенню району (первинну та вторинну) надає Кам’янська ЦРЛ та й відокремлені структурні підрозділи (4 амбулаторії, 8 ФАПів, 10 ФП).

Стаціонарна мед. допомога надається на 120 ліжках. В 2017 оптимізовано 3 ліжка. Показник забезпеченості стаціонарними ліжками становить – 44,2 на 10 тис. населення, це один із самих низьких показників серед районів (для порівняння Смілянський район – 53,3 і є самим високим серед районів). При поліклінічному відділенні ЦРЛ та при амбулаторіях розгорнуті ліжка денного стаціонару (всього 62 ліжка), що дозволяє наблизити мед. допомогу до жителів району. Показник забезпеченості ліжками денного стаціонару становить 22,8 при нормативі 20,0 на 10 тис. населення.

Медичну допомогу населенню району надають – 68 лікарів та 199 – спеціалістів з медичною освітою. 15 лікарів мають вищу категорію, 18 – першу, 7 – другу.

В 2017 року приступили до роботи троє молодих фахівців: уролог, сімейний лікар, педіатр (декретна відпустка).

В стаціонарних відділеннях ЦРЛ за 9 місяців проліковано – 3702 хворих, в т. ч. – 277 дітей, проведено 31293 ліжко/днів. Прооперовано в стаціонарі – 660 жителів району. Показник кількості операцій на 10 тис. населення є вищим за середнє по районах. Хірургічна активність становить – 42,1 (для порівняння Смілянський район – 36,5). Післяопераційна летальність при гострих хірургічних станах за 9 місяців – 0 (для порівняння: Сміла – 1,5, Смілянський район – 9,4). Кількість операцій проведених в поліклініці – 1208 (за 6 місяців – 917). В порівнянні (за 6 місяців 2017 р.) показник оперативних втручань в поліклініці на 10 тис. населення становить – 333,1 (середньо-районний показник – 254,2, Сміла – 292,1, Смілянський район – 203,2). За 9 місяців 2017 року проліковано в денних стаціонарах – 1825 хворих, в стаціонарах в дома – 1661 хворий.

За 9 місяців 2017 року в пологовому відділенні ЦРЛ народилось – 112 дітей, померло дітей до року – 2.

Загальна захворюваність населення району та первинна захворюваність є на протязі року сталою і наближається до середньо обласного показника з тенденцією до підвищення.

Що стосується окремих соціально-значущих хвороб, які призводять до інвалідизації, то за 9 місяців 2017 року зареєстровано 22 випадки гострого інфаркту міокарда та 54 випадки інсульту. Якщо порівнювати захворюваність на ці нозологічні форми з середньо обласними (за 6 місяців), то по району показник значно нижчий, як середньо обласний.

На протязі 2017 року захворіло на онкологічні хвороби – 70 жителів району, в т. ч. – 17 хворих виявлено в занедбаній стадії. Всі хворі, які потребували паліативної допомоги та мали виражений больовий синдром отримували наркотичні засоби безкоштовно в поліклінічному відділенні або в аптеці №29 по пільговим рецептам.

Захворіло на туберкульоз за звітний період – 13 жителів району, в т. ч. одна дитина (12 років). На жаль залишається високим показник деструктивного туберкульозу. В 2017 році пройшли амбулаторне підтримуюче лікування – 8 хворих на туберкульоз (безкоштовно за рахунок централізованих поставок). З червня 2017 року в районі працює програма «Доступні ліки». Станом на 01.10. виписано – 6800 рецептів – 4105 хворим. Сума відшкодованих коштів аптекам становить – 185515,21 грн.

Протягом 2017 року на пільгове амбулаторне лікування використано 42350 грн., в т. ч. 18596 грн. для ветеранів війни. На амбулаторне пільгове лікування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС використано – 88500 грн.

За 6 місяців 2017 року на придбання медикаментів для ЦРЛ профінансовано – 300,7 тис. грн., на продукти харчування – 82,5 тис. грн.

В 2017 році проведена робота по покращенню матеріально-технічної бази ЦРЛ та її структурних підрозділів. Залучено коштів на проведення капітальних ремонтів ЦРЛ – 812,0 тис грн., сільських закладів охорони здоров’я – близько 200 тис. грн. Придбано обладнання на суму – 371,7 тис. грн.

Покращення якості та доступності медичної допомоги населенню району – це щоденна рутинна робота кожного лікаря, медсестри, фельдшера, адміністрації закладу, це профілактична робота, а також впровадження пріоритетних форм забезпечення медичної допомоги, покращення матеріально-технічної бази всіх структурних підрозділів ЦРЛ.

Рейтингове місце та коефіцієнт досягнення кінцевих результатів закладу, це той показник, який відображає і якість медичної допомоги і ефективність заходів по покращенню медичної допомоги населенню району. Рейтинг Кам’янської ЦРЛ серед всіх ЦРЛ області на протязі останніх 10 років не опускався нижче 6-7 місця (2016 р. – 6 місце, за 6 місяців 2017 р. – 7 місце).

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ