Експерт розповів, які продукти на Черкащині подорожчають до кінця року

Доки купівельна спроможність українців катастрофічно знижується, ціни на продукти харчування продовжують зростати. Не винятком буде і цьогорічна осінь.

продуктова корзина

Як розповів директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, майже на всі види продукції варто чекати здорожчання, інформує vikka.ua, повідомляють Новини Черкас.

"Зараз знову спостерігається тенденція, коли фермери збуватимуть свою продукцію одразу з полів, щоб не клопотати про її зберігання у зимовий період. Їхня продукція із жовтня почне зростати в ціні. До кінця року овочі здорожчають на 15-20 відсотків. Лідерами за зростанням будуть безпосередньо овочі борщового набору: картопля, капуста, буряк, морква та цибуля", – розповідає експерт.

Більше черкащанам доведеться платити і за яйця та молочні продукти. Сметана та м’який сир додадуть у ціні ще дві-три гривні на кілограмі. Трохи краща ситуація із твердими сирами. Оскільки на полицях магазинів все частіше з’являється польська продукція, то конкуренція дещо стримує українського виробника не піднімати ціни.

"Якщо ще на початку року наше м'ясо було дешевшим на 10-20 відсотків, ніж у сусідів, то із середини року ми зафіксували, що практично по всіх позиціях маємо таку ж саму ціну, а то й вищу. А по деяких видах м’яса (свинина, курятина) ми фактично найдорожчі у Східній Європі", – констатує Олексій Дорошенко.

Оскільки собівартість продукції у нас нижча, ніж на Заході, зокрема за рахунок заробітних плат працівників, то єдине, що може виправдати таку ціну, це різниця у розмірі податків, припускає експерт. Так, податок на додану вартість в Україні складає 20 відсотків, а практично в усіх країнах Східної Європи – 5 відсотків. Так, до прикладу, якщо собівартість м’яса 80 гривень, то у нас воно коштуватиме 96 гривень, а в Європі – 84. Різниця у 12 гривень.

"Купівельна спроможність українця вже дійшла до межі, тому говорити, що м'ясо може дорожчати через те, що ми багато купуємо не доводиться. Утім, продукцію, яку не споживаємо, ми почали більше експортувати на зовнішній ринок. Туди ми відправляємо м’ясо за меншою ціною, ніж продаємо у нас. Свинину у нас ніхто не купує через спалахи африканської чуми, тому це м’ясо швидше за все припинить зростання і, можливо, додасть дві-три гривні до кінця року. Яловичина може зрости до п’яти гривень за кілограм. Курятина так дорого ще не коштувала, порівняно зі свининою та яловичиною. Зараз Антимонопольний комітет та Уряд тиснуть на виробника-монополіста, який, можливо, таки знизить ціну", – розповідає експерт.

Зростуть копійок на 50 і соціальні сорти хліба, які зараз коштують по 12,50-13 гривень за кілограм. Інших суттєвих змін на ринку хлібобулочної продукції до кінця року не передбачають.

"А от уже із першого січня ціна зростатиме більш стрімкими темпами. За перші два-три місяці слід очікувати зростання вартості хліба на гривню-півтори. Це відбудеться через підвищення мінімалки, як було і на початку цього року. Тоді тільки за перші три місяці ціни зросли так, як не зростали за останні півтора року. Такий же стрибок можна очікувати і на початку 2018 року", – констатує директор Української асоціації постачальників торговельних мереж.

Не виключено, що до кінця року зросте і курс долара, а услід за ним подорожчає і бензин. Деякі експерти прогнозують стабілізацію курсу на рівні 26,5 грн/$. Інші – упевнені у зростанні долара до 27,8 грн у найближчі два місяці – у зв’язку зі стійкими темпами економічного зростання США.

Вартість палива також може плавно зростати пропорційно курсу долара і подорожчання нафти на світових ринках. Передбачається, що до кінця року бензин марки А-95 може подорожчати у середньому до 27 грн/л. Наразі його середня вартість становить 26,80 грн/л.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. У Ватутіному шахраї видурюють кошти, прикриваючись іменем міського голови
  2. Нараховувала сама собі завищену зарплатню та заволоділа бюджетними коштами на суму майже 100 тис. грн
  3. Особливості різних видів кави
  4. СБУ затримала ворожого агента, який готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині
  5. Стил и рестил в покере
  6. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  7. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  8. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  9. Види ігрових автоматів - від класичного шарму до відео-слотів
  10. Які види ігрових автоматів зазвичай обирають гравці?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ