Усього за рік після об’єднання Стеблівська та Набутівська громади продемонстрували вражаючі досягнення

Усього за рік після об’єднання Стеблівська та Набутівська громади  продемонстрували вражаючі досягненняНові дороги – де було бездоріжжя, нові інтер’єри – де була  облуплена фарба шкіл та будинків культури, утеплені ФАПи й дитсадки, нові дитячі майданчики та фітнес-зали  – такими побачили Стеблівську і Набутівську громади учасники прес-туру, що днями пройшов на Корсунщині. У рамках  інформаційної кампанії «Досвід успішних громад Черкащини», прес-тур було ініційовано Черкаським центром розвитку місцевого самоврядування (створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України).

Обом громадам виповнився рік і сьогодні кожна з них є уже успішною і самодостатньою. Тут не закрито жодного дитсадка чи школи, навпаки -  у кожному селі громади, яке ми відвідали, вирувало життя – тут поспішали завершити роботи по утепленню або ж внутрішньому облаштуванню  приміщень до нового року.

Обидві громади дуже схожі: Набутівська громада - це 13 сіл (7 сільських рад), до складу Стеблівської громади увійшло 12 сіл та селищ  (4 сільських та селищна рада). Стеблівська громада утримує  32 заклади (4 навчально-виховних комплекси, 1 дитсадок, 18 закладів культури, 7 ФАПів та 2 амбулаторії і навіть власну пожежну частину для якої планує придбати нову пожежну машину), Набутівська – 34 (6 ФАПів та 2 амбулаторії, 1 музична школа, 7 будинків культури та 2 сільських клуби, 8 бібліотек та 3 музеї, 1 дитсадок та 5 навчально-виховних комплексів, 1 дитячий будинок сімейного типу).

Одна зі шкіл Набутівської громади - це відома на всю Україну Авторська школа Олександра Захаренка, що створив тут навчально-спортивний комплекс, танцювальний зал, ігрові кімнати, басейн, музей села, планетарій та обсерваторію. Таким чином, сьогодні у звичайному селі є школа, аналогів якій не відшукаєте в обласному центрі – і громада знаходить можливості її утримувати і розвивати: на базі басейну школи та приміщення дитсадка, що знаходиться поруч, планується відкриття дитячого оздоровчого табору. І уже за три роки, як повідомив голова Набутівської об’єднаної територіальної громади Олег Малюга, у селі Сахнівка буде відкрито повноцінну базу для оздоровлення дітей.

Сьогодні громади використовують усі можливості, аби не просто зберегти й утримувати всі важливі об’єкти у кожному селі –  що стало пріоритетом для кожного голови ОТГ – але  й удосконалити існуючу базу. Це ремонти будинків культури, бібліотек, дитсадків та ФАПів, що жодного разу не ремонтувалися. Це нові дитячі майданчики  і дороги там, де їх ніколи не було. Як їм це вдається?

- Основні наші ресурси – місцеві податки, цьогоріч ми отримали на 5 млн. грн. більше податку на доходи фізичних осіб, - констатує голова Стеблівської об’єднаної територіальної громади Олексій Данільченко. - Тісно працюємо із підприємствами, сільгоспвиробниками, що діють на території громади. На сесії Стеблівської селищної ради зменшено розмір пайової участі на розвиток інфраструктури до 3% для юридичних осіб,  що стимулює розвитку промислових виробництв на території Стеблівської ОТГ.

- Підприємствам та підприємцям комфортно працювати у громадах,  бізнес звідси не йде, а навпаки, заходить, - переконаний директор Черкаського ЦРМС Сергій Слинько. - Набутівській громаді допомагають ТОВ «Агрофірма «Корсунь» та «НПФ «Урожай», Стеблівській – ПАТ «Стеблівська бавовняна прядильно-ткацька фабрика» та лісопереробне підприємство ТзОВ «КОРІС» АМ». І, якщо громади ідуть назустріч бюджетоутворюючим підприємствам (як у випадку зниження податкового навантаження), це стимулює розвиток підприємств, що, у свою чергу, починають більше допомагати громадам у їх розвитку. Вони створюють робочі місця – і люди залишаються тут жити: створюють родини, ростять дітей,   будують своє майбутнє і водночас - майбутнє своєї громади.

Місцеві підприємства допомагають громадам з утриманням спортивних команд, асфальтуванням, опаленням шкіл та дитсадків. Наприклад, 4 км новесенької дороги, що з’єднала між собою два села Набутівської громади, її голова проклав саме за кошти ТОВ «НВФ «Урожай», що пішло назустріч громаді. Під час екскурсії по Стеблівській громаді її голова  пояснював нам: «Ось тут дорогу зроблено за  спонсорські кошти, там далі - за рахунок субвенції, а цю частину  - бюджетом  громади». У кожній з громад нам показали дитсадок, де було проведено роботи за рахунок   субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ з державного бюджету - але, поряд із тим, громада відшукала можливість провести додаткові ремонти за рахунок власного бюджету. У Стеблеві наразі триває оновлення приміщення амбулаторії, частина якого відбувається на кошти ДФРР, інша частина – на власні. Громади використовують усі можливості для залучення додаткових коштів. Ось, наприклад, завдяки ініціативності старости села Корнилівка Наталії Баб’як (її проекти перемогли у  конкурсі БФ «Урожай-громаді»), у Корнилівці було відкрито безкоштовну для мешканців села фітнес-студію, обладнану тренажерами, та проведено благоустрій 3 криниць, які тепер накрито альтанками.

Нові громади – це новий рівень добробуту. Коли директор Дацьківського навчально - виховного комплексу (Стеблівська громада) Леся Вдовченко розповідає, що вони забули про затримки зарплати і мають можливості розширити навчальну і гурткову роботу з учнями (а у перспективі голова ОТГ ще й хоче придбати кожній школі нове мультимедійне обладнання).

Або, коли в мешканців Стеблівської громади (яким голова ОТГ пообіцяв боротьбу зі стихійними сміттєзвалищами), тепер безкоштовно вивозять побутові відходи.

Нові громади – це не лише новий рівень добробуту, це нові підходи до керівництва громадою. Коли на прохання інваліда-«колясочника» голова ОТГ у першу чергу кидається ремонтувати дорогу на «його» вулиці. Коли молодій лікарці з іншого міста, що працюватиме у громаді, купують житло, а ремонт у селищній раді робиться у останню чергу.

Сьогодні обидві громади – і Стеблівська, і Набутівська - уже готують на новий рік нові проекти на державні й міжнародні фонди. Обидві – динамічні, перспективні, потужно розвиваються. У обох громадах своєрідним символом є лелека – і лелечі фігурки прикрашають тут і дитсадки, і школи, і приватні будинки. Як своєрідна запорука успішного майбутнього цих громад – бо в Україні  лелека завжди був символом добробуту, достатку і щасливої долі.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ