В Умані буде створено «Музей АТО»

Рік тому в скорботний день 29 січня здригнулось небо над Авдіївкою. А в Умані здригнулось серце: осколок ворожої міни перервав високий політ нашого «Орла», 23-річного капітана Андрія Кизила.

АТО

«Надія нашої бригади, українських Збройних Сил, майбутній генерал, - говорили про нього побратими. І характеризували: - Життєрадісна людина: як сонце, випромінював світло і тепло». «Ти завжди шукав ідеальне. Навіть якщо не знаходив, просто творив його. Такий собі максималіст у погонах. Твоєму холодному розуму заздрили, виваженості вчились. Ніколи вголос не говорив свої претензії, ти їх мовчки ліквідовував наполегливою працею. Як ворогів - один за одним», - це думка волонтера «Повернись живим» Андрія Римарука.

Це лише крихта з довгої низки спогадів про одного з наймолодших сучасних Героїв України, нашого земляка. Всі вони обов’язково будуть ретельно зібрані й систематизовані та стануть експонатами майбутнього музею учасників АТО-уманчан, центральне місце в якому займе експозиція, присвячена Андрієві.

- Цей музей увічнить пам’ять про загиблих воїнів, віддасть належну шану живим та буде слугувати  постійним нагадуванням про ту високу ціну, яку платить український народ за своє самовизначення, - сказав перед підписанням важливого документа – меморандуму про співпрацю мер Умані Олександр Цебрій.

Йдеться про меморандум між Благодійним фондом «Інформаційно-координаційний центр», Уманським краєзнавчим музеєм та відділом культури Уманської міської ради як виконавчим органом територіальної громади Умані. Три підписи під цим документом поставили керівник Всеукраїнського інформаційно-координаційного центру Оксана Гаврилюк, директор нашого музею Наталія Білоус і начальник міськвідділу культури Тетяна Гейко. Ця важлива подія відбулася в приміщенні майбутнього музею «Уманчани – учасники антитерористичної операції на Сході України», що буде розташований на вулиці Успенській.

Взявшись сприяти нашому місту у створенні сучасних виставкових музейних проектів, в організації та координації процесу створення експозиції, команда Благодійного фонду переслідує високу мету героїзації української армії.

- Ми маємо розказати всім про героїв, про живих і загиблих, щоб їх пам'ятали і розуміли, хто віддав здоров'я і життя за Україну. Щоби кожне прізвище загиблого бійця не зникло в історії. Щоби прийдешні покоління пам'ятали, а головне цінували те, яким чином нам дісталася наша  незалежність, - декларує близькі й перспективні плани Оксана Гаврилюк.

Цій тендітній жінці (у званні полковника!), яка ще рік тому очолювала прес-службу Міноборони, за короткий час вдалося створити об’єднавчий майданчик, куди з усієї України волонтери, журналісти, громадські діячі, просто небайдужі громадяни несуть свої ідеї-ініціативи популяризації армії та  вшанування наших відважних захисників. Отримуючи навзамін розуміння і підтримку.

Якщо так виважено і вдумливо підходять безпосередні виконавці до створення в Умані музею, присвяченого захисникам мирного неба над Україною, то будьте певні: байдужих відвідувачів у ньому не буде. Ось і присутня під час означеної вище події дружина 23-річного загиблого майора Андрія Кизила Оксана вірить:  смуток та гордість огортатиме всіх, хто буватиме там.

Теми: Умань
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ