Володимир Лашкул розповів про "фундамент масового футболу"

Історія тривалістю понад 50 років. Навряд чи знайдеш зараз шанувальників гри мільйонів, які півстоліття присвятили рідній команді спочатку як капітан команди, а згодом як очільник клубу. За цей час довелося пережити як злети, так і падіння. І хоча наразі білозірська команда припинила існування, явище це тимчасове, і як запевнив Володимир Григорович, незабаром «Зоря» знову засяє на футбольному небосхилі України.

Володимир Лашкул

- Футболом я захоплююся з дитинства. Ось так починалася історія «Зорі» (Білозір’я), - Володимир Григорович демонструє світлину 1965 року, на якій зображені четверо хлопців. - Ось це я, капітан команди… Босоноге дитинство, але це не заважало нам грати у футбол. Клубу не було, а команда вже існувала й грала на першість району. Після того як мене забрали до армії, справи в команди пішли не кращим чином. А коли повернувся, то хлопці мене загітували активніше взятися за команду. Ідею я звісно не міг не підтримати.

- Історія «Зорі» налічує вже понад 50 років, але сучасне становлення та створення клубу припало на 2000-ні роки…

- Ідея виникла в 2006-му році в мого однокласника Станіслава Ковтуна, який на той час працював сільським головою Білозір’я. Я нею також загорівся. Зваживши всі «за» і «проти» ми ухвалили рішення створити футбольний клуб «Зоря» (Білозір’я). Чому «Зоря»? Можливо, краще підійшла б назва «Біле Озеро», адже таку назву мало місцеве озеро, яке з часом осушили. Та в підсумку зупинили свій вибір на «Зорі». Оскільки команда в нас уже була сформована давно грала, вона й стала основою клубу. Приховувати не буду, зірок з неба не хапали, на той час перед командою й серйозних завдань не ставили. Турнірний шлях розпочали з виступів на першість району і з часом дійшли до всеукраїнських змагань, але до цього довелося ще багато пережити.

- За справу ви взялися завзято. Багато часу пішло на те, аби довести до належного рівня матеріально-технічну базу?

- На це був потрібен час. Пригадую, під час одного з візитів до рідного мені Білозір’я, ми зібралися на місцевому стадіоні, де окрім двох воріт і лавок під деревами нічого й не було. Одним словом - типовий сільський стадіон. Покриття, як ви вже зрозуміли, залишало бажати кращого… І тоді заступник сільського голови Олександр Ткаченко запропонував на цьому місці побудувати стадіон. Так був покладений початок реалізації нашого чергового задуму. Хотів би також зауважити, що до таких кроків мене спонукав і приклад мого товариша - голови Асоціації аматорського футболу України Федора Івановича Шпига, який побудував у своєму селі Кобижча Бобровицького району Чернігівської області стадіон. Я був на його відкритті. Глядачі мали змогу спостерігати за показовим матчем місцевої команди з такими зірками українського футболу як Блохін, Баль, Біба в складі. Приховувати не буду, це було красиво й зворушливо. Як кажуть у таких випадках, зачепило за душу. Федір Іванович люб’язно поділився досвідом. Згодом, добре подумавши, дійшов висновку, а чому б і собі не реалізувати такий задум у Білозір’ї? Тим паче, що на той час, дякувати Богу бізнес був активним і кошти були. Тож наступний візит до Білозір’я був цільовим із фахівцями та проектантами. …Стадіон відкривали з головою обласної адміністрації Черкаської області Сергієм Борисовичем Тулубом. Все було дуже символічно, як і планували на 8 червня, в день відкриття Євро-2012. Пригадую, після показового матчу ветеранів збірної України з командою Білозір’я, на великому екрані глядачі мали змогу спостерігати за поєдинком-відкриттям Чемпіонату Європи. До кінця турніру всі поєдинки за участю нашої збірної глядачі мали змогу переглядати на великому екрані стадіону.

- Новий стадіон очевидно спонукав і перед командою ставити вагоміші завдання?

- Поле на стадіоні було зі штучним покриттям відмінної якості, тож тренуватися на ньому могли вже впродовж року. Відповідно, коли матеріально-технічна база стала дозволяти, то й перед командою поставили завдання поборотися за високі місця в чемпіонаті Черкаської області. Більше того, створили й другу команду, яка грала на першість району й була резервом для основи. У нас була мрія, щоб на поле виходили лише місцеві білозірські хлопці… За кілька років «Зоря» стала непереможною. Чотири рази були володарями Кубка Черкаської області й три рази поспіль - чемпіонами Черкаської області. У 2012-му дебютували в аматорському Кубку України, а наступного року «Зоря» заявився до аматорського чемпіонату України. Ех, хороша у нас тоді підібралася команда (зітхаючи). У 2013-му стали бронзовими призерами чемпіонату України серед аматорських команд, а Білозір’я приймало одну із груп фінального турніру.

- 2013-й не менш знаковий в історії клубу. Після об’єднання матеріальних, фінансових, кадрових, організаційних ресурсів та маркетингових можливостей професіонального футбольного клубу «Славутич» та аматорського футбольного клубу «Зоря» Білозір’я відбулося перейменування білозірської команди…

- Так, того року було ухвалено рішення поєднати зусилля «Славутича» та «Зорі». У підсумку «Зоря» зникла з футбольної карти України, а «Славутич» врятувався, й згодом був перейменований на «Черкаський Дніпро»… Нині команда переживає далеко не найкращі часи. І хоча посаду президента клубу я залишив ще в 2016-му, й понині продовжую надавати фінансову підтримку. Попри останнє місце в турнірній таблиці, знаю, що хлопці докладають зусиль, аби зберегти місце в першій лізі. Та без підтримки влади та бізнесу це буде дуже важко зробити.

- Минулого року в соціальній мережі ви заявили, що плануєте відродити «Зорю». Наскільки реальні ці плани, й чи бува не змінили своєї думки?

- Приховувати не буду, є ідея відродити футбол у Білозір’ї. Наші плани реальні, й реалізуватися можуть уже найближчим часом. Наскільки амбітними вони будуть - життя покаже. Я постійно отримую листи з проханнями. Для місцевих жителів в першу чергу важливо, щоб була команда. Наразі одне з першочергових завдань - систематизувати роботу в академії футболу в Білозір’ї. А вже після цього зважити фінансові можливості та підтримку меценатів з рахуванням бажання громади після чого ухвалимо остаточне рішення.

- Ви згадали за академію. В листопаді 2016 року - ця подія, без перебільшення, мала історичне значення.

- Це була давня мрія, й до її реалізації йшли поетапно. Спочатку створили дитячу спортивну школу, й лише за два роки виникла ідея відкрити академію футболу, яка б слугувала школою резерву для «Черкаського Дніпра». На сьогоднішній день приємно відзначити, що команда академії U19 минулого року стала чемпіоном. Цього року команда також лідирує у змаганнях ДЮФЛ. Тож як бачимо на прикладі, результати є, і це не може не радувати. Своє головне завдання вона виконує - готує резерв. Думаючи про майбутнє, ми розуміємо, що його фундамент будується у масовому футболі, в містах і селищах Черкащини та інших областей України.

Олександр Травянка – спецкор Асоціації аматорського футболу України.

Прес-служба ФК "Черкаський Дніпро"

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ