Півроку на роздержавлення: у Черкаській області 22 видання зникнуть, якщо не реформуються до кінця року

1 липня розпочалися останні півроку на реформування державної та комунальної преси. За цей час змінити форму власності повинні 22 видання у Черкаській області, які не реформувались до цього часу. Це майже три чверті усіх комунальних видань області.

Реформування преси – одна із ключових медіа реформ в Україні, яка має забезпечити незалежність місцевих газет від органів влади. Виведення державних і комунальних підприємств з числа засновників друкованих ЗМІ та припинення їхнього фінансування із державного та місцевого бюджетів зменшить вплив чиновників на редакційні політики видань. Аби газети не були адмінресурсом для агітації та піару, згідно з реформою, усі видання повинні виключити з числа засновників органи влади та здійснити перереєстрацію.

На втілення цієї реформи було відведено 3 роки і до кінця цього періоду залишилося останні 6 місяців. Однак, за даними Дежкомтелерадіо, станом на 1 липня 2018 року незалежними стали лише 31% комунальних та 17% державних видань, а це лише 218 із 747, що підлягають реформі. Ті видання, які не встигнуть завершити передбачені законом процедури реформування до 31 грудня 2018 року, можуть втратити свої свідоцтва про державну реєстрацію. Практично, це означатиме позбавлення права надалі видавати газету. 

Черкаська область демонструє помірні темпи роздержавлення. Тут із 34 видань, що підпадають під роздержавлення, не реформувалися 22. Ці видання або знаходяться у процесі перетворення, або ще не розпочали реформування, ризикуючи після завершення реформи зникнути через бездіяльність своїх засновників.

Серед нереформованих комунальних видань області газети “Вісник Золотоніщини” (Золотоноша), “Вісник Канівської районної ради” (Канів), “Газета Усіх Лисян” (Лисянка), “Городище” (Городище), “Драбівщина” (Драбів), “Златокрай” (Золотоноша), “Катеринопільський вісник” (Катеринопіль), “Корсунь” (Корсунь-Шевченківський), “Місто” (Черкаси), “Місто робітниче” (Ватутіне), “Наше місто” (Кам’янка), “Наше слово” (Чорнобай), “Світлий шлях” (Чорнобай), “Сміла” (Сміла), “Смілянські обрії” (Сміла), “Тальнівщина” (Тальне), “Трибуна хлібороба” (Христинівка), “Уманська зоря” (Умань), “Холодний Яр” (Черкаси), “Шевченків край” (Звенигородка), “Шкільна.Оригінальна.Класна Шполяночка” (Шпола).

Варто підкреслити, що відповідальними за перереєстрацію видань є саме органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Зауважимо, що 8 червня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” №8441. Проект покликаний вирішити системні проблеми, з якими стикаються друковані ЗМІ під час реформування, і є вже другою спробою ухвалити необхідні зміни для втілення реформи після зняття з розгляду законопроекту №6560. Детальніше про новели законопроекту у нашій інфографіці:

реформування державної та комунальної преси

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ