Шполянська ОТГ – громада успіху, де скоро з’явиться навіть своя «Шпола-Арена»

Шполянська ОТГ – громада успіху, де скоро з’явиться навіть своя «Шпола-Арена»Ця міська громада зростає найстрімкіше і має найкращу динаміку приросту доходів,  а також є лідером серед громад регіону із ремонту доріг. Дитсадки, парки і тротуари тут як у столиці, а успішне майбутнє громади забезпечить стратегія розвитку європейського зразка, затверджена цьогоріч (і це перша міська ОТГ, яка розвиватиметься за таким сценарієм успіху).  Як сьогодні живе географічний центр України - громада, до якої днями захотіло приєднатися ще одне село – дізнавалися учасники прес-туру, організованого  Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «ULEAD з Європою» та Мінрегіону.

Ця громада руйнує міфи, що, об’єднавшись із містом, село стане його придатком – і Скотареве, і Кримки потужно розвиваються, а днями приєднатись до Шполянської громади висловило  ще одне село, Капустине.

Ця громада унікальна тим, що першою (і поки єдиною в Україні), задля збереження мережі закладів, узяла на свій баланс усю медицину району. Забрала також і всі позашкільні заклади -  загалом,  тепер утримує 24 бюджетні установи: 6 шкіл, 4 дитсадки, 5 позашкільних установ, 3 спортивні школи і 3 заклади культури.

Перед об’єднанням бюджет Шполянської міської ради складав 27 мільйонів,  села Скотареве – до 650 тисяч, села Кримки – до 700 тисяч. Тепер бюджет об’єднаної громади складає 116 мільйонів, 56 із яких – власні надходження ОТГ. У 2018-му громада отримала перевиконання бюджету  - 20 мільйонів гривень. Ці кошти планують витратити на реконструкцію вуличного освітлення, дитячі майданчики, парки та дороги.  

Громада одержала від держави інфраструктурну субвенцію, яку виділяють  на розвиток сільських територій, приєднаних до міста. 560 тисяч витратили на освітлення та на облаштування  спортивного залу на базі будинку культури, ще 450 тисяч - на облаштування пішохідної  доріжки  вздовж усього центру села.

За кошти ДФРР Шполянська ОТГ отримала можливість провести капремонт   частини  приміщення дитсадка «Калинка» - для відкриття там додаткових дитячих груп. Так само за державні кошти - 2,7 мільйона гривень – буде проведено капітальний ремонт у Скотарівському НВК «Заклад дошкільної освіти-загальноосвітня школа І-ІІ ступенів», під час якого поміняють вікна, укріплять   фундамент та побудують пандус. Робитимуть це для майже 80 дітей, що тут навчаються (20 із яких  - у дитсадочку) - і не лише місцевих, але і з сусідньої Соболівки, хоча це село до громади й не входить. Діти зі Скотаревого отримали змогу займатися із педагогом Шполянського танцювального ансамблю «Еліт». А на свята, що проходять у Шполі, сюди приїздить автобус – забрати дітей до міста і доставити назад.

Цьогоріч у Шполі, для прикладу, лише на один  дитячий садок - «Зірочка» -  із міського бюджету було виділено більше 1 мільйона гривень: за ці кошти відремонтували харчоблок, пральню, 6 санвузлів, замінили усю систему каналізації, водопостачання та  оновили дитячий майданчик.

Цієї весни Шполянська підстанція Звенигородської станції швидкої медичної допомоги отримала новий реанімобіль (вартістю у 2,5 мільйони), який придбали  «вскладчину» бюджети ОТГ,  району та області. Громада виділила додатково 40 тисяч для ремонту приміщення «швидкої допомоги». Крім того,  у Шполянському Центрі первинної медико-санітарної допомоги за кошти громади було облаштовано  сучасний кабінет для огляду жінок, які, до речі,  тепер не мусять приносити із собою набори для огляду. Міський бюджет виділив на облаштування кабінету 200 тисяч гривень, 60 тисяч було витрачено на кабінет для лікарів центру.

Громада знайшла можливість виділити 85 тисяч гривень, аби придбати житло у с. Кримки для  лікаря, який приїде туди працювати.

Наразі закінчується ремонт у Шполянському міжшкільному навчально-виробничому комбінаті (одному із 6 на Черкащині, де понад 170 дітей навчаються на водіїв, трактористів-машиністів, секретарів керівника та операторів комп’ютерного набору): тут від світла на стелі до плитки на підлозі оновлено кімнату для  навчань майбутніх водіїв (паливо-мастильні матеріали для практичних занять яких тепер також оплачує громада).

За словами директора Шполянського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №2-ліцей» Олександра Гончара, відколи об’єдналися в громаду, школа отримала більше 1 мільйона гривень на розвиток – і коштів у такому обсязі досі не бачила. Тут змогли провести реконструкцію санвузлів на всіх 3 поверхах. Відремонтували класи, а кожен коридор школи – для настрою дітям  – розмалювали  у свій окремий колір.

Наразі у Шполі триває реконструкція ЦНАПУ – і уже цієї осені оновлений, за сприяння Програми «U-LEAD з Європою», заклад  забезпечить мешканцям громади, у більш комфортних умовах, надання понад сотні послуг. Планується також відкриття віддалених робочих місць адміністраторів ЦНАПу у селах Скотареве, Кримки та Капустине.

А навесні наступного року у громаді відкриють «Шпола-Арена» - відновлений районний стадіон із реконструйованим основним полем, міні-полем та запасним полем, де будуть проводитись змагання, спартакіади та чемпіонати з футболу для усього району. Для реконструкції необхідні десятки мільйонів гривень – тож буде задіяно і  бюджет громади, і допомогу соціальних партнерів, і підтримку Федерації футболу України.

Секрет процвітання громади відкриває міський  голова Шполянської ОТГ Сергій Кравченко: - Найбільші надходження для місцевого бюджету дає ПДФО. А це означає, що ми повинні працювати зі своїми платниками податків. Перевиконання бюджету у 20 мільйонів є прямим результатом співпраці з місцевим бізнесом. Це не лише збільшений відсоток податків, а  й перереєстрація більшості підприємців, які провадять свою діяльність на території громади. Якщо до бюджету громади цього місяця надійшло додатково 5 мільйонів податків – звичайно, їх платники мають  право знати, куди ці кошти буде витрачено. Ми сідаємо за стіл переговорів. Я кажу їм, що нам потрібні дороги – а вони кажуть, де передовсім потрібні ці дороги. Коли ми об’єдналися у громаду – податки підвищилися, але зникли так звані  «благодійні пожертви»  для бізнесу на потреби громади. Люди платять податки і знають, на що ідуть їх кошти. Ми керуємося принципом співпраці «бізнес-громада-влада» - і саме у такій послідовності.

– До об’єднання  більша частка  бюджету у 650 тисяч  ішла на виплату зарплат, - говорить в.о. старости с. Скотареве Андрій Запісецький. - А за півроку ми отримали із бюджету громади майже 1,1 мільйони на розвиток села. Змогли відремонтувати 80% доріг, а до кінця року плануємо доробити решту. Зробили нову зупинку, налагодили автобусне сполучення до Шполи (раніше люди мусили їздити або своєю машиною, або на «попутках»).

- За півроку ми змогли втілити майже на 1,2 мільйони гривень місцевих проектів, - констатує в.о. старости с. Кримки Микола Запорожець. - Встановили сучасний твердопаливний котел у дитсадку, отримавши можливість економити одразу вдвічі  на рахунках за тепло. Замінили старі шкільні дошки на нові, придбали для школи комп’ютерну техніку. Освітлили уже половину села, до кінця року світло буде на усіх його вулицях. Зробили ямковий ремонт доріг, поклали доріжку до ФАПу, оновили дитячий майданчик, замінили вікна у будинку культури, де, до речі, відкрили філіал шполянського танцювального колективу «Еліт» - тож наші  діти тепер можуть займатися танцями у облаштованій кімнаті з придбаною музичною  апаратурою. Є нагода порадіти і майбутнім спортсменам – адже у Кримках буде проведено капітальний ремонт приміщення місцевого будинку культури, аби на його базі   облаштувати  спортивний зал.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ