За «Межигір’ям» Януковича прийшов час «Версаля» Косюка

Народний депутат України Віктор Вовк звернувся із депутатським запитом до правоохоронних органів – Генерального прокурора, Голови Національної поліції та Директора НАБУ – щодо захоплення земель і незаконного будівництва палацового комплексу мільярдера Юрія Косюка на території унікальної пам’ятки археології «Хотівське городище» та зухвалих зловживань на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Феофанія».

щодо захоплення земель і незаконного будівництва палацового комплексу мільярдера Юрія Косюка на території унікальної пам’ятки археології «Хотівське городище» та зухвалих зловживань на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Феофанія»

Фото facebook.com/m.opanasenko

Боротьба зі свавіллям знахабнілого олігарха Юрія Косюка продовжується.

7 вересня у Верховній Раді був оголошений новий депутатський запит народного депутата Віктора Вовка щодо беззаконня, яке чинить зухвалий мільярдер, якому «закон не писаний». Про що народний депутат повідомив на своїй сторінці у facebook.

Відомо, який великий суспільний резонанс викликає в Україні питання збереження культурних та історичних надбань, в т. ч. пам’яток археології національного значення та парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, які ще залишаються в країні.

Тож викликають справедливе обурення й численні протести факти зазіхання на землі таких безцінних пам’яток, їх недбайливого збереження і навіть руйнування, а також різноманітні зловживання на їх території, з боку окремих знахабнілих можновладців та олігархів.

Особливо обурює громадян відсутність належного реагування на цю проблему з боку правоохоронних органів, що фактично потурають зловмисникам.

На думку народного депутата Віктора Вовка, "ситуація з будівництвом палацового комплексу, за яким в народі та ЗМІ закріпилася назва «Версаль» Косюка, є мабуть найяскравішим проявом такого владно-олігархічного свавілля після сумнозвісного «Межигір’я» Януковича".

Як відомо, за кілька останніх років агробарон Юрій Косюк розбудував собі величезний палацовий комплекс – «палац на кістках» – на безцінній землі унікальної пам’ятки археології національного значення – городищі раннього залізного віку в селі Хотів (Хотівське городище) на межі з Києвом. До речі, це одне з найбільших скіфських городищ в Європі.

Як пишуть ЗМІ, "скіфське поселення в Хотові знаходилося в VII - IV столітті до нашої ери. Місцеві стверджують, що знаходили глиняні черепки і не виключають, що при старанності можна відкопати скіфське золото. Але на найбагатшій, з точки зору археологів, північно-східній частині городища вже нічого не розкопають. Спадкоємцем древніх скіфів став олігарх."

Але на цьому знахабнілий мільярдер не зупинився. Прилегла до Хотівського городища з боку Києва національна пам'ятка садово-паркового мистецтва – парк «Феофанія» – стала чимось на зразок прибудинкової території олігарха, таким собі приємним бонусом.

Як пишуть ЗМІ, "Феофанія має статус загальнодержавного значення з 1972 року, згадана в літописах 15 століття. Але з 2015 року почала набувати рис узбіччя приватної траси між офісом і «Версалем» виробника курятини. По парку Косюк і його друзі мотаються на швидкості, лякаючи «холопів». Ті, напевно, повинні кланятися - за те, що поки пускають на «панську» територію."

Як виглядає маєток Косюка можна подивитися на відео ТУТ:

Ще рік тому Віктор Вовк звернувся із депутатським запитом до Генерального прокурора України та Голови Національної поліції України щодо "незаконного будівництва приватного маєтку на території пам’ятки археології національного значення - городища раннього залізного віку в с. Хотів Київської області (Хотівське городище)".

Як повідомив нардеп, "у грудні 2017 р. отримав відповідь Генпрокуратури, в якій зазначено, що за результатами розгляду запиту прокуратурою Київської області 15.12.2017 внесено відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України. Тобто лише за однією статтею КК України – «незаконне будівництво», хоча у моєму запиті наводилися набагато більше фактів та відомостей щодо цілого комплексу різних правопорушень з боку багатьох посадовців та установ."

Крім того, Віктор Вовк констатував "фактичний саботаж ефективного розслідування відкритого в 2017 р. кримінального провадження" та зазначав, що "така бездіяльність правоохоронців, схоже, пов'язана з близькістю олігарха до нинішньої влади, який, за словами самого Косюка, є радником президента Порошенка та «другом по життю» прем'єр-міністра Гройсмана."

Тож з огляду на мляву реакцію з боку правоохоронних органів, а також враховуючи нові повідомлення ЗМІ про додаткові факти беззаконня, зокрема щодо правопорушень і зловживань на території не лише історичної пам’ятки «Хотівського городища», а й прилеглого національного парку «Феофанія», народний депутат Віктор Вовк, разом зі своєю командою помічників, підготував новий об’ємний депутатський запит.

Запит, оголошений у парламенті 7 вересня і спрямований до Генпрокурора, Голови Нацполіції та Директора НАБУ, стосується "численних грубих порушень законодавства України стосовно пам’ятки археології національного значення «Хотівське городище» та парка-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Феофанія»".

В запиті на 12 сторінках детально викладені конкретні факти та епізоди (висвітлені у багатьох ЗМІ) злочинних дій в інтересах олігарха Косюка з боку близько 10 посадовців та керівників установ, зокрема сільського голови Хотіва, колишнього директора Інституту археології НАНУ, директора іншого інституту НАНУ, що здійснює управління парком «Феофанія», екс-керівників Державної служби з питань національної культурної спадщини та інш. Всього за 9-ма статтями Кримінального кодексу України, в т. ч. такими як «зловживання службовим становищем», «шахрайство», «незаконне збагачення», а також «підкуп» і «зловживання впливом».

"Вимушений був, фактично, детально "розжовувати" правоохоронцям увесь комплекс правопорушень щодо «Хотівського городища» і парку «Феофанія» та пропонувати їм відкрити відповідні кримінальні провадження й здійснити їх ефективне розслідування.

Чекаю на належну реакцію правоохоронних органів. І буду пильно і прискіпливо здійснювати парламентський контроль за подальшим розвитком подій. З феодальними замашками Косюка прийшов час кінчати! Розраховую на підтримку громадськості та ЗМІ в цьому важливому для всіх українців питанні," – зазначає Віктор Вовк.

Зі змістом депутатського запиту можна ознайомитись за посиланнями:
file:////Downloads/10_0226_00_G_C_ZAP%20(1).PDF
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/wcadr41D?kodzap=55655&koddep=8132

Інформація прес-служби народного депутата України Віктора Вовка

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Бездепозитные бонусы от веб-казино: виды и нюансы получения
  2. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  3. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  4. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  5. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  6. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  7. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  8. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  9. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  10. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ