За індексом гендерної чутливості, черкаські медіа – на 3 місці по Україні

За  індексом гендерної чутливості, черкаські медіа – на 3 місці по УкраїніТакі дані виявив гендерний моніторинг регіональних друкованих та електронних ЗМІ, що проводився 11-17 квітня 2019 року.

Усього, за період 11-17 квітня 2019 року було досліджено 115 публікацій у 5 черкаських друкованих ЗМІ обласного масштабу: «Вечірні Черкаси» (35 публікацій), «Акцент» (31), «7 днів Черкаси» (11), «Черкаський край» (15), «Нова Доба» (23 публікації).

Загалом, за означений період відсоток експерток у публікаціях друкованих ЗМІ складає 25% від загальної кількості експерток та експертів у друкованих ЗМІ, а героїнь – 27% від загального числа героїнь та героїв у друкованих ЗМІ за цей період.

Виходячи із загального числа усіх експерток та експертів, жінки превалюють як експертки у тематиках культури (67%) та медицини (40%). Чимало експерток було виявлено у публікаціях на тему політики й освіти\науки (36% і 33% відповідно). Зовсім не фігурують жінки у якості експерток у публікаціях на тему спорту, війни, волонтерства, розваг.

Найбільше експерток виявлено у публікаціях газет «Нова Доба» та «Вечірні Черкаси», найменше - «Черкаський край».

Щодо експертів, то найбільше їх у публікаціях, віднесених до рубрики моніторингу «Інше» (екологія, соціальні питання, кримінал, тощо) – 81%, а також -  економіка\бізнес (85%). Найменше – у темах культури та війни. Зовсім відсутні вони за період моніторингу у публікаціях на тему спорту, волонтерства, розваг.

Найбільше думкою чоловіків цікавляться газети «Вечірні Черкаси» та «Акцент», найменше – «Нова Доба».

Виходячи із загального числа усіх героїнь та героїв, жінки превалюють у матеріалах на освітню тематику (57%) й тему культури (53%), порівну із героями – в  публікаціях на розважальну тематику. Не пишуть про жінок у матеріалах про політику, бізнес і війну.

Найбільше героїнь виявлено у публікаціях газети «Нова Доба» та «Черкаський край»,  найменше – у публікаціях газети «Акцент».

Щодо героїв,  то найбільше їх у публікаціях на політичну тематику (адже моніторинг припав на період виборів), економічну.

Найбільше героїв виявлено у публікаціях газет «Вечірні Черкаси» та «Черкаський край» , найменше – у публікаціях газети  «7 днів Черкаси».

Щодо лексичної гендерної збалансованості, то за означений період моніторингу у друкованих ЗМІ, обраних для дослідження, було виявлено порівну вживання фемінітивів та маскулінітивів. Найбільша частка фемінітивів (із загального числа вжитих фемінітивів та маскулінітивів) виявлена у газетах «Вечірні Черкаси» (80%) та «Черкаський край» (75%), зовсім відсутні у виданні «7 днів Черкаси».

Моніторинг інтернет-видань за цей же період виявив 29% експерток і 25% героїнь.

Загалом, було досліджено 396 публікацій у 5 інтернет-виданнях: «ПроЧерк» (95 публікацій), «Провінція» (53), «Про Головне» (58), «Дзвін» (132), «Zmi.ck.ua» (58 публікацій).

Виходячи із загального числа усіх експерток та експертів, жінки превалюють як експертки у тематиці культури (94%). Паритетна кількість експертів і експерток – у матеріалах на волонтерську тематику, менше – воєнну (39%), найменше – політичну (3%).

Найбільше думку жінок запитували видання «Дзвін»» і «ПроЧерк».

Окрім політичної темати, експертами чоловіки начастіше були в матеріалах рубрики «Інше» (екологія, соціальні питання, кримінал, тощо), економічної, освітньої, медичної, розважальної тем.  Найменше – у тематиках культури.

Найбільше експертів виявлено у публікаціях інтернет-видань «Дзвін»» та «ПроЧерк», найменше – «Провінція».

Найбільше героїнь – як і експерток, у темі культури (74%), найменше – економіки/бізнесу. Лідером у залученні експертної думки жінок є видання «ПроЧерк»,  завершує перелік видання «ПроГоловне». Найбільше героїв виявлено у публікаціях видання «ПроЧерк»,  найменше -  у  «ПроГоловне».

Щодо лексичної гендерної збалансованості, то за означений період моніторингу у  інтернет-ЗМІ, обраних для дослідження, було виявлено дисбаланс у вживанні фемінітивів та маскулінітивів – 40%, з користю у бік останніх. Найбільша частка фемінітивів (із загального числа вжитих фемінітивів та маскулінітивів) виявлена у ЗМІ «Zmi.ck.ua» (63%) та «Про Головне» (57%), найменше – «Провінція» - 18%.

За означений період моніторингу в друкованих та інтернет-виданнях Черкащини не виявлено вживання гендерних стереотипів та сексизмів. Разом з тим, не виявлено жодної тематичної публікації на гендерну тематику.

 

Згідно Індексу гендерної чутливості черкаські медіа посідають третє місце серед регіональних видань 24 областей України – 33%, що на 4% більше, ніж було в лютому.

Ознайомитися з підсумковими результатами квітневого моніторингу регіональних медіа по 24 областях України можна на сайті Волинського прес-клубу.

___________________

Гендерний моніторинг журналістських матеріалів регіональних видань проведений у межах проекту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром, Незалежною громадською мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ