«Вісник Городищини» і «Золотоноша.Сity» - нині найбільш гендерночутливі видання Черкащини

«Вісник Городищини» і «Золотоноша.Сity» - нині найбільш гендерночутливі видання ЧеркащиниЗа період 11-17 квітня 2020 року було досліджено 45 публікацій у 5 друкованих гіперлокальних ЗМІ Черкаської області («Вісник Городищини», «Дніпрова зірка», «Златокрай», «Надросся» та «Смілянські обрії», що видаються у м. Городище, Канів, Золотоноша, Корсунь-Шевченківський та Сміла, відповідно) та 87 публікацій у 4 гіперлокальних інтернет-виданнях («Золотоноша.Сity», «Kanos» (м. Канів),  «Сміла.ua» та «Сайт міста Умань – 04744.info»).

Метою моніторингу було відстежити кількість жінок і чоловіків у якості  героїнь чи героїв, експерток та експертів журналістських матеріалів, частоту вживання у ЗМІ фемінітивів, появу у публікаціях сексистських образів і стереотипів.

У друкованих медіа тільки у 29% жінки є експертками журналістських матеріалів і лише у17% - героїнями.

Найбільше експерток було виявлено у публікаціях на медичну тему – і це 40% від загального числа експертів та експерток, що згадувалися у обраних ЗМІ за період моніторингу. У співвідношенні експерток та експертів, найбільший відсоток жінок було виявлено у рубриці «екологія / довкілля» – 100%. Найменший – у темі волонтерства / благодійності (17%). Не виявлено експерток у матеріалах про кримінал / дтп / надзвичайні ситуації.

Найбільший відсоток героїнь зафіксовано у публікаціях на тему охорони здоров’я (71%). У темах освіти, культури / релігії, соцполітики, спорту, екології, дозвілля  відсутні або матеріали, або будь-які персоналії. Однією з причин є те, що найчастіше у ЗМІ як джерело інформації фігурувала установа чи заклад.

Найбільше експерток виявлено у публікаціях газети «Надросся» (38%) та «Златокрай» (32%). Найбільше героїнь – у публікаціях видання «Надросся» (22%), трохи менше – у «Вісника Городищини» (20%), зовсім відсутні – у газеті «Дніпрова зірка». Лише три видання активно використовують фемінітиви – «Смілянські обрії» (50%), «Вісник Городищини» (60%) і «Дніпрова зірка» (67%). Редакція «Надросся» фемінітиви ігнорує.

Відповідно до цих даних, найбільш гендерночутливим друкованим виданням квітня є «Вісник Городищини» (33%), на другій позиції – «Дніпрова зірка» (29%).

У черкаських інтернет-виданнях відсоток експерток складає 26%,  героїнь – 30%.

Суто жіночою виявилася тема культури/релігії (зважаючи на великодні свята, це виглядає дещо дивним), а також соцполітика (100% експерток і 75% героїнь повідомлень) й екологічна тематика (100% експерток і жодних героїнь чи героїв матеріалів). Суто чоловічою виявилася політична й волонтерська тематики – у 100% випадків вони були і героями, й експертами новин.

Також жінки не були героїнями матеріалів у темах економіки / бізнесу та криміналу / дтп / надзвичайних ситуацій. Спорт, війна, розваги в зазначений період не були актуальними. У публікаціях на ці теми персоналії відсутні.

Найбільше експерток виявлено у публікаціях інтернет-видання «Золотоноша.Сity» (42%), найменше – «Kanos» (8%). Найбільше героїнь і фемінітивів – у публікаціях інтернет-видання   «Сміла.ua» (36% і 40% відповідно). У публікаціях інтернет-видання «Сайт міста Умань - 04744.info» жінки відсутні і як експертки, і як героїні, а відповідно тут не використовувались і фемінітиви. 

Зважаючи на ці дані, найбільш гендерночутливим онлайн-виданням Черкащини у квітні є «Золотоноша.Сity» (36%), на другій сходинці – «Сміла.ua» (34,7%).

Загалом  друковані медіа Черкащини послуговуються фемінітивами у 37%, а інтернет-видання – у 36%.

За моніторинговий період не було виявлено вживання гендерних стереотипів, сексизмів та тематичних публікацій у ЗМІ.

Окрему увагу варто звернути на тему, яка заполонила весь інформаційний простір – COVID-19. В аналізованих черкаських медіа вони склали 64% від усієї кількості публікацій: 58% - у друкованих ЗМІ і 68% - в інтернет-виданнях. Експертами і героями в таких матеріалах були переважно чоловіки: в друкованих медіа – це 69% експертів і 89% героїв, а в онлайн-медіа – 74% експертів і 64% героїв. Переважно, у цій тематиці у гіперлокальних ЗМІ фігурували у якості героїв та експертів чиновники ОДА та профільні фахівці-чоловіки.

Загальний Індекс гендерної чутливості гіперлокальних медіа Черкащини у квітні – 29%. Це – один із найнижчих показників по Україні. У лютому він складав 35%. Ознайомитися із результатами моніторингу друкованих та інтернет-видань 24 областей можна на сайті Волинського прес-клубу.

__________________

Гендерний моніторинг журналістських матеріалів гіперлокальних медіа відбувається в межах проекту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром, Незалежною громадською мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

 

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ