«Kanos» і «Смілянські обрії» – найбільш гендерночутливі видання червня: результати моніторингу гіперлокальних медіа Черкащини

«Kanos» і «Смілянські обрії» – найбільш гендерночутливі видання червня: результати моніторингу гіперлокальних медіа ЧеркащиниЗа період 11-17 червня 2020 року було досліджено 49 публікацій у 5 друкованих ЗМІ Черкаської області («Вісник Городищини», «Дніпрова зірка», «Златокрай», «Надросся» та «Смілянські обрії», що видаються у м. Городище, Канів, Золотоноша, Корсунь-Шевченківський та Сміла, відповідно). Було досліджено 54 публікації у 4 інтернет-виданнях («Городище», «Золотоноша», «Kanos» (м. Канів), «Сміла.ua»). Це – третя хвиля моніторингу.
Його метою було відстежити кількість жінок і чоловіків як героїнь чи героїв, експерток та експертів (тих, хто коментує, чию думку запитують) журналістських матеріалів, частоту вживання у ЗМІ фемінітивів, появу у публікаціях сексистських образів і стереотипів.
У друкованих медіа у 34% жінки є експертками журналістських матеріалів і значно частіше (навіть трохи частіше, ніж чоловіки) – героїнями (в 51%).
Найбільше експерток було виявлено у публікаціях на тему «соцполітика/ соцзахист» (60%) та «кримінал/дтп/НС» (50%). Відсутні вони у матеріалах про культуру/релігію, екологію/довкілля та, що дивно, інших темах, які зазвичай стосуються життєвих історій.
В 1/3 випадків жінки є експертками й героїнями публікацій про політику/діяльність ОМС (по 33%), трохи більше – економіку/бізнес (по 38%). Переважно «жіночою» виявилася тема освіти (що типово для черкаських медіа) – 33% експерток і 83% героїнь. Майже паритетна кількість жінок і чоловіків – у медичній тематиці.
Найбільше експерток і героїнь виявлено у публікаціях газети «Златокрай» (41% і 70% відповідно), проте видання найрідше використовує фемінітиви (всього 11%). Найбільше дотримано гендерного балансу в матеріалах «Надросся» - 40% експерток і 60% експертів, 55% героїнь і 45% героїв. Кількість фемінітивів тут дещо більша, ніж у «Златокраю», проте абсолютно недостатня для того, аби вважатися гендернонайчутливішим виданням.
100% фемінітивів – у публікаціях «Вімнка Городоччини», проте видання майже не приділяло уваги жінкам – усього 17% експерток і 0% героїнь.
Згідно цих даних найбільш гендерночутливим друкованим виданням Черкащини у червні стала газета «Смілянські обрії» (42%). Сподіваємося, що колеги почнуть більшу увагу звертати на жінок і цей показник зросте.
У черкаських інтернет-виданнях відсоток експерток менший – 31%, як і героїнь - 35%. Найчастіше жінки коментували теми освіти/науки (60%) та культури/релігії (50% - стільки ж, як і чоловіки). За експертною думкою до чоловіків медіа зверталися переважно при висвітленні політичних питань (69%), економіки/бізнесу (73%), соцполітики (75%). Зовсім не виявлено експерток у матеріалах про війну/армію (однак тут 75% героїнь) та екологію/довкілля.

У 100% випадків жінки були експертками публікацій видання «Kanos», тоді як експертів – 0%, а героїв – 73%. Зовсім відсутні експертки – в новинах «Золотоноша.City». Також видання не використовує фемінітиви.
Зважаючи на кількість експерток/експертів, героїнь/героїв і фемінітивів у публікаціях зазначених інтернет-видань, найбільш гендерночутливим у червні став сайт «Kanos» (40%). Однак звертаємо увагу колег на дисбаланс чоловіків і жінок у новинах. На другій позиції – «Городище.info» (35%).
ЗМІ Черкащини досить вільно обходяться зі вживанням маскулінітивів і фемінітивів, у одному і тому ж тексті називаючи жінок то «вчителька», то «вчитель». Найбільше і маскулінітивів і фемінітивів стосуються сфер культури та освіти.
Загалом друковані медіа Черкащини послуговуються фемінітивами у 30%, а інтернет-видання – у 33%.

Окремим аспектом дослідження стало висвітлення теми COVID-19. Загалом цій темі було присвячено в червні всього 9% публікацій в інтернет-виданнях і 8% - у друкованих ЗМІ. Жінки і чоловіки у цій тематиці присутні в обох виданнях по-різному. Якщо в друкованих спостерігаємо рівну кількість експерток і експертів та вдвічі меншу кількість героїнь (33%) аніж героїв (67%), то в інтернет-виданнях жінки присутні всього в 17%. Чи немає про що писати в цьому контексті про жінок? А як же працівниці соцслужб і листоноші, які щодня наражають себе на небезпеку.
Гендерних стереотипів за моніторинговий період виявлено не було, як, на жаль, і публікацій на гендерну тематику.
Загальний Індекс гендерної чутливості гіперлокальних медіа Черкащини у червні – 36% Це – середній показник по Україні. Він значно вищий, ніж у квітні (29%) і на 1%, ніж у лютому (35%). Ознайомитися із результатами моніторингу друкованих та інтернет-видань 24 областей можна на сайті Волинського прес-клубу.
__________________
Гендерний моніторинг журналістських матеріалів гіперлокальних медіа відбувається в межах проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром, Незалежною громадською мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ