В обласному центрі зайнятості розповіли про попит та пропозиції на ринку праці Черкащини

Кількість вакансій скоротилася більше ніж на чверть у порівнянні з минулим роком, повідомили онлайн-газеті «Новини Черкас» у відділі статистики та прогнозування ОЦЗ. 

Протягом січня-травня 2020 року роботодавці Черкаської області проінформували обласну службу зайнятості про наявність 14,7 тис. вакансій, що на 26,9% менше, ніж у січні-травні 2019 року.

Структура вакансій

За видами економічної діяльності: 42,1% вакансій пропонується у сільському господарстві, 14,8% на підприємствах та установах переробної промисловості, 11,6% - в оптовій та роздрібній торгівлі.

За професійними групами: найбільший попит роботодавців спостерігається на робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, представників найпростіших професій.

У розрізі професій найбільший попит роботодавців спостерігається серед тактористів-машиністів сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, водіїв автотранспортних засобів, в'язальників схемних джгутів, кабелів та шнурів, трактористів, дорожніх робітників, водіїв навантажувача, робітників з обслуговування та експлуатації обладнання, токарів, операторів лінії у виробництві харчової продукції, машиністів (кочегарів) котельної, серед кваліфікованих робітників з інструментом – на слюсарів-ремонтників, швачок, електрогазозварників, бетонярів, робітників з комплексного обслуговування будинків, мулярів, оброблювачів птиці, малярів, електромонтерів тощо.

Також затребувані працівники сфери торгівлі та послуг (продавці продовольчих та непродовольчих товарів, продавці-консультанти, кухарі, охоронники, офіціанти, бармени, молодші медичні сестри тощо).

Серед кваліфікованих робітників сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства найбільш затребувані робітники з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва, оператори машинного доїння, тваринники, птахівники.

Залишається високим попит на професіоналів та фахівців з досвідом роботи - бухгалтерів, агрономів, економістів, а також сестер медичних.

Серед найпростіших професій найбільш затребувані підсобні робітники, прибиральники службових та виробничих приміщень, вантажники, укладальники-пакувальники, контролери енергонагляду.

Станом на 1 червня 2020 року у базі даних обласної служби зайнятості налічувалося 943 вакансії.

Кількість претендентів на одну вакансію

Середній розмір заробітної плати у вакансіях становив 6,4 тис. грн. (на 1 червня 2019 року 5,5 тис. грн.), у 79,5% вакансій розмір заробітної плати – вище мінімальної.

За професійними групами, середній розмір оплати праці у вакансіях для законодавців, вищих державних службовців, керівників становив 7,9 тис. грн., для професіоналів 7,1 тис. грн., для фахівців – 6,3 тис. грн., для кваліфікованих робітників з інструментом 6,9 тис. грн., для робітників з обслуговування та експлуатації устаткування і машин майже 7 тис. грн., для кваліфікованих працівників сільського господарства 6,1 тис. грн., для технічних службовців – 5,2 тис. грн., для працівників найпростіших професій - 5,8 тис. грн., для працівників торгівлі та послуг понад 5 тис. грн.

Найвищий розмір оплати праці станом на 1 червня пропонується у вакансіях для бригадира на дільницях основного виробництва 18 тис. грн., головного металурга 16,1 тис. грн., начальника відділу, завідувача лабораторії по 15 тис. грн., машиніста тепловоза 14,7 тис. грн., майстра з ремонту устаткування (промисловість) 14,6 тис. грн., монтажника технологічного устаткування та пов'язаних з ним конструкцій 14 тис. грн., командира взводу, інспектора прикордонної служби, музиканта по 13 тис. грн.

Станом на 1 червня 2020 року кількість зареєстрованих безробітних становила 22,5 тис. осіб, що на 46% більше, ніж на цю дату 2019 року. Всього протягом січня-травня 2020 року послугами обласної служби зайнятості скористалося 35,1 тис. безробітних громадян, що на 11,7% більше, ніж у січні-травні 2019 року.

За видами економічної діяльності, серед безробітних, які мали професійний досвід, 29,2% раніше працювали у сільському, лісовому та рибному господарстві; 17,5% в оптовій та роздрібній торгівлі, 15,1% у переробній промисловості.

За професійними групами, серед зареєстрованих безробітних переважають робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин; працівники сфери торгівлі та послуг, працівники найпростіших професій.

Станом на 1 червня 2020 року на одну вакансію в середньому по Черкаській області претендувало 24 безробітних (станом на 1 червня 2019 року 10 осіб).

Найбільше претендентів на одне вільне робоче місце спостерігалося у сфері фінансової та страхової діяльності (321 особа), найменше в переробній промисловості, водопостачанні; каналізації, поводження з відходами (по 12 осіб).

За професійними групами, найбільше претендентів на одну вакансію – серед законодавців, державних службовців, керівників (55 осіб), а найменше – серед кваліфікованих робітників з інструментом (14 осіб).

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ