Чи вважають ЗМІ жінок експертками та героїнями?

Чи вважають ЗМІ жінок експертками та героїнями?За період 11-17 серпня 2020 року було досліджено 89 публікацій у 5 друкованих ЗМІ Черкаської області («Вісник Городищини», «Дніпрова зірка», «Златокрай», «Надросся» та «Смілянські обрії», що видаються у м. Городище, Канів, Золотоноша, Корсунь-Шевченківський та Сміла, відповідно). Було досліджено 119 публікації у 4 інтернет-виданнях («Городище», «Золотоноша», «Kanos» (м. Канів),  «Сміла.ua»).

Моніторинг мав на меті виявити число жінок і чоловіків, використаних у публікаціях ЗМІ у якості  героїнь чи героїв, експерток та експертів, частоту вживання у ЗМІ фемінітивів, появу у публікаціях сексистських образів та стереотипів, появу тематичних публікацій на гендерну тематику.

У друкованих медіа у 57% жінки є експертками журналістських матеріалів,  героїнями – у 43%. Тобто, ЗМІ більше вбачають експертну роль жінок у різних сферах суспільного життя і використовують це у своїх публікаціях.

Найбільше експерток – по 100% - було виявлено у публікаціях рубрик «освіта/наука»,«спорт», «війна/армія», «розваги/дозвілля», «інше». Трохи менше  – у рубриках «соцполітика/соцзахист» (67%), «екологія / довкілля» (60%).  Порівну ЗМІ запитували експертну точку зору жінок і  чоловіків для публікацій у рубриці «економіка / бізнес». Цілковито відсутня експертна точка зору жінок у тематиці «культура / релігія», «волонтерство/благодійність», «кримінал /дтп/ НС».

Найбільше експерток виявлено у публікаціях газети «Надросся» (75%), найменше -  у «Дніпровій зірці» - 18%.

Найбільше героїнь було виявлено у публікаціях рубрик «війна/армія» (80%), «екологія/довкілля» (75%)«культура» (71%) та «соціальна політика»(67%).

Порівну ЗМІ розповідали про героїнь та героїв у публікаціях рубрики «медицина/охорона здоров'я» та тематиках, віднесених у моніторингу до рубрики «інше».

Найбільше героїнь та героїв виявлено у публікаціях газети «Вісник Городищини» (35), видання порівну розповідає як про  жінок, так і про чоловіків. У «Дніпровій зірці» героїнь зовсім не виявлено, видання дуже часто не посилається у публікаціях на конкретну особу.

У черкаських інтернет-виданнях відсоток експерток нижчий, ніж у друкованих ЗМІ  – 45%, як і героїнь  - їх 39%.

Найбільше експерток було виявлено у публікаціях рубрик «соцполітика / соцзахист» та   «екологія / довкілля» (по 100%). Трохи менше – у рубриках «розваги / дозвілля», «інше» - по 75%. Зовсім відсутня експертна точка зору жінок у публікаціях на тему «економіка / бізнес», «спорт», «війна / армія», «волонтерство /благодійність». У рубриках «спорт», «війна / армія», «волонтерство/ благодійність» немає і експертів, видання не посилаються у публікаціях на точку зору конкретних людей.

Найбільше експерток виявлено у публікаціях інтернет-видання  «Городище»(100%), найменше – у «Сміла.ua» (34%).

Найбільше героїнь було виявлено у публікаціях рубрики «соціальна політика» (100%), дещо менше – у рубриках «освіта / наука» та «волонтерство/благодійність» (по 67%). Відсутні вони у рубриках «економіка / бізнес», «спорт», «війна / армія», «екологія / довкілля».

Найбільше героїнь – у публікаціях інтернет-видання  «Kanos»  (51),зовсім відсутні вони у виданні «Городище.info».

У публікаціях інтернет-видань «Kanos»  та «Сміла.ua» за період моніторингу вжито порівну фемінітивів та маскулінітивів, «Золотоноша» робить акцент на фемінітивах (58%), у «Городище.info» їх – 100%.

У друкованих медіа так само є випадки абсолютної переваги фемінітивів – у публікаціях  «Дніпрової зірки» (100%), зовсім немає їх у газеті "Надросся", порівну фемінітивів та маскулінітивів у виданні «Золотоноша».

У публікаціях інтернет-видань на тему COVID, превалюють жінки-героїні та експерти-чоловіки. Друковані ЗМІ жінок у експертній ролі не залучали, так само відсутні жінки у якості героїнь публікацій.

За моніторинговий період не було виявлено ані гендерних стереотипів, ані сексистського контенту. Також не зафіксовано публікацій, які б розкривали теми гендерної проблематики.

Загальний Індекс гендерної чутливості черкаських медіа у серпні 2020 року склав 47%, що є одним із найкращих показників по Україні. Ознайомитися з підсумковими результатами серпневого моніторингу гіперлокальних медіа 24 областей (інфографіка) можна на сайті Волинського прес-клубу.

___________________

Гендерний моніторинг журналістських матеріалів гіперлокальних медіа проведений у межах проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром, Незалежною громадською мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

 

 

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ