Стали відомі імена переможців першого інклюзивного літконкурсу імені Дмитра Ружевича

Стали відомі імена переможців першого інклюзивного літконкурсу імені Дмитра Ружевича14 травня об 11:00 в Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація першого в Україні Інклюзивного літературного конкурсу для дітей та юнацтва імені Дмитра Ружевича, започаткованого Видавничим центром «12» у 2020 році та підтриманого Українським інститутом книги й Донецькою обласною держадміністрацією.

До події долучилися: Олена Осмоловська, письменниця, директорка Видавничого центру "12", доцентка Київського університету імені Бориса Грінченка, ініціаторка конкурсу; Марія Артеменко, письменниця, методистка Лабораторії дитячого читання НЦ «Мала академія наук України», експертка Простору української дитячої книги BaraBooka; Мар'яна Лелик, письменниця, літературна редакторка, тренерка з ейдетики та мнемотехніки, володарка спецвідзнаки "Коронації слова" "Terra інклюзія" 2018 року; Анастасія Ярошик, начальниця відділу промоції читання Українського інституту книги; Євгенія Пірог, письменниця, сценаристка, авторка та організаторка проєкту "Дмитрикова бібліотека".

Організатори зазначають, що на конкурс 2021 року надійшло 153 роботи від учасників до 18 років з різних міст та містечок України. Цьогоріч кількість рукописів втричі перевищує кількість робіт, надісланих на конкурс у 2020. Серед них було кілька творів від 19-річних учасників. Журі одноголосно вирішило долучити їх до конкурсу, а вже наступного року розширити вік учасників конкурсу до 19 років.

Члени журі конкурсу оголосили імена переможців у трьох вікових номінаціях: “Юнацтво”, “Підлітки”, “Діти”. У категорії “Юнацтво” перемогу здобув Паньков Олександр з Дніпропетровської області з оповіданням «Зона». Юнак переконаний, що для людини надзвичайно важливо завжди залишатися у зоні «Любові».

У номінації “Підлітки” перемогли одразу двоє авторів: Пасько Максим з Києва з оповіданням “Внутрішня сила” та Гафяк Олена з м. Кременчук Полтавської області з твором “Його мрія”. Максим захоплюється програмуванням, кіберспортом, астрономією, подорожами, а Олена обожнює подорожувати, знайомитися з цікавими людьми, читати, а також захоплюється малюванням та вихованням домашнього улюбленця — лабрадора Арчі.

У категорії “Діти” переміг Полонський Артем з Полтавщини з твором “Про мене”. Хлопчик любить казки та сімейні свята, а також охоче складає конструктори.

Фіналістам конкурсу будуть відправлені набори сучасних українських книжок від партнерів конкурсу. Вони також матимуть змогу особисто поспілкуватися з українськими письменниками, які пишуть на тему інклюзії. Крім того, на переможців чекає рік творчої промоції від Видавничого центру «12» — роботи переможців і фіналістів будуть опубліковані в електронній збірці конкурсу.

Прийом рукописів тривав до 31 березня 2021 року.

Переглянути трансляцію заходу можна за посиланням:

Мар'яна Лелик, письменниця, літературна редакторка, тренерка з ейдетики та мнемотехніки, володарка спецвідзнаки "Коронації слова" "Terra інклюзія" 2018 року:

“У номінації "Підлітки" творів виявилося чи не найбільше. Проте вразило розмаїття тем. Головні герої оповідань - унікальні люди, які, попри всі перешкоди, змогли зберегти силу духу, здолати перешкоди. Юним авторам вдалося вловити й описати ті моменти, які є надзвичайно важливими для інклюзивної літератури - емоційну складову. Саме емоції, наше ставлення одне до одного є лакмусовим папірцем на визначення толерантності в суспільстві. Оповідання - глибокі, філософські, жартівливі, - такі різні й водночас про одне - кожен із нас важливий, особливий, унікальний”.

Олена Осмоловська, письменниця, директорка "Видавничого центру "12", доцентка Київського університету імені Бориса Грінченка, ініціаторка конкурсу:

“Інклюзивний літературний конкурс для дітей та юнацтва імені Дмитра Ружевича- це чудовий інструмент культурної комунікації у сучасному суспільстві. Кожен учасник конкурсу доклав чималих зусиль не лише для розвитку інклюзії в Україні, а й до свого власного розвитку. Наші діти – щирі й талановиті і вони мають бути включеними у суспільство рівних можливостей та порозуміння”.

Євгенія Пірог, письменниця, сценаристка, авторка та організаторка проєкту "Дмитрикова бібліотека":

“Книгочитання – це подорож крізь емоції. Інклюзивна складова, що вирізняє наш конкурс, додає і читачам, і юним авторам взаємне занурення у емпатію. А це визначальний крок до спільного щастя”.

Марія Артеменко, письменниця, методистка Лабораторії дитячого читання НЦ «Мала академія наук України», експертка Простору української дитячої книги BaraBooka, зауважила:

“Сучасне суспільство розуміє інклюзію по-різному, і часто – занадто вузько й категорично. Проте нове покоління демонструє нові погляди – толерантні й прогресивні. Інклюзія буває інакшою – не лише фізичною, але й ментальною, емоційною, культурною врешті-решт, проте у жодному разі від неї не потрібно дистанціюватися. Є інший шлях – спробувати зрозуміти і трансформувати у прийняття. Конкурс сприяє такому розширенню меж інклюзії та її рецепції суспільством. Водночас, кожна дитяча робота – це впевнений крок до свідомої спільноти, готової допомагати кожному, хто цього потребує”.

Анастасія Ярошик, начальниця відділу промоції читання Українського інституту книги:

“Підтримка соціально значимих ініціатив, спрямованих на промоцію читання, створення умов безбар'єрності у творчому самовираженні, є важливою, як з боку державних інституцій, так і локальних громадських об'єднань. Доступність книжки та забезпечення рівних можливостей читання входить до завдань, окреслених у Стратегії розвитку читання 2021-2025 рр. У своєму інтерв'ю Дмитро говорив, що книга єднає людей. Цей літературний конкурс лише підтверджує його слова. Нас, як партнерів конкурсу, тішить зростання кількості надісланих робіт. Це говорить про зацікавленість в інклюзивній літературі в Україні. Вірю, що завдяки конкурсу імені Дмитра Ружевича українське письменництво збагатиться новими авторами, які не ділять життєві теми на "зручні" і "незручні", а формують нові наративи, що базуються на цінностях інклюзії, толерантності та поваги до інших”.

Довідково:

Дмитро Ружевич, на честь якого започатковано Всеукраїнський інклюзивний літературний конкурс, — 17-річний хлопець-книголюб із села Сергіївка на Донеччині, якому пересування у колісному кріслі не завадило стати рекордсменом України та отримати звання "наймолодшого директора приватної бібліотеки".

Український інститут книги – державна установа при Міністерстві культури та інформаційної політики України, покликана формувати державну політику у книжковій галузі, провадити промоцію книгочитання в Україні, підтримувати книговидавничу справу, стимулювати перекладацьку діяльність, популяризувати українську літературу за кордоном.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ