10 овочів, які повинні бути на вашому столі в липні

Літо в розпалі, а це означає, що нас чекають приємні посиденьки теплими вечорами, походи на природу з родиною та веселі водні заходи. Не важливо, як ви спланували свої вихідні - будете ви сидіти на балконі зі склянкою холодного лимонаду або підете купатися з сім'єю, не забутьте взяти з собою свіжі овочі та фрукти, які зараз доступніше і смачніше, ніж в будь-яку іншу пору року.

овочі, які повинні бути на вашому столі в липні

Ми підготували список з 10 корисних сезонних овочів, які обов'язково повинні бути на вашому столі:

1. Буряк

Час коренеплодів тільки починається. Буряк ще не має своєї характерної щільної структури, сповнений солодкого соку і, звичайно, активно пахне землею, через що деякі намагаються уникати буряку в своєму раціоні. І зовсім даремно. Буряк, завдяки високому природному вмісту калію і нітро-сполук, є відмінним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань і для нормалізації тиску. Буряк не обов'язково відварювати, натертий на крупній тертці або порізаний соломкою буряк відмінно смакує з часником і свіжою зеленню. Заправте страву корисною рослинною олією, додайте трохи лимонного соку, і ви отримаєте чудовий літній салат.

Також сік буряка можна додати в ваш домашній лимонад. Від цього він стане не тільки приголомшливо красивим, але і дуже корисним - червоний пігмент буряків беталаін має протизапальну, антиоксидантну дію, надає позитивний ефект при метаболічних, серцево-судинних і шлунково-кишкових захворюваннях.

2. Солодкий перець

Сезон для солодкого перцю триває з липня по вересень. Так що, пора активно включати його в своє меню. Перець є відмінним джерелом вітаміну А,С , Е і вітаміну В6. Зрілий̆ солодкий перець містить в 6 разів більше вітаміну С, ніж лимон. А в червоному і жовтому перці зміст провітаміну А (каротину) такий самий, як у моркві. Деякі сорти перцю містять пекучу речовину капсаїцин, яке має протизапальну, болезаспокійливу і онкопротекторну властивість.

Дуже добре підходить для найрізноманітніших страв - овочевих рагу, соте, салатів, чудово поєднується з іншими овочами і м'ясом.

3. Морква

Хоча морква доступна цілий рік, зараз вона особливо гарна. Вирушаючи з сім'єю відпочити на природу, захопіть з собою ці найсвіжіші соковиті коренеплоди в якості легкого перекусу. Морква не тільки ідеальне джерело мікроелементів, вона також багата вітамінами. А ще, морква, як і буряк, багата фолатами, які особливо необхідні дітям і вагітним жінкам. Нагадаємо, що морква є одним з лідерів за вмістом провітаміну А, необхідного нам для гарного зору, міцного імунітету і здорової шкіри.

4. Кукурудза

Думаю, що нікого не доведеться умовляти купити і з'їсти качан кукурудзи. Хоча цей цінний овоч не є для України споконвічним, він прижився тут «як рідний» і став невід'ємною частиною раціону. Кукурудзяні зерна багаті вітамінами: РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), а також аскорбінової кислотою. У качанах цієї рослини знаходяться цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза і магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь. Але головне - кукурудза є чудовим джерелом клітковини, яка така корисна для нашого травлення і так необхідна для здоров'я. Купуйте і відварюйте ці сонячні ароматні качани, присмачуйте їх улюбленим маслом, додавайте спецій та насолоджуйтеся неповторним смаком літа.

5. Огірки

Хоча вони доступні круглий рік, влітку огірки просто прекрасні. Зніжені сонячними променями, надихані повітрям полів, вони радують нас своїм завзятим хрумтінням і вгамовують спрагу соком. А як вони пахнуть! Огірки є прекрасним перекусом, якщо ви відправляєтеся на прогулянку в спеку - вони можуть притупити почуття голоду, вгамувати спрагу, та водночас побалувати ваш організм корисними вітамінами і мінеральними речовинами. Огірок містить аскорбінову, фолієву і пантотенову кислоту, а також інші вітаміни і біологічно активні речовини. Хрумтіть на здоров'я!

До слова, огірки можна використовувати не тільки як гарнір або в салатах. Ви можете додати сік огірка в свій лимонад. У поєднанні з цитрусами, огірок надає напою приголомшливий освіжаючий смак і аромат.

6. Молода квасоля

Ми говоримо не про стручкову квасолю, а саме про молоді плоди квасольки, яка зараз на стільки м'яка і ніжна, що на її приготування піде буквально 15 хв. Ви можете готувати дивовижне лобіо, додавши до квасолі свіжі помідори, прянощі і ароматні трави або використовувати її в супах, салатах, м'ясних і овочевих стравах. Квасоля багата білками, вітамінами і мінеральними речовинами. Нагадуємо, що для підтримки молодості і здоров'я, принаймні половина білків в вашому раціоні повинні бути рослинного походження. Квасоля є відмінним джерелом рослинного білка.

7. Молода картопля

Хоча традиційно ми розглядає картоплю як вуглеводну їжу, літню молоду картоплю ми віднесемо до крохмалисті овочів. У ній менше вуглеводів і більше води, ніж в зрілій осінньо-зимовій картоплі, її шкірка, багата вітамінами і мікроелементами, ще досить тонка та ніжна, і ви можете готувати картоплю різними способами прямо в шкірці, щоб не втрачати її корисні властивості. Молода картопля прекрасна відвареною з зеленню, запечена, грільована або тушкована з іншими літніми овочами. Насолоджуйтесь!

8. Помідори

Помідори влітку кардинально відрізняються від тих червоних кульок, які ми купуємо в супермаркеті взимку. Неповторний аромат, який дарує їм сонце південних степів і легка солодкість, змішана з характерною кислинкою - ну що може бути апетитніше! Крім високого вмісту провітаміну А, вітаміну С та інших вітамінів, помідори містять особливу корисну для нас речовину - лікопін, який є прекрасним антиоксидантом і здатний знижувати ризик розвитку раку. Ця речовина стає більш доступною, якщо помідор піддався термічній обробці. Тому насолоджуйтеся помідорами не тільки в свіжому вигляді, а й сміливо додавайте їх в свої супи, соуси і овочеві рагу - вони стануть ще корисніші.

9. Цибуля

Зелену цибулю і молоді головки цибулі цього сезону - це те, без чого не може обійтися жодна сім'я. Хоча поки що ніхто не придумав спосіб різання цибулі без сліз, страждання з лишком окупаються пряним смаком і корисністю цього овочу. Безпрецедентні антиоксидантні, протизапальні та імуномоделюючі властивості цибулі були знайомі ще древнім. А ми також знаємо, що цибуля багата вітамінами, зокрема вітаміном С, і мінеральними речовинами, такими важливими для нашого здоров'я. Додавайте цибулю в свою їжу в свіжому і термічно обробленому вигляді і будьте здорові.

10. Баклажани

Баклажани будуть радувати нас своїм неповторним смаком до осені. Середина літа - відмінний час активно включити їх в своє меню. Звичайно, баклажан містить потрібні нам вітаміни і мінеральні сполуки. Але ми хочемо звернути увагу на високий вміст в баклажані поліфенолів, які такі корисні для серцево-судинної системи людини, перешкоджають розвитку діабету, знижують ризик розвитку раку і зміцнюють імунітет. Також сирі і відварені баклажани мають виражений антибіотичний ефект. Баклажан є настільки затребуваним і популярним овочем, що навіть важко перелічити основні страви з його використанням, це можуть бути і бутерброди, рагу, салати, або крем-супи, соуси та гострі заправки.

Креативьте, балуйте свої смакові рецептори і даруєте радість здоров'я собі і близьким!

Наталя Усенко
ЦГЗ МОЗ України

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. У Ватутіному шахраї видурюють кошти, прикриваючись іменем міського голови
  2. Нараховувала сама собі завищену зарплатню та заволоділа бюджетними коштами на суму майже 100 тис. грн
  3. Особливості різних видів кави
  4. СБУ затримала ворожого агента, який готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині
  5. Стил и рестил в покере
  6. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  7. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  8. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  9. Види ігрових автоматів - від класичного шарму до відео-слотів
  10. Які види ігрових автоматів зазвичай обирають гравці?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ