На Черкащині розпочато масштабний проєкт «Трипільська пектораль»

«Трипільська пектораль» - оновлена експозиція в державному історико-культурному заповіднику «Трипільська культура», що також матиме віртуальний аналог і пропонуватиме тривимірну візуалізацію експонатів у доповненій реальності.

«Трипільська пектораль» - оновлена експозиція в державному історико-культурному заповіднику «Трипільська культура»

"Трипільська культура" - державний історико-культурний заповідник, до складу якого входить 11 трипільських поселень розташованих на Черкащині. Це найбільший у Східній Європі заповідник, присвячений одній археологічній культурі. Діяльність заповідника фокусується на охороні та збереженні трипільського культурно-археологічного шару, наукових дослідженнях трипільської культури та популяризації знань про неї. Наукові фонди трипільських артефактів заповідника, на сьогодні, є одними з найповніших в Україні, а його музейна експозиція нараховує більше 500 експонатів. Крім того, заповідник є ініціатором створення першої відкритої онлайн-бази трипільських артефактів.

Експозиція Державного історико-культурного заповідника "Трипільська культура" буде сформована з 7-ми музейних зал, що послідовно і комплексно розкриватимуть феномен трипільської культури та демонструватимуть різноманітні артефакти: ритуальну кераміку, знаряддя праці та предмети побуту, зброю, фрагменти жител, а також посуд різних періодів. Крім того, відвідувач зможе детально ознайомитися із загальною характеристикою трипільської культури на фоні світових процесів, її походженням та поширенням, а також із джерелами, що дозволять краще зрозуміти феномен трипільської культури.

Кожен із нас знайомий із терміном “трипільська культура”, та з багатьох причин ми якнайперше асоціюємо його із нудними уроками історії у початкових класах, а не з перспективним і масштабним полем для історичних і культурних досліджень. Мета проєкту - актуалізувати феномен трипільської культури та помістити його у сучасний контекст.

“Нова експозиція відрізнятиметься від старої не просто тим, що ми помістимо експонати у нові вітрини і перефарбуємо стіни - вона зміниться на усіх рівнях. Мета експозиції “Трипільська пектораль” полягає у тому, аби розвіяти туман довкола феномену трипільської культури, пояснити широкому загалу його важливість і актуальність простими словами. Ми вважатимемо, що досягли мети у рамках цього проєкту, якщо виявиться, що експозиція зрозуміла відвідувачам і без екскурсовода”, - говорить директор заповідника “Трипільська культура” Владислав Чабанюк.

Аби проєкт зміг залунати не лише на локальному, але й на всеукраїнському та міжнародному рівнях, експонати буде оцифровано і розміщено у віртуальній галереї, яка відтворюватиме усі 7 залів фізичної експозиції. Крім того, як у віртуальній галереї, так і у фізичному виставковому просторі можна буде скористатися функцією AR, що дозволяє проектувати об’єкти на плоскі поверхні у реальних розмірах. Доступ до віртуальної галереї буде вільним, а відвідати її зможе будь-хто - для цього потрібно мати лише доступ до смартфону/ноутбуку та Інтернету.

Відкриття фізичної та віртуальної експозицій заплановане на жовтень-листопад 2021 року.

Проєкт підтримано Українським Культурним Фондом.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Я здогадався як використовували бінокулярні сосуді Трипілля, звяжіться зі мною
8 сентября 2021 15:59
Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. У Ватутіному шахраї видурюють кошти, прикриваючись іменем міського голови
  2. Нараховувала сама собі завищену зарплатню та заволоділа бюджетними коштами на суму майже 100 тис. грн
  3. Особливості різних видів кави
  4. СБУ затримала ворожого агента, який готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині
  5. Стил и рестил в покере
  6. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  7. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  8. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  9. Види ігрових автоматів - від класичного шарму до відео-слотів
  10. Які види ігрових автоматів зазвичай обирають гравці?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ